Son zamanlarda Şanlıurfa’da artan sıcak hava günlük yaşamı olumsuz etkilerken, kıyafet konusunda da vatandaşlar serin ve rahat olan giysiler tercih ediyor.
Şanlıurfa’da kadınlar sıcak havalarda serin tutan renkli yöresel kıyafetler tercih ederken, erkeklerde şalvar tercih ediyor.
Ülke genelinde ekonomik dalgalanmalar her sektörü etkilediği gibi şalvar kumaşların satışını da olumsuz yönde etkiledi.
Geleneksel giyimin önemli parçalarından olan ş şalvarlık kumaş satısı yapan esnaf Mehmet Göçebe Urfa Değişim mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu.
“BİZ GENELLİKLE ŞALVAR VE GÖMLEK ÜZERİNE KUMAŞ SATIYORUZ”
Konuya ilişkim mikrofonlarımıza açıklamalarda bulunan şalvarlık kumaş satısı yapan esnaf Mehmet Göçebe yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Kumaş satışlarımız şu anda normal bir seviyede ilerliyor.
Bizde genellikle Şalvar ve gömlek üzerine kumaş satıyoruz. Kumaşlarımızın metresi 300 TL’den başlayıp 600 TL’ye kadar çıkıyor.
Genellikle kumaşlarımızı orta yaşlı insanlar daha çok gelip alıyor. Bazen gün geliyor kumaşları hiç satamazken bazen de günlük 10 metre civarı falan satabiliyoruz yani bizim günlük satışlarımız değişiyor. Biz de üç çeşit kumaş var. Eskiye göre kumaşlarımız daha ağır bir şekilde satılıyor.” dedi.
“ORTALAMA BİR ŞALVAR İÇİN 1,5 METRE KUMAŞ GEREKİYOR”
“Eskiden günde 20-30 metre kumaş satabiliyorken şu anda en fazla 10 metre kumaş satabiliyoruz.” Sözlerine vurgu yapan esnaf Göçebe konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Ekonomik nedenlerden dolayı vatandaşın alım gücü düştü bu da bizi olumsuz yönde etkiledi. Şanlıurfalılar şalvar için daha çok siyah gri ve lacivert renkleri tercih ediyor.
Ben de şalvar giyiyorum ve siyahtan başka bir renk giymiyorum. Viranşehir-Siverek tarafı siyah renkte şalvar giyerken, Suruç tarafı ise daha çok açık renkli şalvarlar giymeyi tercih ediyor. Ortalama bir şalvar için 1,5 metre kumaş gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.
“KUMAŞLARIMIZIN FİYATI KALİTESİNE VE DOKUSUNA GÖRE DEĞİŞİYOR”
Esnaf Mehmet Göçebe son olarak konuşmasına şu ifadeleri ekledi, “Buda 400 TL’den başlayıp 900 TL’ye kadar çıkıyor.
Kumaşlarımızın fiyatını değişmesini sebebi ise kalitesine ve dokusuna göre değişiyor. Biz de metresi ucuz olan kumaş daha çok satılıyor.
Benim Şanlıurfalara Çağrım “hepiniz şalvar giyin.” Kürt kesim şalvar giymeyi daha çok tercih ediyor.
Biz kumaşları Kürt kesim daha çok gelip kumaş alıyorlar. Araplar şalvar çok giymiyorlar daha çok fistan dediğimiz uzun elbiseler giyiyorlar. O kumaşların metresi de 300 TL’den başlıyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Yorumlar
Kalan Karakter: