Başkan Karayılan, "Tarımı Halfeti'de zirvede tutacağız"

TAKİP ET

Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde, mikrofonlarımıza konuşan Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan, ilçede Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan çoğu yerin Halfeti Belediyesi ile ortak kullanıma açılması ve oradan gelen gelir ile Halfeti ilçesinin ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyledi.  Ayrıca Halfeti tarımının gelişmesi için başta fıstık olmak üzere birçok alanda çalışmalar yapacaklatrını kaydetti.

Tarımın başkenti konumundaki kentte GAP Projesi ile ürün çeşitliliği artarak büyük alana yayıldı. 45 Milyon Fıstık ağacına sahip Şanlıurfa’da Fıstık halinin olmaması büyük bir sorun haline gelmişti.
KENTTE BİRÇOK İŞLETME VE ATÖLYENİN KURULUMU İÇİN YATIRIMCILARLA GÖRÜŞTÜK
Konuyla ilgili harekete geçen Halfeti Belediyesi ilçe ekonomisini canlandırmak ve çiftçilerin daha rahat ulaşabilecekleri Fıstık Hali kurdu. Bununla kalmayacağını söyleyen Başkan Karayılan, kentte birçok işletme ve atölyenin kurulumu için yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. 
Bir bölümü Fırat Nehri üzerine kurulan Birecik Barajı'nın suları altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dâhil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak da nitelendiriliyor.


BELEDİYE’NİN BORCU DOLAYISIYLA HİZMETLERİMİZ GECİKİYOR
Özellikle tarihi değerler açısından yoğunluğun yaşandığı (Aşağı Halfeti) ‘de çoğu tesis ve teknenin Büyükşehir’e ait olduğunu belirten Başkan Karayılan, Halfeti Belediyesi’nin borç yükünden dolayı ilçede yapılan projelerin aksadığının altını çizdi. 


BELEDİYEMİZİN DE YÜKÜ HAFİFLER
Büyükşehir’e bağlı tesislerin gelirinin Halfeti Belediyesi ile ortaklaşa kullanılması dâhilinde Belediye yükünün de hafifleyeceği belirtildi. 


GELİR SAĞLAYACAK ÇOĞU TESİS BÜYÜKŞEHİR’E BAĞLI
Sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Karayılan, “Turizm alanı olarak görülen aşağı Halfeti'de tekneler Büyükşehir’e ait, dubalar Büyükşehir’e ait yine aynı zamanda orada otopark mesela normalde buranın işletmesi ama daha aradaki sözleşmesi yapılmadı.  O yine Büyükşehir’e ait işte mezarlıklar Büyükşehir’e ait şimdi biz sadece İller Bankası'ndan gelen yardımlarla belediyeyi yürütmemiz zor iş çünkü çok fazla borç yapılmış 500 bine yakın bir borçla biz belediyeyi almışız bu borçla yürütmemiz zor bir durum” dedi. 
ORTAKLAŞA HAREKET EDİLİRSE DAHA GÜZEL PROJELER ORTAYA ÇIKAR
Halfeti Belediyesi ile Büyükşehir’in özellikle bu duba, tekneler ve Büyükşehir’e ait olan gelir getirebilecek şeylerin en azından Halfeti Belediyesi ile bölüşmesi ve dayanışması gerekiyor. Hizmet ortak yapılırsa aynı zamanda belediye olarak bizler de denetimimizi geliştirirsek daha sonuç alıcı projelerin ortaya çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

HALFETİ TARIMINI EN ÜST SEVİYEDE TUTMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Turizm ve kültürün yanı sıra yapılan tarım ile de ünlenen Halfeti ilçesinde yetiştirilen fıstık hasadı için çalışmalara başladığını belirten Karayılan, “Halfeti dediğimizde aklımıza Turizm geliyor, ama ondan daha çok bir tarım kentidir. Aynı zamanda fıstık kentidir. Fıstık bahçelerinin en yoğun olduğu yerlerden bir tanesidir. Bu konuda ciddi anlamda bizim Halfeti’deki önceliğimiz fıstıkla uğraşan tarımcıları biraz daha bilinçlendirmek bunu hem zirai olarak hem fıstığın daha iyi yetişip verim elde edilmesi konusunda biz belediye olarak önümüzdeki süreçte tarım ve ziraat mühendisleri arkadaşlarımıza oturarak bu konuda alışveriş yapacağız.  Hem de bu üreticilerimizin bir zahmetle ortaya çıkardığı ürünlerin daha değerli kılabilmek, pazar alanları yaratabilmek için biz çalışmalarımızı yapacağız. Biz buraya gelen yatırımcılara dedi ki siz Halfeti yararına olabilecek işlere imza atarsanız bizler de belediye olarak sizlerin önünü açacağız.  Sadece kamu zararı olmasın tamamen kamu yararına olsun atölye ve işletmeler için onları teşvik ettik. Bu konuda güvenmeleri gerektiğini söyledik çünkü burada fıstık kırmadır, tuzlamadır, yani fıstığın tarladan alınıp tüketiciye ulaşmasına kadar gibi atölyelerin geliştirilmesi ve geliştirilen bu atölyelerde 20-30 kişi çalışıp istihdam edilmesi hem de kentteki işsizlik sorununu çözmek için uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.


DAHA ÖNCE KURULAN FISTIK HALİ KULLANILAMAZ HALDE
Karayılan, “Burada 2014'te yapılan bir fıstık hali yapılmıştı fakat kullanılmaz hale gelmiş ve atıl durumda yaklaşık 40 esnafın olabileceği bir hal yapıldı ve bunun açılışında yaptık.  Bunun açılışını yaptığımızda biz insanımıza şunu sözünü de verdik burada fıstığı koruyabilme, depolayabilme buradan Antep'e farklı yerlere götürmekten ziyade özellikle Halfeti'de bu ürünün değerlendirmesi, muhafaza edebilmesi ve depolarını oluşturulabilir olduğunu ve biz belediye olarak size bu kolaylığı sağlayacağız dedik” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Halfeti Belediye Başkanı açıkladı!

"Tarımı Halfeti'de zirvede tutacağız"
"Projeler için büyükşehir ile ortaklık şart"#NarinCocukNerede @halfetibel @HalfetiHdp @KaraylanMehmet @saniyebayramdem @sanliurfabld @DEMGenelMerkezi #haber #sondakika #gundem #sanliurfa #urfahaberleripic.twitter.com/qLoWWD5uiD

— Urfa Değişim Gazetesi (@urfadegisim63) September 4, 2024