Yeni hal yasası mağduriyet getirecek

TAKİP ET

Yeni Hal yasası tasarısının hal esnaflarını mağdur edeceğini belirten esnaflar, Bugün Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneğinde bir araya geldikten sonra Başkan Faruk Akbaş öncülüğünde konvoy halinde Ak Parti il binasına giderek burada İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeynel Abidin Beyazgül ile görüşme yaptıktan sonra bir açıklama yaptı.

Türkiye Sebze Halleri Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, yeni düzenlenen hal yasası tasarısının hal esnafını mağdur edeceğini belirterek, “Bizler de hem Türkiye Haller federasyonu olarak hem de Şanlıurfa Sebze ve meyve komisyoncular derneği olarak başkanımıza hayırlı olsun demek ve bunun yanında ulusal basında özellikle izlediğimiz hallerle ilgili hazırlanmakta olan bir kanun tasarısı ile ilgili olarak görüşlerimizi ifade etmek ve önerilerimizi sunmak üzere Ak Parti il teşkilatımızı ziyaret etmiş bulunuyoruz” dedi.

Şanlıurfa Hal esnafı yeni çıkacak hal yasasından kendi görüşlerinin alınmasını istedi. Ak Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeynel Abidin Beyazgül ve İl Başkanı Bahattin Yıldız hal esnafının sorunlarını il binasında dinledi.



Yeni hal yasası ile yaşanacak mağduriyetleri anlattı

Türkiye Sebze Halleri Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş yaptığı açıklamada, “Değerli meslektaşlarım, bugün Ak Parti il binasını ziyarete gelmiş bulunuyoruz. Yakın bir zamanda yapılacak yerel seçimlerde Ak Parti Büyükşehir belediye Başkan Adaylığına Zeynel Abidin Beyazgül'ü aday gösterdi. Bizler de hem Türkiye Haller federasyonu olarak hem de Şanlıurfa Sebze ve meyve komisyoncular derneği olarak başkanımız hayırlı olsun demek için ve bunun yanında ulusal basında özellikle izlediğimiz hallerle ilgili hazırlanmakta olan bir kanun tasarısı ile ilgili olarak görüşlerimizi ifade etmek ve önerilerimizi sunmak üzere Ak Parti il teşkilatımızı ziyaret etmiş bulunuyoruz. Bizler demokratik insanlarız,  ziyaretimizi satmış olduğumuz ürünlerle, arkadaşlarımızın dediği gibi çiçeklerle değil de sattığımız meyveleri getirelim. Birlikte meyve yiyerek meyveyi konuşalım dedik. Hal esnafının ne kadar ağır bir yük yüklendiğini sizlerde biliyorsunuz. Bizler sabah üçte kalkıp bir kısmımızda il dışında gurbetlerde yaşar. bir kısmı da kamyon sırtında sizlere daha iyi hizmet vermek için yollarda olur. Sizler sabahları bakkallar da taze  domates, biber ve patlıcan almanız için yoğun bir çalışma içerisinde oluyoruz. Tabii ki bunu bir kazanç ve ticaret için yapıyoruz ama bizler hep yanlış anlaşılıyoruz.  Çünkü bizim gücümüz yok, kendi halinde gariban esnafız. Akşamları televizyonlarda bizleri karaborsacı olarak gösterilmeye başlandık. Bizler fahiş fiyatların sorumlusu olarak gösteriliyoruz. Domates pahalı olsa da suçlusu biziz, ucuz olsa da maalesef sorumlusu biz olarak gösteriliyoruz.  Ulusal basın sürekli üzerimize oyunlar oynayarak büyük holdinglerin önü açılmasını istedi. Şu anda geldiğimiz noktada televizyonlarda soğanda bir yükseliş oldu. Soğanda yükseliş olunca herkes yanlış yönlendirildi. Bütün suçlu komisyoncudur ve bu karaborsacılığın sorumlusu olarak bizi gösterdiler.



“Soğan fiyatlarının yükselmesinin nedeni büyük marketler”

Sayın Başkan soğanların yükselmesinde işin aslı bu değildir,  gariban komisyoncunun satmak için deposuna koyduğu 30 ton ile soğan fiyatı yükselmez. Bu soğan fiyatlarını yükselten kimlerdir? 7000 - 8000 şubesi olan 100 bince ton soğanı alıp depolara koyan büyük marketlerdir. Onlar karaborsacılık yaptı ama suçlusu biz komisyoncular olduk. Biz bugün orada olmamızın nedeni başkan sesimizi yukarıya duyurmak için geldik. Bu sektörden milyonlarca arkadaşımız ekmeğini yiyor, biz bu sektörü dedelerimizden ve babalarımızdan devraldık.



“Hatalarımız varsa düzeltelim”

Getirilmiş olan yasada çok güzel kanunlar ve kararlar var, biz onları destekliyoruz. Biz diyoruz ki federasyonlarımızla ve bakanlarımızla birlikte oturalım ve gerçek manada bizim hatalarımız ve yanlışlarımız varsa düzeltelim.  Hem esnafımızı memnun edecek hem de vatandaşı memnun edecek bir düzenleme ile piyasalarımızı rahatlatacak bir kanunu birlikte çıkaralım diyoruz. Bizim kanunda karşı çıktığımız en önemli madde yıllardır işletmekte olduğumuz dükkanlarımız elimizden alınıyor. Devir haklarımız elimizden alınıyor. Bakanlık onayıyla yeni anonim şirketler ve holdingler tarafından yeni hallerin yapılması bu hallerde belediyeler devre dışı bırakılarak, aynı şekilde o şirketler tarafından yönetilesi o kanun içerisine konulmuştur.  Bu durum ürün fiyatlarında ciddi bir yükseliş getirecektir ve aynı zamanda esnafımızı bitirme noktasına getirecektir. Yeni yapılacak haller bir AVM tarzında olacak. Bu model hallerde bir bayi olacak ve bizlere herhangi bir hak tanınmıyor. Hâlihazırdaki esnafa tanınan hak sadece 2 yıllığına yüzde 25 kira iskontosudur. Bunun dışında herhangi bir hak yok, bizde bunu kabul etmiyoruz.

Biz hükümetimize diyoruz ki, evet yeni haller yapalım, nasıl istiyorsanız öyle olsun ama holdingler yapmasın. Bizim esnafların örgütleri yapsın ve denetimi de sizler yapın. Biz yapalım ki kiracı olmayalım ve kira maliyetimiz olmasın. Bugün bir esnafta talep edilecek 10 binlerce lira kira bedeli esnaflar karşılayamayacak ve dolayısıyla esnaf mağdur olacak.



“Altyapısı hazırlanmadan komisyonculuğun kaldırılması üreticiyi perişan edecektir”

Yine karşı çıktığımız bir nokta komisyonculuğun kaldırılmasıdır. Ne yazık ki komisyonculuk yanlış anlatıldı. Biz sesimizi duyuramıyoruz. Sesimizi duyarlarsa gerçekliği göreceklerdir. Üretici birliklerine karşı değiliz kurulsun ama yanında komisyonculukta devam etmesini istiyoruz.  Eğer üretici birlikleri gerçek manada aktif olursa emin olun komisyonculuk kendiliğinden kalkacaktır. Bu aşamada altyapısı hazırlanmadan üretici birlikleri sahada etkinliğini göstermeden komisyonculuğun ortadan kalkması üreticimizi perişan hale getirecektir. Bizler bu amaçla Ak Parti il binasına geldik. İnşallah sesimizi gerekli noktalara ulaştıracaklardır.

Biz her zaman hal esnafı camiası olarak milletimizin ve hükümetimizin arkasında duran bir camiayız. 15 Temmuz gecesinde ilk olarak gelen yine bizler olduk. Allah devletimize zeval vermesin.” Diyerek sözlerine son verdi.



“Görüşlerinizi Bakanlığa ileteceğiz”

Ak Parti Şanlıurfa il Başkanı Bahattin Yıldız, “Hal esnafının sorunu bizim de sorunumuzdur” diyerek şunları kaydetti: “Faruk başkan ilk günden beri her zaman bizlerle iletişim halinde olmuştur. sorunlarınızı bize aktardı. bizlerde bu konu üzerinde olacağız. gerekli incelemeleri yapıyoruz. Bakanlığa görüşlerinizi ileteceğiz. Nasıl ki sizler her zaman yanımızda oldunuz bizde sizin sıkıntılarınızı çözme noktasında yanınızda olacağız. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın.” İfadelerini kullandı.



“Yeni yasa da orta bir yol bulunması için görüşlerinizi bildireceğiz”

Ak Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeynel Abidin Beyazgül, “Yeni yasa da orta bir yol bulunması için görüşlerinizi bildireceğiz” diyerek şunları ifade etti:

“Faruk beyin öncülüğünde hepiniz burada geldiğiniz için teşekkür ederim. Faruk Beyi dinledim. Kanunu inceleyeceğiz ancak tasarı halinde olduğu için Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşleri alınır. Mutlaka sizin de görüşleri dikkate alınacak ve bu yanlış düzeltilecektir.

Ben Faruk başkanın konuşmasındaki detaylara katılıyorum. Faruk başkan biz yanlış anlaşılıyoruz bizleri karaborsacılar gibi gösterenler oluyor. Ben hal esnafını çok iyi tanıyorum. Bu iddiada Şanlıurfa da kimse bulunmamıştır. Örneğin öğlenden sonra gittiğimiz zaman esnaflar bende bu mal kalmadı fakat falanca nolu esnaf arkadaşımızda bulabilirsiniz der. Şanlıurfa’da tam terdi bir algı var Şanlıurfalı der ki bir şeyhi ucuz almak istiyorsanız gidin toptancıdan yanı hal esnafından alın.

Bizlerde yasayı inceleyeceğiz bizlere iletmiş olduğunuz sorunların çözümü noktasında sizlerden görüş alışverişi yaparak yasanın hem hal esnafı açısından hem de vatandaşlar açısından değerlendirerek bir orta yol bulunması konusunda hükümetimize görüşlerimizi bildireceğiz. Hepinize partimize kadar geldiğiniz için teşekkür ediyorum”