Mübarek 3 ayların 3. kandili Berat Kandili, hakkında araştırma yapılmaya başlandı. Ramazan ayının müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili, ne zaman sorusu yanıtı aranıyor. Yüce Allah'ın affına mahzar olmak isteyen Müslümanlar, Berat Gecesi'ni ibadet ve dualar ile geçirecek.
Peki, Berat Kandili'nde ne oldu, anlamı nedir? İşte, Berat Kandili önemi ile ilgili bilgiler.
BERAT KANDİLİ 2025 NE ZAMAN?
Berat Kandili 13 Şubat 2025 Perşembe günü idrak edilecek.
BERAT KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN, KAÇ GÜN TUTULUR?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, Kandillerde oruç tutmak isteyen kişi, kandil gecesinin olduğu günde mi, bir gün sonrasında mı oruç tutmalıdır?’ sorusuna şu şekilde yanıt verildi:
Dini açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi’, XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan’ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır.
Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela "Recebin ilk Cuma gecesi" dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır.
Yine "Şaban'ın 15. gecesi" bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, "bayram gecesi" de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.
BERAT KANDİLİ'NİN ÖNEMİ
Hazreti Muhammed'in, Berat Kandiline ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:
"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."
BERAT NE DEMEK, ANLAMI NE?
Dini kaynaklara göre Berat kelimesi “berâe” veya “berâet” kelimesinin Türkçedeki karşılığıdır. Berî olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak, kişinin bir borç veya yükümlülükten kurtulması demektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: