Urfa'nın bu efsanevi lezzetinden hiç kimse vazgeçemiyor
Urfa'nın ciğer ustalarından İsmail Hızmalı, ciğer fiyatlarındaki artışı ve sebze maliyetlerinin yükselmesini Urfa Değişim mikrofonlarına değerlendirdi. Ciğer ustası Hızmalı, yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezi haline gelen kebabı açıkladı.
Şanlıurfa’nın turistik mekanlarında Urfa’nın lezzetlerini pişiren ve dede mesleğini 38 yıldır yapan ciğer ustası İsmail Hızmalı, Urfa Değişim mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu.
38 yıldır Urfa'nın eşsiz ciğer lezzetini sunan ciğerci İsmail Hızmalı, son dönemde et fiyatlarından ziyade, sebze fiyatlarının ciddi şekilde arttığını belirtti.
1,5 aydır kuzu ciğerini 700 TL'ye alırken, dana ciğeri ve diğer et çeşitlerinin de yükseldiğini vurgulayan Hızmalı, "Sebze fiyatları etteki artıştan daha fazla yükseldi" diyerek, özellikle yerel halkın orta gelir seviyesinde olduğunu vurguladı.
İsmail Hızmalı, kuzu ciğerinin fiyatının yüksek olmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ciğerden vazgeçmediğini söylüyor.
FİYATLAR NASIL?
38 senedir Urfa’nın eşsiz lezzetlerini pişiren Ciğerci ustası İsmail Hızmalı, fiyatlar hakkında, “Ortalama olarak yaklaşık 1,5 aydır kuzu ciğerini 700 TL'ye kasaptan alıyoruz. Dana ciğeri ise 390 TL. Kuyrukta bayağı bir artış oldu; şu anda toptan 350 TL'ye alıyoruz, yürek ise 280 TL. Bu şekilde malzemelerimizi alıyoruz. Eti şu an 500 TL'ye alıyoruz (kebaplık), kuşbaşı ise 800 TL. Ciğeri toptan 700 TL'ye alıyoruz” dedi.
“MEMLEKETİN APOLETİ KUZU CİĞERİDİR”
Ciğerin vazgeçilmez olduğunu aktaran ciğer ustası İsmail Hızmalı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bu memleketin apoleti kuzu ciğeridir. Ne kadar sonradan mesleğe başlayanlar bu işin damak zevkini bozsalar da yapacak bir şey yok. Biz kuzu ciğerini kullanıyoruz. Ancak dana ciğerini de dükkanlarımızda bulunduruyoruz çünkü dışarıdan gelen bazı misafirler dana ciğerini istiyorlar.”
SEBZE FİYATLARI DAHA ÇOK ARTTI
Etten ziyade sebze ve yeşilliğin fiyatlarının yükseldiğini belirten ciğer ustası İsmail Hızmalı, “Sebze konusunda fiyatlar çok arttı. Mesela isot, 20 TL'den 120 TL'ye çıkmış, domates 40 ile 50 TL arasında değişiyor, naneyi ise toptan 10 TL'ye alıyoruz. Sebze fiyatları, etteki artıştan daha fazla yükseldi. Örneğin, patlıcanı 15 TL'ye alıyorduk, şimdi kilosu 90 TL olmuş” diye konuştu.
Ciğer ustası Hızmalı, kuzu ciğerinin 250 TL, dana ciğerinin ise 200 TL olduğunu söyledi.
Fiyatlar hakkında konuşan Hızmalı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kuzu ciğerini 12 şiş lavaş ekmeği ve porsiyon yanına bütün garnitürler dahil 250 TL'ye veriyoruz. Dana ciğeri ise 200 TL; o da 12 şiş içerisinde. Yürek ise 200 TL. Kuzu ciğerinin yanında ayranda ikram ediyoruz. Çünkü kuzu ciğerinin fiyatı biraz daha yüksek olduğu için. Çay ve garnitürler bizim ikramımız oluyor.”
MASRAFLAR FAZLA
4 kişilik kuzu ciğeri 1000 TL tuttuğunu söyleyen ciğer ustası Hızmalı, “Bir kişinin 4 kişilik misafiri geldiği zaman bayağı masraflı oluyor. 4 kişilik kuzu ciğeri ise 1000 TL tutuyor. Bayağı bir külfetli oluyor. Sonuçta Urfa'nın gelir seviyesi belli; insanlarımız orta bir yaşam sürüyorlar. Biz de elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz” ifadelerin yer verdi
HERKESİN VAZGEÇİLMEZİ, URFA CİĞERİ
Yerli ve yabancı turistlerin Urfa Ciğer’inden sürekli tercih ettiğine değinen Hızmalı, “Ciğer şu anda hat safhada tüketiliyor. Ciğer almaya gittiğimizde, kasaplar 2-3 hafta almazsanız eğer kilosu bayağı düşer diyorlar. Biz gelen müşterilere et yiyin diyoruz, ama onlar hep Urfa ciğerini seçiyorlar. Ciğeri çok külfetli olmasına rağmen, yine de herkes ciğeri tercih ediyor” ifadelerine yer verdi.
ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ
Ciğer ustası Hızmalı, mikrofonlarımıza yaptığı konuşmayı şu şekilde tamamladı:
“Türkiye geneli artık insanlar tasarruf kültüründen harcama kültürüne geçtiler. Eskiden insanlar birikim yaparken deprem, sel ve pandemiden sonra insanları daha çok tüketim yapmaya başladı.”