Araç sahiplerinin dikkatine! Aracın az yakmasını sağlıyor
Yaz lastikleri hakkında Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan oto lastikçi Yusuf Türkmen, araç sahiplerine uyarılarda bulundu. Türkmen, yaz lastiği aracın az yakıt yakmasını ve fren mesafesine destek sağladığını söyledi.
Yaz aynın gelmesiyle kış lastikleri yerini yaz lastiklerine bıraktı. Oto lastikçi Yusuf Türkmen, araç sahipleri için tavsiye ve uyarılarda bulundu.
Urfa Değişim gazetesi mikrofonlarına özel açıklamalarda bulunan lastikçi Türkmen, yaz lastiği önemi ve rot balans ayarı hakkında araç sahiplerini uyarılarda bulundu.
Yaz lastiğinin takılmasının fren mesafesini ve aracın az yakıt yakmasını sağladığını söyleyen Türkmen, yazın kış lastiği kullanmanın arabayı yorduğunu ve fren mesafesini uzattığını bildirdi.
Türkmen, ayrıca lastiklerin takıldıktan sonra rot balans ayarının yapılması gerektiği belirtti. Rot balans ayarı, aracın ön düzen ayarını, direksiyon ayarını, arabanın düz gitmesini ve sağa sola gitmemesine sağlıyor.
ARACIN AZ YAKIT YAKMASINI SAĞLAR
Yaz ayında yaz lastiğinin takılmasının araca faydalı olduğunu kaydeden, oto lastikçi Yusuf Türkmen, “Yaz ayında olduğumuz için yaz lastiğini öneriyoruz. Urfa'da kar çok fazla olmadığı için biz yaz lastiğini çok öneriyoruz. Yaz lastiği taktığımızda fren mesafesine, aracın az yakıt yakmasını sağlar. Bazen yazın kış lastiği takanlar oluyor, onlar arabayı yoruyor ve fren mesafesini uzatıyor” dedi.
“ŞANLIURFA'DA YAZ LASTİĞİ NADİR TAKILIYOR”
Şanlıurfa’da yaz lastiğinin çok nadir takıldığını aktaran oto lastikçi Yusuf Türkmen, “Şanlıurfa'da yaz lastiği nadir takılıyor. Hem yaz hem de kış lastiği takan araç sürücüleri de var. Kış ayında özellikle uzun yola çıkanlara kesinlikle kış lastiği takmasını öneriyoruz” diye konuştu.
LASTİK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Araç sürücülerinin lastik seçerken dikkat etmesi gereken konuları paylaşan oto lastikçi Türkmen, “Lastik değiştirirken rot balans ayarı, tekerleklerin sibop ayarı ve tekerlerin tarihi önemlidir. Araç sürücüleri bu konulara dikkat etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“LASTİKLERDE ANİDEN EĞİLME OLUYOR VE LASTİKLERİ ÇABUK YIPRANIYOR”
Türkmen, yaz lastiği takmayan sürücülere uyarıda bulundu. Türkmen, uyarıları şöyle:
“Yaz lastiği takmayanlar başka şoförlerin günahına giriyorlar. Bunlar takmayınca arabalar daha fazla yakıt yakıyor ve arabaları daha fazla yoruluyor. Yaz lastiği takmayanlar hem canlarına hem de mallarına zarar veriyorlar. Bir de lastik alırken kaliteli olan alınması gerekiyor. Bazı araç sürücüleri ucuza kaçıyorlar. Ucuz olan lastiklerde aniden eğilme oluyor ve lastikleri çabuk yıpranıyor.”
ROT BALANS AYARI YAPILMALI
Oto lastikçi Türkmen, yaz ayında kış lastiği kullanılması tekerleklerin çabuk aşınmasına ve arabada çok fazla gürültü olmasına neden olduğunu vurguladı.
Yeni lastikler takıldığı zaman rot balans ayarının yapılması gerektiğini ve yapılmadığı zaman ortaya çıkan sorunları sıralayan Türkmen, “Araç sürücülerine yazın yaz lastiği kışın da kış lastiği takmalarını öneriyoruz. Bir de arabalarının rot balans ayarlarını yapmaları gerekiyor. Çünkü adamlar rot balans yapmıyorlar. Lastikleri ölüyor hemen, sonra gelip bizi suçluyorlar. Halbuki rot balans ayarı yapılmadığı için tekerler hemen yıpranıyor. Rot balans ayarı, aracın ön düzen, direksiyon ayarını, arabanın düz gitmesini ve sağa sola gitmemesine sağlıyor. Rot balans ayarı yapılmadığı zaman tekerlerin bir tarafı eskiyor bir tarafı yeni kalıyor. Araç sürücülerinin bu sorunları yaşamaması için rot balans ayarı yapmaları gerekiyor” dedi.
LASTİKLERİN FİYATLARI NE KADAR?
Lastik fiyatları araçların modeline ve tekerlerin markasına göre değiştiğini kaydeden lastikçi Türkmen, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Biz bir patlağı 100 TL’yi değiştiriyoruz. Lastik değişimi 300-400 TL arasında değişiyor. Bizden alınan lastikleri ücretsiz değiştiriyoruz ama başka yerde alındığı zaman ücretli yapıyoruz. Yeni lastik ise ebatı ve markasına göre 10 binden başlayıp 50 bine kadar çıkıyor. Yani tekerlerin fiyatı ebat ve markasına göre değişkenlik gösteriyor. Mesela bir Broadway lastiği 7 bin TL ama Passat lastiği 25 bin TL.”