Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık kanlı iktidarı, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmak istenmesiyle patlak veren iç savaşta, başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
Suriye’de 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar yaşandı.
Rejim karşıtı güçler, 30 Kasım-7 Aralık arasında Halep, Idlib, Hama ve Humus gibi en büyük illerde grupların üstünlük kurdu. Başkent Şam'a 7 Aralık’ta girmeye başlayan gruplara halk kitlelerinin de destek vermesiyle rejim, Şam ve diğer birçok bölgede kontrolü tümüyle kaybederek çöktü, rejim lideri Esed başkentten kaçtı.
GERİ DÖNÜŞLER HIZLANDI
61 yıllık Baas rejimi ve 53 yıllık Esed ailesi iktidarının devrilmesi sonrasında gözler, Türkiye’de yaşayan Suriyelilere çevrildi. Nitekim Esed rejiminin çöküşü büyük coşkuyla kutlandı, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşü hızlandı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,2024 Aralık ayında yaptığı açıklamada, 2017'den itibaren 763 bin 443 Suriyelinin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli şekilde ülkelerine döndüklerini, son 15 günde Suriye'ye dönenlerin sayısının 25 bini geçtiğini belirterek, bu sayının 7 kat arttığını bildirdi.
ŞANLIURFA 3. SIRADA
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalarına göre, Şanlıurfa’da 23 Ocak itibariyle 243 bin 568 Suriyeli yaşıyor. Göç İdaresi’nin verilerine göre, Türkiye’de geçici koruma çerçevesindeki Suriyelilerin sayısı ise 2 milyon 870 bin 226 olarak kayıtlara geçti.
Şanlıurfa, İstanbul ve Gaziantep’ten sonra Suriyelilerin en çok yaşadığı 3’üncü il oldu.
Şanlıurfa’nın merkezinde yer alan Bahçelievler ve Topçu Meydanı daha çok Suriyelilerin yaşadığı yer.
20 yıldır muhtarlık yapan Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı İsmail Dağbaşı, Esed’in devrilmesinden sonra, Bahçelievler ve Topçu Meydanı’nda Suriyelilerin durumuyla ilgili Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.
Şanlıurfa’da dönüşlerin çok olduğunu açıklayan mahalle muhtarı İsmail Dağbaşı, kentte yaşayan Suriyelilerin daha çok Rakka ve Deyrizorlu olduğunu belirtti.
DÖNÜŞLERİ ÇOK OLDU
20 yıldır muhtarlık yapan Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı İsmail Dağbaşı, Şanlıurrfa’da Suriyelilerin dönüşünün çok olduğunu bildirdi. Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı İsmail Dağbaşı, “Suriyelilerin nabzı Şanlıurfa'da Bahçelievler'de ve Topçu Meydanı'nda atar. Özellikle merkezleri Topçu Meydanı oluyor. Esad'ın devrilmesinden sonra dönüşler çok oldu. Eskiden Bahçelievler'de kiralık ev bulamazdınız; şu an ise bir sürü kiralık ev var” dedi.
KİRALIK EVLERDE DÜŞÜŞ OLDU
Suriyelilerin dönüşüyle birlikte Bahçelievler’de kiralık evlerin fiyatlarının düştüğünü ifade eden Mahalle Muhtarı İsmail Dağbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriyelilerin gitmesiyle birlikte Bahçelievler'deki kira fiyatlarında değişiklik oldu. Eskiden rica ile bile kiralık ev bulamıyordunuz; şu an ise kiralık evler rahat bir şekilde bulunabiliyor. Piyasada biraz düşüş yaşandı. Bahçelievler'deki kira fiyatları, eve göre değişkenlik gösteriyor. Ama benim bildiğim kadarıyla fiyatlar düşmüş. Bu da Suriyelilerin gidişi ile alakalıdır. Hem satışta hem de kiralık evlerde fiyatlarda düşüş oldu. Suriyeliler için ev kirası mühim değil, çünkü bir evi kiraladıkları zaman o eve 4-5 aile giriyorlar."
EMNİYET VE VALİYE TEŞEKKÜR
Muhtar İsmail Dağbaşı, günübirlik evler hakkında “Günübirlik evler, Bahçelievler'de her zaman gündemde olan bir konudur. Biz zaman zaman emniyetle görüşmeler yapıyoruz. Benim emniyet müdürümüze ve valimize bu konuda teşekkür ederim. Bahçelievler'de çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Uyuşturucu ve günübirlik evler konusunda hakikaten güzel çalışmalar yaptılar” açıklamasını yaptı.
“SURİYELİLERİN ÇOĞU RAKKA VE DEYRİZOR'LUDUR”
Şanlıurfa’da yaşayan Suriyelilerin daha çok Deyrizor ve Rakkalı olduğunu bildiren Muhtar Dağbaşı, sözlerini şöyle tamamladı.
"Bahçelievler, Şanlıurfa'da kaç tane Suriyelinin gittiğini bilemiyoruz. Bazıları gittiğinde geri dönebiliyor. Oraya gittiklerinde bütün evlerin yıkıldığını görüyorlar, iş yok, güç yok. Bir daha dönmek zorunda kalıyorlar. Ama burada yaşayan Suriyelilerin çoğu Rakka ve Deyrizor'ludur. Deyrizor ve Rakka temizlenirse, Şanlıurfa'da Suriyeli kalmaz."
Yorumlar
Kalan Karakter: