Şanlıurfa Hemofili Derneği Başkanı Ali Yıldırım, sosyal medya hesabından hemofili, lösemi, talasemi ve lenfoma gibi kan hastalıklarıyla mücadele eden hastaların mağduriyetini paylaştı.
SAĞLIK BAKANLIĞI VE URFA VEKİLLERİNE ÇAĞRI
Şanlıurfa’da çocuk hematoloji uzmanı bulunmaması, hastaların tedavi süreçlerinde ciddi zorluklar yaşanmasına yol açtığını ifade eden Hemofili Derneği Başkanı Ali Yıldırım, bu duruma çözüm bulunması için Sağlık Bakanlığı ve Şanlıurfa milletvekillerine çağrıda bulundu.
Yıldırım, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine iki hematolog doktorunun atanması gerektiğini belirtti.
“2 HEMATOLOG DOKTORUN ATANMASI ELZEMDİR”
Hastaların mağduriyetini paylaşan Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:
Sağlık bakanlığımızın ve ilgili mercilerin dikkatine. Şanlıurfa’da Çocuk hematoloji Uzmanın bulunmadığından, dolayı Hemofili hastaları ve gerekse Lösemi, talesemi Lenfoma, kan hastalıklarıyla ilgili hastalarının tedavi edilmesi noktasında çok zor bir süreç yaşanıyor. Mutlaka bakanlık yetkililerimizin bu konuda duyarlı olmalarını önemle arz ederim. Şanlıurfa eğitim ve araştırma hastanesine 2 Hematolog Doktorun atanması elzemdir. Hastalarının komşu illere sevk edilmesinin çok büyük bir mağduriyete yol açtığını, görmekteyiz. Bu sorunun çözümü noktasında Şanlıurfa milletvekilimizin de bu konuya duyarlı olmalarını önemle vurgulamak istiyorum.
HEMOFİLİ NEDİR?
Hemofili, genetik bir kanama bozukluğudur. Bu hastalık, kanın pıhtılaşmasını sağlayan bazı proteinlerin eksikliği veya işlevsizlik nedeniyle meydana gelir. Sonuç olarak, hemofili hastaları yaralandığında ya da cerrahi bir müdahale geçirdiğinde, kanama normalden çok daha uzun sürer ve vücut doğal yollarla kanamayı durduramaz.
Hemofili genellikle X kromozomuna bağlı genetik bir hastalık olduğu için, erkeklerde daha yaygın görülür. Kadınlar bu hastalığın taşıyıcısı olabilirler ancak genellikle hastalık belirgin semptomlar göstermez.
Hemofilinin türleri:
Hemofili A: En yaygın türdür ve pıhtılaşma faktörü VIII'in eksikliğinden kaynaklanır.
Hemofili B: Pıhtılaşma faktörü IX'un eksikliğiyle ortaya çıkar. "Christmas hastalığı" olarak da bilinir.
Hemofili C: Daha nadir görülen bir türdür ve pıhtılaşma faktörü XI'in eksikliğinden kaynaklanır.
Semptomlar:
Kolay morarma
Yaralandığında kanamanın durmaması
Kaslarda ve eklemlerde kanamalar
Kanlı idrar ya da dışkı
Şiddetli kanama durumlarında iç organlarda kanama
Tedavi
Hemofili tedavisi, eksik pıhtılaşma faktörlerinin yerine konmasıyla yapılır. Bu tedavi genellikle intravenöz (damar içi) faktör tedavisiyle sağlanır. Tedavi ile kanamaların kontrol altına alınması mümkün olsa da, hastaların yaşam boyu tedavi alması gerekebilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: