2 milyon turist hedefi neden küçüldü?

TAKİP ET

2019 Yılının Göbeklitepe Yılı olmasıyla Şanlıurfa'ya 2 milyon turistin gelmesi hedeflendi. Ancak yaşanan konaklama sorunu bu beklentiyi çürüttü. TUREB Şanlıurfa Temsilcisi Müslüm Çoban da "Bu yıl 2 milyon turistin Şanlıurfa'ya gelmesi zor olabilir." dedi.

Son yıllarda Şanlıurfa turizmde çıtayı yükseltirken, 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olmasıyla bu avantajı daha da büyüttü. Göbeklitepe sayesinde 2019 yılında Şanlıurfa'yı 2 milyon turistin ziyaret etmesi hedeflendi. Ancak konaklama ve uçak seferlerinde sürekli sorun yaşanması bu beklentiyi çürüttü. 2 milyon turistin Şanlıurfa'ya gelme beklentisi zayıflarken, bu beklenti 1 buçuk milyona geriledi. Turizm acentesi işletmecilerine göre Şanlıurfa'ya 2 milyon turistin gelmesi zor görünüyor.







'Ramazan ayında turizmde gerileme yaşandı'

Mayıs ayının ramazana denk gelmesi ile bu ayda turizm sayısında azalma olduğunu söyleyen Turizm Rehberleri Birliği (TUREB) Şanlıurfa Temsilcisi Müslüm Çoban, "Sadece Şanlıurfa değil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin turizm potansiyelini Bahar ve Sonbahar diye ayırmamız lazım. Özellikle Nisan ayı çok iyi geçti. Sadece Mayıs ayındaki rakamlarımız biraz geriledi. Bu da ramazan ayının Mayıs ayına denk gelmesinden kaynaklandı. Fakat şöyle bir durum var, Nisan ayında bir önceki yıl ile kıyasladığımızda yüzde 150’lik bir artış vardı. Çünkü bilindiği üzere 2018 yılındaki hedefimiz 1 milyon turist hedefiydi ve 1 milyonu şu an itibarıyla yakalamıştır." dedi.







'2 milyon hedefi zor olsa da 1 buçuk milyon hedefi bulabiliriz'

Şanlıurfa'da 2 milyon turist hedefine ulaşmanın zor olduğunu belirten Müslüm Çoban, "Turizm hedefini her ne kadar büyütürsek de otel sayımız belli. 2019 yılı başlangıcında resmi kurumlarımız 2 milyon hedefi belirdiyse de Urfa'daki otel yatak sayısının az olması 2 milyonu yakalamak belki zor olabilir. Ama bir buçuk milyon hedefini yakalayacağımızdan eminiz. Bayram tatilinde Şanlıurfa'yı ziyaret eden turist sayısının ne kadar olduğu tam olarak belirlenmedi. Ancak bayram öncesinde dostlarımıza yer ayarlamak istediğimizde Şanlıurfa genelindeki tüm oteller tamamen dolu olduğu için yer ayarlayamadık. Bu durum da gösteriyor ki bayramda Şanlıurfa’yı ziyaret eden turist sayısının bir hayli fazla olduğunun göstergesi olarak karşımıza çıkıyor." diye konuştu.







'En büyük yoğunluk Göbeklitepe'de yaşandı'

Çoban, "Butik otellerde bile yerler tamamen doluydu. Ramazan Bayramı Dolayısıyla hem Şanlıurfa'da hem de Güneydoğu'da oldukça yoğun ve geniş Turizm hareketliliği oldu. Güzel bir turizm sirkülasyonu oldu. Henüz mayıs ayı verileri elimize ulaşmadı fakat bayramda yüksek oranda bir turist girişinin olduğunu gördük. Sadece Şanlıurfa olarak düşünmemeliyiz. Tamamen bölgesel bazda olaya baktığımız zaman Güneydoğu'daki bütün illerde büyük bir yoğunluk vardı. Elbette ki en büyük yoğunluk Göbeklitepe'de yaşandı.  Buna ek olarak Harran ve bunu takiben yine bölgesel bazda bakıldığı zaman Nemrut ve Zeugma da bu yoğunluktan faydalandı." şeklinde konuştu.

'2019'ın en yoğun dönemi Nisan oldu'

"Artık turizm sektörü komplike bir sektör haline geldi." diyen TUREB Şanlıurfa Temsilcisi Çoban, "Daha önce hedefler tek olurdu ve turistler bir bölgeye gelerek ziyaretlerini gerçekleştirip gezip giderlerdi. Fakat son yıllarda özellikle turistler, bir bölgede bulunan turizm potansiyelini komple gezerek o bölgeyi tanıma şansı buluyorlar. Bu kapsamda Mezopotamya turizmi adı altında Balıklıgöl, Harran, Nemrut Dağı, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep olsun bu illerde bulunan turizm alanlarını gezerek tanıma şansı buluyorlar. Kısacası bölgemizde her yerde büyük bir yoğunluk vardı ve bu yoğunluk Nisan ayında biraz daha fazla oldu. Gerçekten de başta Göbeklitepe olmak üzere Şanlıurfa’nın hemen hemen tüm turistik alanlarında iğne atsan yere düzmezdi diyebiliriz. Bu yıl hem Şanlıurfa hem de bölgemiz adına çok bereketli ve çok yoğun geçti. Tabii artık bölgemizde yoğun bir rehber eksikliği ortaya çıktığından dolayı biz bölgede rehberlik yapmak isteyen bölgeyi az bilen ya da bölgeyi daha iyi öğrenmek isteyen arkadaşlarımız için özellikle Şanlıurfa turizmini canlandıracağız. Bölgesel bazda turizm potansiyelinin düştüğü aylar oluyor. Bu kapsamda Temmuz, Ağustos ayında bu yoğunluk biraz düşecek ama 30 Ağustos'tan sonra yeniden hareketlenecek. Temmuz'un sonuna kadar ekstra bir şey olmazsa yine turizmde güzel günler olacak." ifadelerini kullandı.



Bülent Karaca / Urfa Değişim



konaklama eksikliği 2 milyon beklentiyi çürüttü 2019 yılının göbeklitepe yılı Şanlıurfa turizmde çıtayı yükseltirken güneydoğu anadolu bölgesi in turizm potansiyeli Şanlıurfa genelindeki tüm oteller tamamen dolu olduğu için yer ayarlayamadık