Şanlıurfa'da evlenmenin maliyeti dudak uçuklatıyor!
Beyaz eşya, mobilya, düğün salonu ve altın fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle evlilik maliyeti 1 milyon TL'yi aştı. Bu sebeplerden Şanlıurfa'da evlilik yaşı yükselmeye başladı.
Genç nüfusu ile Türkiye’de ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da düğün sezonu başladı. Düğün hazırlıklarına başlayan gençleri zor günler bekliyor. Yüksek enflasyon nedeniyle Beyaz eşya, mobilya, düğün salonu ve altın fiyatları adeta tavan yaptı.
Artan kira, konut, ev eşyaları ve düğün masrafları, evlenecek çiftlerin bütçelerini zorluyor. Tek taş yüzükten alyansa, nişandan kınaya, beyaz eşyadan düğün organizasyonuna kadar her şeyin maliyeti 2024 yılında Şanlıurfa’da 1 milyon TL’yi bulmuş durumda.
HAYAT ŞARTLARI ZORLAŞTI, İNSANLAR ZOR GEÇİNİYOR
Şanlıurfa’da evlenmenin büyük bir maliyet gerektirdiğini söyleyen Cuma Demirkol, başlık parasından ve istenen altınlardan dolayı Urfalı gençlerin artık diğer şehirlerden kız istediğini vurguladı. Hayat şartlarının zorlaştığını belirten Demirkol, insanların evlenmek için 20 yıl çalışması gerektiğini ifade etti.
“Gençler parasızlıktan dolayı evlenemiyor. Hayat şartları zorlaştı, insanlar zor geçiniyor. Bir kişi ancak kendi geçimini sağlayabiliyor, evlenip aile kurmak zor geliyor. Düğün masrafı 300 bin, altın, beyaz eşya derken maliyet 1 milyonu buluyor. Dört çocuğunuz varsa, her birisi 1 milyonla evlense 4 milyon ediyor. Bu ekonomi ve işsizlikle kimse evlenemez. Gençler de evlenmekte zorluk çektiği için ya kız kaçırıyor ya da başka şehirlerden birisini getirip evleniyor.” dedi.
EVLİLİK YAŞI ARTIYOR
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle evlilik yaşının yükseldiğini belirten Fuat Uyanık, ekonominin düzelmemesi halinde evlilik yaşının 45’e çıkabileceğini iddia etti.
“Geçim sıkıntısından dolayı insanlar bırakın evlenmeyi, çoğu boşanmayı düşünüyor. Şanlıurfa’da işsizlik de olduğu için kimse evlenmeyi düşünmüyor. Kız tarafı ev, araba istiyor, bu da evlenecek kişiyi psikolojik olarak çökertiyor. Evlilik yaşı 18’den 30’a çıktı, böyle giderse gençler 40-45 yaşlarında evlenebilecek. Para yok, iş yok, insanlar nasıl yuva kuracak?” ifadesini kullandı.
GENÇLER BORÇ BATAĞINA GİRDİ
Asgari ücretle çalışan gençlerin bile bankalara borçlu olduğunu söyleyen Ahmet Sadık, bu hayat şartlarında evliliğin zor olduğunu belirtti.
“Gençlerimizin çoğu işsiz, kredi kartlarının ve bankalardan alınan kredilerin esiri olmuş. İnsanların önceliği artık yuva kurmak değil, hayatta kalmak. Gençleri evlenmeye ikna etmek yerine onlara iş olanakları sağlanmalı. Benim iki oğlum var, geçim sıkıntısından dolayı evlendiremiyorum. Hayat şartları zor, ben işsizim, çocuklarım asgari ücretle çalışıyor. Bu paralarla yuva kurulur mu sizce?” şeklinde konuştu.
Hayat şartlarının zorlaşmasından dolayı insanların birbirlerine olan güveninin zedelendiğini ifade eden Ömer Çengel, kimsenin evlenmek istemediğini belirtti.
“Hayat pahalılığından dolayı insanlar birbirlerine güvenmiyor. Aileler çocuklarının evlenmesinden çekiniyor. Bu şartlarda gençlerin evlenmemesine hak veriyorum. Kredi ve borç ile evleneceklerine, hiç evlenmesinler daha doğru olur diye düşünüyorum.” dedi.