Urfalı vatandaşlardan Bakan Bolat'a tepki! Eskiden Afganlar mı vardı?

TAKİP ET

Urfalı vatandaşlar Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın 'Ürün o kadar çok ki, çiftçi toplayacak adam bulamıyor. 25 bin Afgan çoban gitse tarım, hayvancılık kalmaz' açıklamasını eleştirdi. Urfalı vatandaşlar 'Tarıma önem verilse, Türkiye'de tarım biter mi? Türkiye'de eskiden Afganlar mı tarım ve hayvancılık yapıyorlardı' diyerek tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bir röportajında “Ürün o kadar çok ki, çiftçi toplayacak adam bulamıyor. Ciddi bir elemansızlık problemi var. Bu açık yabancı işçilerle de kapatılamıyor. Örneğin bugün 25 bin Afgan çoban gitse tarım, hayvancılık kalmaz” açıklamasında bulunmuştu.

Bakan Bolat’ın bu açıklaması büyük tepki topladı.

Urfa Değişim ekibi olarak Bakan Bolat’ın açıklamasını Şanlıurfa’nın sokaklarında vatandaşlara sorduk.

Tarım ve hayvancılığa değer verilmediğini aktaran vatandaşlar, Türkiye’de eskiden Afganlar mı tarım ve hayvancılık yapıyorlardı?  Sorusunu yöneltti.

“KOŞULLARI KİMSE HESAPLAMIYOR”

“25 bin Afganlı ‘ya muhtaç değiliz” diyen çiftçi Ahmet Akpirinç, “Afganlardan önce ülkede 85 milyon insan var. 25 bin Afganlı ‘ya muhtaç değiliz. Bugün ülkenin yüzde 30'u tarımla uğraşıyor. Eleman eksikliği değil, yaşam koşullarından dolayı. Bugün haberlere çıkıyor 50-60 bin TL’ye çoban bulamıyoruz diyorlar ama o çobanın koşulları nedir, kimse bunu sormuyor? Ailesine oraya götürebiliyor mu? Yeme ve barınma koşullarını kimse hesaplamıyor. Koşullar iyi olduğu zaman bizim yerli halk da çalışır” diye konuştu.

“GÜNEYDOĞU'DA ÇOK VERİMLİ TOPRAK ALANLARIMIZ VAR”

Türkiye’de verimli toprak alanlarının olduğunu kaydeden çiftçi Ziyaeddin Beyazlasan, şu şekilde konuştu:

“Bizim zaten arazimiz çok dışarıda aramaya gerek yok. Çok verimli toprak alanlarımız var, ülkeyi yönetenler bu tarım alanları görmesi lazım. Biz aynı zamanda tarımla uğraşıyoruz. Demek istediğim yetkililer biraz daha çiftçiler teşvikte bulunabilirler. Biz hiç kimse muhtaç değiliz hele ki Afganistan gibi ülkelere hiç muhtaç olamayız. Her iki ülke arasında kıyaslama yapılması bile yanlış. Özellikle Güneydoğu'da çok verimli toprak alanlarımız var. Bu yüzden de devletin bize çiftçiler yeteri kadar değer verdiğini düşünmüyorum. Dışarıdan ziyade önce kendi ülkemizdeki tarımı görmeliyiz.”

TÜRKİYE'DE TARIM BİTER Mİ?

İsmini paylaşmak istemeyen vatandaş, topraklar doğru değerlendirildiğinde hem işsizlik ortadan kalkar hem de yabancılara ihtiyaç kalmayacağını söyledi. İsmini paylaşmak istemeyen vatandaş, konuşmasında “Tarıma önem verilse, Türkiye'de tarım biter mi? Türkiye’de eskiden Afganlar mı tarım ve hayvancılık yapıyorlardı. Suriyeliler ve Afganlılar giderse daha güzel olur. Bin bir çeşit insan Türkiye'ye gelmiş. Bizim burada halkımız aç ve boş geziyorlar, bu yüzden elaman eksikliğinden değildir. Bizim halkımız kendi halkına sigorta yapmıyor ve ucuz bir fiyata çalıştırıyorlar. Biz bu toprakların kıymetlerini bilmiyoruz. İhracat yerine ithalat yapıyoruz çoğu şey dışarıdan alıyoruz. Kendi buğdayımızı ekip biçmek yerine dışarıdan alıyoruz. Topraklar doğru değerlendirildiğinde hem işsizlik ortadan kalkar hem de yabancılara ihtiyacımız kalmaz” ifadelerine yer verdi.

AFGANLAR GİDİNCE HAYVANCILIK ÇİFTÇİLİK Mİ BİTECEK? 

Yabancı uyruklu vatandaşlara yönelik eleştirilerde bulunan Ahmet Ercan, “22 yıl önce Türkiye'de Afganlar mı tarım ve hayvancılığımıza bakıyorlardı. Biz kendimiz bakıyorduk ve bolca da yiyorduk ama şu an Afganlılar ve Suriyeliler gitse daha mutlu oluruz. Onlar burada oldukça daha pahalı oluyor. Afganlar gidince hayvancılık çiftçilik mi bitecek?  Onlar gitmesi bizim için daha iyi olur. Bugün bir kırmızı etin kilosu 500-600 TL'den alıyoruz. Biz artık eti yiyemiyoruz gerçekten” diyerek tepki Bakan Bolat’ın açıklamasına tepki gösterdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ Urfalı vatandaşlar çiftçi