Henüz 14 yaşındayken ailesinin geçim sıkıntısı nedeniyle önerdiği mesleği reddeden Çaparoğlu, gizlice bir bağlama ustasının yanında çırak olarak başladığı saz yapımını 50 yıldır ilk günkü aşkla sürdürüyor.
Şahinbey ilçesine bağlı Bey Mahallesi'ndeki küçük atölyesinde bağlama üretimi ve tamiri yapan Çaparoğlu, ilerlemiş yaşına rağmen her gün iş yerine gelerek tezgâhının başına geçiyor. Ustasından sadece saz yapımını değil, çalmayı da öğrenen Çaparoğlu, askerlik dönüşü kendi iş yerini açarak hayallerini gerçekleştirmeye başladı.
Gündüzleri saz imalatıyla uğraşan Çaparoğlu, akşamları ise gazinolarda sahne alarak müzik tutkusunu daha da ileri taşıdı. Aynı zamanda şair ve bestekar da olan Çaparoğlu, yıllardır özenle seçtiği ağaçları oyarak bağlamaya dönüştürüyor. Kişiye ve sanatçıya özel ürünler üreten Çaparoğlu, müziğe olan merakının bugün de aynı tutkuyla devam ettiğini belirtiyor.
Ailesinden gizli öğrendiği mesleğini 50 yıldır severek sürdürdüğünü söyleyen Çaparoğlu, "İlkokulu bitirdikten sonra ailem beni bir mesleğe koydu ama ben saz yapmayı ve saz çalmayı istiyordum. Fakat ailem müsaade etmiyordu, bu işe ‘ayıp, günah' diyorlardı. Ben de iş çıkışlarında gizli gizli bu mahalledeki ustalarımızdan hem saz çalmayı hem de yapmayı öğreniyordum. Zaman içerisinde türkü söylemeyi de öğrendik. Gaziantep TRT Radyosunda iki sene türkü söyledim. Ailem ondan sonra biraz yumuşadı. Bu mesleği yapmamı onayladı. Fakat ‘sağda-solda çalma' dediler. Bu şekilde sahneye de çıktık. O zamandan beri de hem saz imalatı hem de tamiri yapıyorum" dedi.
Aynı zamanda şiir ve beste de yazdığını ifade eden Çaparoğlu, "Yüzlerce okunan eserlerim var. Burada bu şekilde yaşayıp gidiyoruz. 20 sene sahnede saz çaldım. Gündüz saz imalatı yapıyordum, akşamları da sahnede saz çalıyordum. Şu anda ise bu iş benim için bir hobi oldu. Dükkan kiram çıktıktan sonra mesele bitiyor. Zaten emekliyim. Yıllardır sahneden ve saz yapımından geçimimi sağladım. 4 çocuğum var, onlar saz çalmayı bilmezler. Çocuklarıma saz çalmayı öğretmedim ama torunlarımın saz çalmasını öğrenmelerini istiyorum. Torunlarımdan gitar, keman ve bağlama çalan var" şeklinde konuştu.
Mesleğini çok sevdiğini ve ömrü yettiği sürece de üretime devam edeceğini belirten Çaparoğlu, "Hiç boş vaktim yok, olmadı. Gençlere de aynı şeyi tavsiye ederim. Müzik, resim, tiyatro, yüzme ve spor kurslarına gitsinler, sosyal aktivitelerini arttırsınlar ve geliştirsinler. Ben bu işi seviyorum. Zaten ben bu meslek için birçok şeyi bıraktım. Resmi kurumlara girmiştim ama mesleğim için ayrıldım. Bu mesleği seviyorum. Bu meslek benim yaşama nedenim ve amacım oldu. Atölyemde tezgâhımın üstünde ölü bulunmayı istiyorum. Ömrüm yettiği kadar mesleğimi yapacağım. Beni tezgâhımın üstünde yıkılmış bir şekilde görürlerse ancak o zaman mesleği bırakırım" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: