Düzenli ödeme yapan üreticiler ise bu durumdan dolayı mağdur olduklarını belirtiyor. Viranşehirli çiftçi Mustafa Sünger, borcunu eksiksiz ödediğini ancak borçlarını ödemeyenlerin oluşturduğu sorunlardan kendisinin de etkilendiğini ifade ederek, “Biz paramızı denkleştirip borcumuzu kapatıyoruz ama ödemeyenlerin yükü yine bize yansıyor. Bu kul hakkıdır” sözleriyle tepki gösterdi.
Elektrik Borcunu Ödeyen Çiftçiler Mağdur Oluyor
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal sulama için elektrik kullanımının yaygınlaşması, beraberinde ciddi ödeme sorunlarını da getirdi. Özellikle borçlarını ödemeyen çiftçilerin oluşturduğu yük, borcunu zamanında kapatan üreticileri de olumsuz etkiliyor. Dicle Elektrik, artan alacakların şirketin hizmet kalitesini tehdit ettiğini belirterek, borçlarını ödemeyen abonelere önümüzdeki yıldan itibaren elektrik verilmeyeceğini açıkladı.
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Çiftekuyu Mahallesi’nde tarımla uğraşan 60 yaşındaki Mustafa Sünger, 1992 yılından bu yana sulu tarım yaptığını ve her yıl borcunu eksiksiz kapattığını belirtti. Sünger, “Topraklarımızda yıllardır üretim yapıyoruz. Eskiden kuru tarım yapıyorduk, sonradan kuyular açarak sulu tarıma geçtik. Her yıl borcumu kapatarak yeni sezona başlıyorum ama ödeme yapmayan çiftçiler yüzünden mağdur oluyoruz” dedi.
"Borçlu Olanlar Yüzünden Biz Zarar Görüyoruz"
Borcunu ödemeyen abonelere seslenen Sünger, kendisinin ve ailesinin yıllardır düzenli ödeme yaptığını belirterek şunları söyledi:
"Biz borcumuzu ödüyoruz ama borcunu ödemeyenler yüzünden elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalıyoruz. Borcunu ödemeyenlere jeneratör desteği sağlanıyor ama jeneratörün sağladığı enerji, düzenli elektriğin yerini tutmuyor. Geçen sene borcumu ödemek için amcamla birlikte borç aldık. Diğer çiftçiler de ödemiş olsaydı, bu sıkıntılar yaşanmazdı. Sorun Dicle Elektrik’te değil, içimizde. Ödemeyenler yüzünden ben ve diğer çiftçiler sıkıntı çekiyoruz. Kul hakkı yiyorsunuz, Allah bunun hesabını sorar!"
Su Tasarrufu İçin Damlama Sulamaya Geçti
Beş yıl önce damlama sulama sistemine geçtiğini belirten Sünger, bu sayede hem su tasarrufu yaptığını hem de sulama sürecinin daha verimli hale geldiğini dile getirdi. Sünger, “Önceden aşırı sulama yapıyorduk, artık buna gerek kalmadı. Çocuklarım damlama sistemini kuruyor, ben de sadece vanadan kontrol ediyorum. Hem su israfı olmuyor hem de daha az enerji tüketiyoruz. Çiftçilere tavsiyem, damlama sulama sistemine geçerek hem verimliliklerini artırmaları hem de gereksiz enerji tüketimini önlemeleridir” dedi.
Dicle Elektrik: "Ödemeyen Çiftçilere Elektrik Verilmeyecek"
Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, özellikle Şanlıurfa’daki tarımsal sulama abonelerinin büyük bir bölümünün borcunu ödemediğini ve bu durumun şirketin enerji sağlama kapasitesini zorladığını belirtti.
Obut, “Bölgedeki 15 bin çiftçinin ödenmeyen borçları milyarlarca liraya ulaştı. Bu borçların birikmesi, kayıpsız ve kesintisiz enerji sağlamamızı zorlaştırıyor. Kaçak elektrik kullanımı ve aşırı tüketim, şebeke arızalarına yol açıyor ve tüm aboneleri etkiliyor. Bu nedenle, 2025 itibarıyla borcunu ödemeyen abonelere elektrik verilmeyecek” ifadelerini kullandı.
Dicle Elektrik yetkilileri, kesintilerin etkilerini azaltmak amacıyla 1.200 jeneratörün hazırda bekletildiğini ancak bunun uzun vadeli bir çözüm olmadığını belirtti. Borçlu abonelere seslenen yetkililer, “Elektrik hizmetinin kesintisiz devam edebilmesi için borcunuzu en kısa sürede ödeyin” çağrısında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: