Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki hafriyat atıklarının çevre kirliliğine yol açmasını engellemek amacıyla önemli bir adım atarak, Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) hayata geçirdi. HYBS’nin tanıtım toplantısına katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, “Amacımız; şehri daha kurallı ve disiplinli bir şekilde yönetmek” dedi.
Hafriyat atıklarının neden olduğu çevre kirliliğine karşı mücadele başlatan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, iştirakı olan HARBEL A.Ş. aracılığıyla Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’nin lansman toplantısına katıldı.
Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Kontrol Merkezi’nde düzenlenen tanıtıma, Başkan Mehmet Kasım Gülpınar’ın yanı sıra HARBEL Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Eriş, HARBEL A.Ş. Başkan Vekili Ali Ekber Asker, HARBEL A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Aydın, HARBEL Şube Müdürü Ferzan Alkan Dingçi, yönetim kurulu üyeleri Selim Erbil ve Ruken Öncel, ile bazı daire başkanları katıldı.
Trafik Kontrol Merkezi’nde Hafriyat Bilgi Sistemi ile ilgili tanıtım videosunu izleyen Başkan Gülpınar, hafriyat kamyonlarının takip edildiği Arvento İzleme Ekranını da inceledi. Bu teknoloji sayesinde hafriyat kamyonlarının güzergâhları takip edilerek, kaçak döküm yapan araçlar tespit ediliyor ve cezai işlem uygulanabiliyor.
Yetkililerden sistem hakkında bilgi alan Başkan Gülpınar, daha sonra hayata geçirilen Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi (HYBS) ile ilgili açıklamada bulundu.
Şanlıurfa’da inşaat ve yıkım sonrası ortaya çıkan hafriyat, atık ve molozların kontrolsüz bir şekilde dökülmesi/ depolanmasının, şehir dokusunu ve çevre sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Başkan Gülpınar, “İşte tam da bu noktada, HYBS sistemi devreye giriyor. Amacımız, hafriyatın üretiminden sahaya dökülmesine kadar olan tüm süreci dijital ortamda, şeffaf ve kontrollü bir şekilde yönetmek; böylece kaçak dökümlerin önüne geçerek, çevre kirliliğini minimuma indirmektir” dedi.
BAŞKAN GÜLPINAR: “BU SİSTEM KAÇAK DÖKÜMLERİN ÖNLENMESİNDE ETKİN BİR ROL OYNAYACAKTIR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, HYBS Sisteminin temel özelliklerinden de bahsederek, şu ifadelere yer verdi:
HYBS, belediyemizin çevre koruma konusundaki kararlılığını yansıtan, son teknoloji ürünü bir uygulamadır. Sistemimiz;
-Dijital Kayıt ve Kontrol: Hafriyatın tüm işlemleri dijital ortamda kayıt altına alınmakta, barkod entegrasyonu sayesinde izlenebilirlik sağlanmaktadır.
-GPS ve Kamera Destekli Araç Takibi: Hafriyat taşıyan araçlar, uydu aracılığıyla GPS ve kamera sistemleri ile takip edilerek, süreç boyunca kontrol altında tutulmaktadır.
-İzin Belgeleri ve QR Kod Uygulaması: Atık taşıma izin belgesi ile birlikte oluşturulan barkod ve QR kodlar sayesinde, sahaya giriş ve çıkış işlemleri tamamen dijital olarak gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama, hem şehir merkezimizde hem de ilçelerimize yayılmış 10 farklı bölgedeki hafriyat sahalarında uygulanarak, kaçak dökümlerin önlenmesinde etkin bir rol oynayacaktır.”
“KAÇAK DÖKÜM YAPAN ŞAHIS VE FİRMALARA CEZA YAZILACAK”
Uygulamanın saha çalışmaları ve denetim süreci hakkında da konuşan Gülpınar, “Öncelikli olarak, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu merkez ilçelerimizde ve belirlenen bölge çalışmalarında HYBS devreye alınmıştır. Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü, Siverek ve diğer bölgelerde, kantarlı ya da kantarsız olarak faaliyet gösteren hafriyat sahaları, yeni sistemimiz sayesinde sürekli ve detaylı bir şekilde izlenecektir. Denetim ekibimiz; Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığımız bünyesinde görev yapan 8 zabıta ve 16 çevre koruma denetçisiyle, sistemin her an aktif olduğunu garanti edecektir. Kaçak dökümler tespit edildiğinde, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20/r maddesi kapsamında, ihlalde bulunan şahıs ve firmalara idari işlemler uygulanacaktır. Bu kapsamlı denetim, sistemin sadece teknolojik altyapısı ile değil, aynı zamanda disiplinli saha çalışmaları ile desteklendiğini göstermektedir” diye ifade etti.
HYBS’nin başarısının, sadece belediyenin teknolojik altyapısı ile sınırlı kalmayıp, iş birliği yaptıkları tüm paydaşların da özverili çalışmalarına dayandığını vurgulayan Başkan Gülpınar, “HARBEL A.Ş. ve diğer hafriyat firmaları ile koordineli çalışarak, kaçak dökümlerin önüne geçmeyi, şehrimizin çevresel dengesini korumayı hedeflemekteyiz. Ayrıca, vatandaşlarımızın da bu sürece aktif katılımını önemsiyoruz. Herhangi bir kaçak döküm şüphesi durumunda, belirlenmiş WhatsApp hattımız (0533 073 41 00) üzerinden bize ulaşarak, duyarlı olmamıza katkıda bulunabilirler” şeklinde konuştu.
“AMACIMIZ; ŞEHRİ DAHA KURALLI VE DİSİPLİNLİ BİR ŞEKİLDE YÖNETMEK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Gülpınar, bu sistemin, Şanlıurfa'ya hayırlı olmasını dileyerek, “İnşallah, daha güzel faaliyetlerle ve projelerle, en başından beri ifade ettiğimiz gibi, şehri nasıl disiplinli ve düzenli bir şekilde yönetebiliriz sorusunun cevabını bulacağız. Ne yazık ki, şehrimizde birçok alanda kurallara uymama yaygın bir şekilde görülmektedir. Bizim amacımız, bu başıbozukluğu ortadan kaldırarak, şehri daha kurallı ve disiplinli bir şekilde yönetmek, aynı zamanda halkımızın da bu disipline riayet ettiği bir şehir oluşturmaktır. Bu projeyi de bu yönde atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. İnşallah, bu ve benzeri projeleri, vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: