Urfa'da kene vakalarına dikkat! Müdürlükten uyarı geldi

TAKİP ET

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının artması, bağ ve bahçe işleri ile birlikte kene ısırmalarına karşı vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarılar bulundu.

İlkbahar ve yaz aylarında yaygın olan ve daha çok Nisan ayından Eylül ayına kadarki dönemde görülen keneler, ciddi sağlık problemlerine yol açtığı uzmanlar tarafından söyleniyor.  Yaz aylarında artış gösteren keneler, sıcakkanlı hayvanların ve insanların kanını emerek beslenirler.

Isırık alanında kırmızı bir nokta veya döküntü, ateş, baş ağrısı, boyun sertliği, bütün vücutta döküntü, halsizlik gibi belirtileri olan kene ısırığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, Kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, Monositik erlihyoz, Granülositik erlihyoz, Babezyoz gibi hastalıklara yol açtığı uzmanlar tarafından açıklanıyor.

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaz ayının mevsim normallerinin üstünde geçen Şanlıurfa’da vatandaşları kene vakaları konusunda sosyal medya hesabından uyarılar yaptı.

Bağ, bahçe, tarla, orman gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler, pantolon paçalarını çorap içine sokun ya da çizme giyilmemesi gerektiğini bildiren Orman Müdürlüğü, hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmaması açıkladı.

HER YERİNE DİKKATLİCE BAKIN

Yapılan paylaşımda şu uyarılarda bulunuldu:

“Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudunuzun ve elbisenizin her yerine dikkatlice bakın.

Vücudunuzu özellikle diz arkası, koltuk altlarını, kulak arkası, ense ve saç dipleri ve kasıklar dahil kontrol edin ya da ettirin.

Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poset ile çıkartın, çıkaramıyorsanız zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidin.”

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kene ısırmaları kene ısırmaları