Urfa Barosu'ndan Hilvan kararına tepki! "Hukukun rafa kaldırdığının göstergesidir"

TAKİP ET

Şanlıurfa Barosu, Hilvan'da seçimlerin tekrar edilmesi kararına tepki gösterdi. Baro'dan yapılan açıklamada 'Seçimle kazanılmayan Hilvan İlçesinin hukuk dışı uygulamalarla gasp edilmeye çalışılması hukukun rafa kaldırdığının göstergesidir' denildi.

31 Mart Pazar günün yapılan yerel seçimlerde Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre Av. Serhan Paydaş oyların çoğunluğu alarak belediye başkanı seçildi. AK Parti, tarafından yapılan itirazlardan sonra Hilvan İlçe Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin tekrarlanmasına karar verdi.

Seçimlerin tekrarlanmasına tepkiler çığ gibi büyüdü. Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, sosyal medya hesabından Hilvan’da seçimlerin tekrarlanmasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Baro’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hukukun rafa kaldırdığının göstergesidir”

“31 Mart'ta yapılan seçimlerde Hilvan İlçesinde DEM Parti adayı Av. Serhan Paydaş ve Garip Yeşil kazanmıştır. Bugün Hilvan İlçe Seçim Kurulu tarafından gerekçesiz ve yasaya aykırı olarak seçimin yenilenmesine karar verilmiştir. Kürt illerinde ki demokratik kazanımlara yönelik sistematik olarak gerçekleştirilen bu müdahaleler fiili kayyum rejiminin tezahürüdür. Seçimle kazanılmayan Hilvan İlçesinin hukuk dışı uygulamalarla gasp edilmeye çalışılması hukukun rafa kaldırdığının göstergesidir.

Anayasa uyarınca, Siyasi haklar seçimlerde oy kullanma, aday olma ve seçilme haklarının yanında siyasi faaliyette bulunma hakkını da kapsar. Anayasa'nın 67. maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan haklar demokrasiyi hayata geçirme hedefi ile doğrudan bağlantılıdır.

“Seçmenlerin iradelerine yönelik müdahale teşkil etmektedir”

Seçilme hakkı sadece seçimlerde aday olma hakkını değil, aynı zamanda seçildikten sonra devlet tarafından güvencelerin sağlanmasıyla korunmaya alınmaktadır. Hiç kuşkusuz, kişinin seçildikten sonra başkanlık sıfatının temsil yetkisini fiilen kullanabilmesini gerektirir. Bu bağlamda seçimlere hukuka aykırı müdahale, sadece seçilme hakkına değil, aynı zamanda seçmenlerinin serbest iradelerini açıklama hakkına da yönelik bir müdahale teşkil etmektedir.

“Bu müdahaleyi kabul etmiyoruz”

İlçe seçim kurulu tarafından seçme ve seçilme hakkı yok sayılmıştır. Hilvan halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz. Hilvan halkı tüm hukuksuzluklara rağmen demokratik tercihini kullanmış iradesini beyan etmiştir. Halkın iradesine hukuksuzca müdahale edilmesi kabul edilemez. Bu hukuksuz tutumdan derhal vazgeçilerek seçilen kişilere mazbataları verilmelidir. Hilvan halkının iradesinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz”