Sedanter yaşam tarzı, insanların günün çoğunu oturarak, hareketsiz bir şekilde geçirdiği bir yaşam biçimidir.
Bu tarz yaşam, genellikle masa başı işler, bilgisayar kullanımı, televizyon izleme, hatta kısa mesafelerde araç kullanımı gibi durumlarla özdeşleşir.
Son yıllarda, özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte, sedanter yaşam tarzı yaygınlaşırken beraberinde ciddi sağlık problemlerine de yol açıyor.
Sedanter yaşam tarzına ilişkin Urfa Değişim mikrofonlarına özel açıklamalarda bulunan Diyetisyen Semira Avcı, günlük yaşamda yapılacak küçük değişikliklerle fiziksel aktivitenin artırılabileceğine vurgu yaptı.
Ayrıca Avcı, haftada 150 dakika orta tempoda yürüyüş veya 75 dakika yüksek tempoda egzersiz yapılması konusunda öneride bulundu.
“BİNLERCE YILDIR TEMEL İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMAK İÇİN HAREKET EDERİZ”
İnsan vücudu hareket etme üzerine programlandığını söyleyen Diyetisyen Semira Avcı, mikrofonlarımıza şu açıklamalarda bulundu, “İnsanlık tarihinden bu yana binlerce yıldır temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için hareket ederiz.
Ancak teknolojinin hayatımıza hızlı bir şekilde adapte olmasıyla, fiziksel aktivite hareketlerimize ciddi anlamda bir azalma meydana gelmiştir. Bu yüzden sedanter yaşam tarzı hayatımıza yerleşmiştir.
Hem fiziksel hem de mental sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen Sedanter yaşam tarzı ne alama geliyor: günün en az 6 saatinin hareketsiz bir şekilde ya da oturarak geçmesi anlamına gelir.
Masa başında fazla zaman geçirmek, bilgisayar başında uzun süre oturmak, televizyon karşısında uzun süre zaman geçirmek, kısa mesafelerde bile araç kullanmak yani oturarak yapılan tüm eylemler, sedanter davranışın içine girer.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: