Şanlıurfa, GAP Bölgesi'nin sulu tarım arazilerinin yanı sıra kuru tarım arazilerine de ev sahipliği yapıyor.
Özellikle kış aylarında su kaynağının yetersizliği ve sulama maliyetlerinin yüksekliği, tarımda ciddi zorluklara yol açıyor.
Geçmiş yıllarda ekim, kasım ve aralık aylarında 120-150 mm arasında yağmur yağarken, bu yılın ilk aylarında sadece 30 mm yağış kaydedildi.
Bu durum, tarım ürünlerinde ciddi üretim bozukluklarına yol açarak çiftçilerin, ekim dönemini bir ay kadar uzatarak ya da ekilen ürünler yetişmediği için yeniden ekim yapma zorunluluğu ile karşılaşıyor. Bu da üretim süreçlerinde gecikmelere ve verim kayıplarına neden oluyor.
“ŞANLIURFA, YARI KURAK KARASAL BİR İKLİME SAHİP”
İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisine dikkat çeken Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Ali Rıza Öztürkmen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Gerek GAP Bölgesi gerekse Şanlıurfa ili, sulu tarım arazileri olduğu kadar kuru tarım arazilerine de sahip yerlerdir.
Aynı zamanda, sulu tarım arazilerindeki yazlık bitkilerin üretimi sırasında su mevcutken, kışlık bitkilerin üretiminde hiçbir şekilde su bulunmamaktadır.
Ayrıca sulama maliyetleri çok yüksek çünkü bu dönemde yağış olmaktadır. Şanlıurfa, yarı kurak karasal bir iklime sahiptir.
“BU YIL ŞU ANA KADAR YAĞAN YAĞMUR MİKTARI SADECE 30 MM CİVARINDADIR”
Yağış miktarımız genellikle yıllık 400 mm civarındadır ve bu yağışlar ekim ayında başlayıp mart ve nisan aylarına kadar devam etmektedir. Bu periyotta hububat tarımı yapılmaktadır.
Geçmiş yıllara ait grafiklere baktığımızda, son on yıl içinde Şanlıurfa genelinde ekim, kasım ve aralık aylarında yağan yağmur miktarının 120-150 mm civarında olduğu görülmektedir.
Ancak bu yıl şu ana kadar yağan yağmur miktarı sadece 30 mm civarındadır. Bu durum, tarım ürünlerinde büyük bir üretim bozukluğuna yol açmaktadır.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: