Elektrik sorunu bir kez daha Meclise taşındı
Şanlıurfa'nın kanayan yarası haline gelen elektrik kesintileri, CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık tarafından bir kez daha Mecliste gündeme getirildi.
Şanlıurfa’nın elektrik sorunu bir türlü çözülmezken, tepkiler de her geçen gün artıyor. Tepkiler üzerine sorunu TBMM gündemine taşıyan Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, “Şanlıurfa’da günde 4-5 saat elektrik kesintisi yaşanıyor. Bu nedenle her gün yüzlerce televizyon, çamaşır makinesi ve diğer elektrik elektronik cihaz bozuluyor. Sanayide yüzlerce kaynak makinesi, torna ve matkap bozuluyor. Bu durumda alt yapının yenilenmesi, tellerin ve direklerin değiştirilmesi gerekiyor. Bu sorun üzerine DEDAŞ müdürüyle bir görüşme sağladım. DEDAŞ’tan yapılan açıklamada, 2015 yılında bu ihaleyi alırken, yapılan anlaşmaya göre yılda en fazla 100 milyon TL yatırımın yapılabildiği belirtildi. Bu, sözleşme yapılmış ve altına imza atılmış. Ancak bugün 100 milyon TL ile bir köy yapılamıyor. Bu durum ise ya ihalenin iptal edilmesi ya da sözleşmenin tekrar yenilenmesi gerekir. Bu sorunun düzelmesi ancak kaynağın artırılmasıyla olabilir. Bunun dışında elektrik sorununun bitmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Bu çalışma yapılmazsa demek ki 50 yıl da geçse Şanlıurfa’nın elektrik kesintisi sona ermeyecek. Buna devlet müdahale ederse 1-2 yıl içinde düzenlenebilir.” dedi.
‘Üretici işçinin hakkını nasıl ödesin!’
Esnafların elektrik kesintileri nedeniyle üretim yapamadıklarını söyleyen Aydınlık, “Bir imalatçı ya da sanayici günde 8 saat işçi çalıştırıyor. 8 saat içerisinde günde 4 saat elektrik kesilirse o imalatçı nasıl çalışarak üretim yapacak! Çek senetlerini, o işçilerin hakkını nasıl ödeyecek! Dünyada elektrikten daha önemli bir şey yoktur.” diye konuştu.
‘Çiftçiler ürün ekemiyor’
Milletvekili Aydınlık, “Çiftçilerimiz şimdi pamuk, mısır ekemiyor. Kendi imkanlarıyla kuyu kazan insanların yılda 250 bin TL civarında elektrik faturası geliyor. Bunu kanıtlayan yüzlerce fatura var. Bu durumda artık buğdaya da arpaya da su verilmeyecek. Çünkü faturalar bu kadar şişirilirken, ekine su vermek mümkün değildir. Öte yandan DEDAŞ çiftçinin desteklemesine bloke koyamaz kanununa rağmen halen DEDAŞ bu desteklemeye bloke uyguluyor.” ifadelerini kullandı.