Karadeniz'deki siyasiler daha çok baskı yapıyor!
Fıstık üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan Şanlıurfa'da fıstığın taban fiyatının olmaması nedeniyle düşük fiyattan tüccarların tarafından alınmaya başlaması çiftçilerin tepkisine neden oluyor.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, fıstıkta fındıkta olduğu gibi taban fiyatının olmamasını Urfa’daki siyasetçilerin Karadeniz siyasileri gibi baskın olamamasına bağladı.
Şanlıurfa fıstık üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Kuru tarımın hakim olduğu yerlerde çiftçiler daha çok fıstık dikimine yöneldi. Kentte 1,5 milyon alanda üretim var meyve veren ağaç sayısı ise 20 milyon olduğu biliniyor. Tarımda bu sene artan girdi maliyetleri nedeniyle fıstık çiftçisi fıstığı 60 liranın altında satmamaya karar verdi. Geçtiğim günlerde toplanan 11 ziraat odası da artan maliyetler nedeniyle su altı boz fıstığın 60 liranın altında satılmaması yönünde karar verdi. Gazetemize konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik ise girdi maliyetleri nedeniyle 60 liranın altında satılmaması gerektiğini ifade etti.
Fındık fiyatının fıstığa göre belirlenmişini siyasilere bağlayan Melik, “Karadeniz’de ki siyasiler hükümete daha çok baskı yapabiliyor. Urfa’daki siyasetçiler onlar kadar baskın olamıyor” dedi.
“Şanlıurfa fıstık üretiminde 1. Sırada diyebiliriz” diyen Melik sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yaklaşık 1,5 milyon alanda üretimimiz var. Meyve veren ağaç sayımız 20 milyon, meyve vermeyen ağaç sayımız ise 9,5 milyon.
“FISTIĞA DESTEKLEME VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Fıstık gerek üretimi, gerek ekimi yaklaşık 15 seneyi alan bir bitkidir. Fıstıkta destekleme var ama hangi destekleme var oda sertifikalı fıstık fidanına var. Sadece fidana bakanlık tarafından destekleme veriliyor. Tarım Bakanlığı fındığa destekleme veriyor. Urfalı çiftçilerin de ürettiği fıstığa destekleme verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarım bakanlığı toprak mahsulleri ofisi üzerinden fındığın fiyatını belirliyor.
URFA’DAKİ SİYASETÇİLER BASKIN OLAMIYOR
Fındık fiyatının fıstığa göre belirlemesini ben siyasilere bağlıyorum. Demek ki Karadeniz’de ki siyasiler hükümete daha çok baskı yapabiliyor. Urfa’daki siyasetçiler onlar kadar baskın olamıyor. Biz fıstık üreticileri olarak fıstığa da devlet desteğini bekliyoruz.
FISTIK FİYATI EN AZ 60-65 LİRA OLMASI GEREKİYOR
Girdi maliyetleri son bir yılda baya artmış durumda özellikle mazot çiftçiyi baya zorlamış durumda. Gübre aynı şekilde baya çiftçiyi zorladı. Bu maliyetler baya arttığı için fıstığın 40- 45’den hesaplanması çiftçiyi baya zorlayacaktır. Bu fiyatın en az 60-65 lira olması gerekiyordu.
Bu sene Urfa’da 130 ton fıstık rekoltesi bekleniyordu maalesef 14-15 nisanda gelen donla bu rekolte baya bir düşecektir. Maliyetlerin artması ve verimin azlığı çiftçiyi baya zor durumda bırakacaktır” dedi.