Göz içi basıncının artmasıyla optik sinirde hasara yol açan ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına neden olabilen glokom, her yaş grubunda görülebilen ciddi bir göz hastalığıdır.
Balıklıgöl Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Op. Dr. Bahar Gülbeyaz , glokom hakkında önemli bilgiler verdi.
“GÖRME KAYBINA YOL AÇABİLİYOR”
Gözün içinde bulunan aköz isimli sıvının drenajındaki bozulma veya üretiminin artması nedeniyle ortaya çıkan bu hastalığın, özellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık rastlandığını belirtti.
Glokom, erken teşhis edilmediğinde görme kaybına yol açabiliyor.
BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİR
Glokom, açık açılı ve kapalı açılı olmak üzere iki tipe ayrılıyor. Açık açılı glokom, toplumda en sık görülen tür olup genellikle belirti vermeden ilerler. Görme bulanıklığı veya ağrı hissedilmediğinden, hastalar uzun süre farkına varmayabilir. Görme alanını yavaş yavaş daraltarak ilerleyen bu hastalık, merkezi görüşü koruduğu için teşhisi gecikebilir.
Kapalı açılı glokom ise daha nadir görülmekle birlikte ani göziçi basıncı artışı nedeniyle şiddetli göz ağrısı, bulanık görme, göz kızarıklığı, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilere yol açabilir.
DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Glokom, sinsi ilerleyen ve görme sinirinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açan bir hastalık olduğundan, erken teşhis büyük önem taşıyor. Balıklıgöl Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bahar Gülbeyaz, özellikle 40 yaş üstü bireylerin yılda en az bir kez göz muayenesinden geçmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca yenidoğan bebeklerde de 1. ve 6. aylarda göz muayenesinin yapılması öneriliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: