Şanlıurfa'da sanayileşme yerinde sayıyor!
Türkiye'nin en kalabalık genç nüfusuna sahip olduğu halde dışarıya en çok göç veren illerin başında gelen Şanlıurfa, sanayileşme konusunda yeteri kadar adımların atılmaması, gençlerin şehir dışında yaşamlarını idame etmeye sevk ediyor.
Büyüyen Türkiye Sanayisinde kendi payını düşeni almakta zorlanan Şanlıurfa, sahip olduğu genç nüfusun çoğunluğunu diğer illere mevsimlik işçi olarak göndermeye mahkûm oluyor.
Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana, Kayseri, Gaziantep, Konya, Denizli, Tekirdağ’da tekstil sanayi, gıda sanayi, alkollü ve alkolsüz içecekler sanayi, ayakkabı, kürk, giyim sanayi, ağaç-mobilya-mefruşatorman ürünleri, kağıt-kağıt ürünleri sanayi, petrol-lastik-plastik-kömür türevleri sanayi, kimya sanayi, cam-taş-toprağa dayalı sanayi, metal sanayi, makine sanayi ve diğer imalat sanayilerin gelişmesi gençlere istihdam alanların oluşmasına vesile oluyor.
Komşu illere göre sanayileşmede çok geride kalan Şanlıurfa işsizlikte adeta boğuşuyor. Sahip olduğu 3 milyona yakın nüfusla Türkiye’nin en kalabalık kentlerin içerisinde yer alan Şanlıurfa, genç nüfus açısında da Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip il konumunda görülüyor.
Sahip olduğu genç nüfusa rağmen işsizliğin had safhada olduğu kentte gençler adeta isyan etti.
Gazetemizin mikrofonlarına konuşan gençler, sanayileşme konusunda Urfa’nın yeteri kadar gelişmediğini ve bu konuda siyasilerin yeteri kadar Urfa’ya önem vermediğini istidam alanları yaratmadıkları için Urfa’nın geride kaldığını aktardı.
HER KONUDA ANTEP’İN GERİSİNDEYİZ!
Eğitim sağlık, istihdam gibi alanlarda Şanlıurfa’nın Gaziantep’in gerisinde kaldığını belirten Necmettin Kubat sanayileşmede de Gaziantep’in çok gerisinde olduğunu ifade etti.
Gazetemize konuşan Necmettin Kubat, “Şanlıurfa sanayileşmede baya geride, Gaziantep ile kıyaslama yapıldığı zaman gerçekten arada büyük farklar var. Antep ile Urfa’nın sanayileşmesini kıyaslayamazsınız. Gaziantep çok eskiden altyapı sorununu çözmüş, iş imkanı noktasında kendisini açmış. Yepyeni fabrikalar ve istidam alanları yaratılmış.
Ama Urfa’ya baktığımız zaman aynı tas aynı hamam, hep aynı gelişme olan yok. Ne siyasilerden ne de iş adamlarından sanayileşmeyle ilgili ciddi adımları görmek mümkün değil.
Urfa Türkiye’nin en fazla genç nüfusuna sahip olduğu halde yine de gençlerin çoğu işsiz. Fakat gel gör ki gençler ya mevsimlik işçi olarak dışarıya gidiyor, ya da otellerde garson olmak için gidiyorlar. Neden gençlerimiz burada istihdam alanından faydalanmasın, neden gençlerimiz dışarıya gitsin çalışsın. Eğer iş imkânı sağlansa gençler burada da yaşamını idame edebilirler. Ama bunun için devlet büyüklerimizin elini taşın altına sokup istihdam alanı yaratmaları gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
URFA’DA 10 GENÇTEN 8’İ İŞSİZ!
Şanlıurfa’da 10 gencin 8’nin işsiz olduğunu ve bunun sebebinde kente yeteri kadar sanayileşmenin olmadığını yeteri kadar istihdam alanı yaratılmadığından kaynaklandığını söyleyen “Muarem Yunus Karataş, “Sanayileşeme de hem Gaziantep hem de Diyarbakır’ın baya gerisindeyiz. Onun için Urfalı siyasetçilerin sanayileşmede bir adım atması lazım. Yeni iş alanları yaratmaları lazım. İktidar partisi her zaman Urfa’da en fazla oyu alıyor ama aldığı oyun karşılığında yeteri kadar çalışma sürdürmediklerini düşünüyorum. Çünkü Urfa bunu hak ediyor. Gençler hak ediyor. Çünkü 10 gençten 8’i işsiz durumda bu gençlere iş imkânı vermemiz lazım. Bu gençleri başka şehirlerde çalışmaya mecbur etmemiz lazım. Onun için devlet büyüklerimizin Urfa’ya daha fazla önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
“TÜKETİM VAR ÜRETİM YOK”
Şanlıurfa’nın iş insanların yatırıma yönelmediğini istihdam alanlarına yönelmek yerine borsaya, altına ve dolara para yatırdığını iddia eden Emir Çetin ise “Sanayi anlamda Urfa geride kalmış diğer illere göre. Bu da büyüklerimizden kaynaklanıyor, para var ama yatırım yok. Parayı altına yatırıyorlar, dolara yatırıyorlar. Bunlar yerine fabrika açsalar gençlere iş imkânı sağlasalar daha güzelleşir memleketimiz. Hal böyle olunca üretim olmuyor sürekli tüketim oluyor bundan dolayı sanayileşme konusunda uzak kalmışız.” vurgusunu yaptı.
SANAYİYE VERİLEN ÖNEM YOK!
Sanayileşmenin gelişmesi için sanayiye ve sanayiciye önem verilmesi gerektiğini vurgulayan fabrika açanlara yeteri kadar destek sağlanmadığını ileri süren Berat Aksoy da “Sanayi de çalışan biri olarak gerçekten sanayide çalışanlara bütçe az çünkü çalışıyorsun bir haftanı veriyorsun senin aldığın bütçe 150 lira biz o bütçe için çalışıyorsak hiç çalışmayalım biz daha genciz kafeye gidiyoruz biz o 150 lirayla yol paramı verelim.” ifadelerini kullandı.