Günümüzde teknolojinin artmasıyla birlikte artık çok işlemlerimizi internet üzerinden yapıyoruz. Çocukların vazgeçilmezi dijital oyunlar, eğlenceli oldukları kadar, tehlikeli de olabiliyor.
Çocuklar teknolojinin gelişmesiyle birlikte şiddet ve küfür gibi uygunsuz içeriklere daha fazla maruz kalabiliyor.
Özellikle Okulların tatile girmesiyle birlikte çocuklarda oyun bağımlılığı gibi davranışların artması, giderek yaygınlaşan bir sorun haline geldi.
Konuya ilişkin Psikolog Nursena As Urfa Değişim mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulunarak, günümüzde oyun bağımlılığının yüzde 66 oranında artış yaşandığını ve belli başlı sorunlara yol açtığını vurgularken özellikle ebeveynlere ise kritik uyarılarda bulundu.
“ÇOCUKLAR GENELLİKLE ÇEVRİMİÇİ OYUNLARI TERCİH EDİYOR”
Oyun bağımlılığının herkeste görülebileceği gibi çocuk ve ergenlerde görülme olasılığının daha fazla olduğunu söyleyen Psikolog Nursena As Urfa Değişim mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu, “Oyun bağımlılığı olan kişilerde genelde işlevsellik bozuluyor.
Yani çocuk hemen eve gelir gelmez; tablete veya ekrana maruz kalıyorsa, yemesini, içmesini, tuvaletini erteliyorsa ve sadece oyuna odaklanıyorsa, sosyalleşmesi azaldıysa veya tamamen kesildiyse bununla birlikte can sıkıntısını gidermek için Kaçıp hemen oyuna savunuyorsa yani yönetemeyeceği durumlarda bunları yönetmeye çalışmak yerine gidip ekranda halletmeye çalışıyorsa o zaman bu kişide oyun bağımlı gelişebilir.
Yaşanan Pandemi ile birlikte ekran bağımlılığı yüzde 50 oranında artış gösterdi. Çünkü o zaman sosyal aktiviteler azalmış herkes evin içinde tableti veya oyunlara yüklendi. Hal böyle olunca ekran bağımlılığı yüzde 50 artmış bulunmakta.
Çocuklar genellikle çevrimiçi oyunları tercih ediyor. Yani genellikle tekli değil de gruplar veya arkadaşlar ile birlikte oynanıyor ve o Çevrimiçi oyunlara daha çok önem veriyorlar.” dedi.
“ÇOCUK EKRANA FAZLA MARUZ KALDIĞINDA DONUKLAŞABİLİYOR”
Psikolog As konuşmasının devamında, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 6-15 yaş arası kişilerde yüzde 66 oranında artış bulunmaktadır. Çocuklara baktığımızda, geç konuşma ve otizm belirtisi ile karşılaşıyoruz.
Benim çocuğum konuşamıyor, cümleleri çıkaramıyor diyen anne-babaların çocuklarını incelediğimizde bakıyoruz ki büyük bir ekran bağımlılığı var. Yaşadığı için konuşamayıp oyun bağımlılığı gelişebiliyor.
Çocuk ekrana fazla maruz kaldığında donuklaşabiliyor oyunlarda direk çocuğun oyun ve ceza sistemine hükmediyorlar.
Konuya genel olarak baktığımızda oyunlarda oyun ve ceza sisteminde oyun daha çok oynanmak isteniyor ve bırakılmak istenmiyor.
Daha sonra şiddet içerikli oyunların da ilgisini çektiğini görüyoruz. Çünkü oyunda ne kadar kişi öldürürse o kadar oyundan haz alıyor.
Bu tür oyunlar ise çocuğun tamamen haz duygusunu geliştiriyor ve bu çocuk saldırganlaşabiliyor ve telefonu tableti elinden almaya çalışmak oldukça zor olabiliyor.” ifadelerine yer verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: