Bilimin Önemi
Teorik bilginin zaferi yanında ona paralel olarak gelişen tekniğin bugünün modern ve ileri dünyasını yaratmada büyük rolü olmuştur. Teknik, ilmin insan için hangi yönde ve nasıl daha yararlı düzenler, araçlar, makineler meydana getirebileceğini göstermiştir. Uzay çağının en büyük başarısı, teknolojide kazanılan başarılardır.Bugün gelişmiş tüm ülkeler bilimle tekniği kaynaştıran ağır sanayide ileri giden ülkeler olmuşlardır. Geri kalmış ülkeler ise, ilkel araçlarla tarım yapmaya çalışan hala geçmişin garip inanç ve kavgalarından kurtulamayan ülkeler olarak günümüzde kalakalmışlardır. Çağımız insanının çok değişik ihtiyaçları ancak bilimin ve tekniğin gücüyle karşılanabilmektedir.Yurdumuzun çok zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını ancak teknikte kazanacağımız üstünlükle değerlendirebiliriz. Bilim ve teknik, çağımızda dünyaya üstünlük kuracak ülke, bölge ve ya insanlar için en belirleyici nitelik olacaktır ve bu da hiç değişmeyecektir.
İnsanların deney ve gözlem yaparak sahip oldukları bilgi birikimine bilim denir. Bil sözcüğünden türetilmiştir, bellekte iz bırakan anlamına gelir. Evrende her alanda net bilgiye sahip olabilmek için mutlaka bilimden yararlanılır.Bilimin bilgileri kesine yakın olsa da net değildir. Zamanla yeni bir tez ve kanıt öne sürülebilirse bilimsel bilgi değişebilir. Tarih bunun örnekleriyle doludur.Bireysel ve toplumsal olaylara mantıklı çözümlerin üretilmesindeki tek yol bilimi kullanmaktır. Bilimsel düşünce ve araştırma yöntemlerinin uygulanması toplumları yenilikçi kılar. İnsanlar bilimsel düşünme eksikliği yüzünden diğer milletlerden geri kalır. Sorunların oluşması toplumda ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getirir. Karmaşa ortamı oluşur.
Tekerleği keşfeden insan, günümüzde bilimsel gelişmelere ağırlık vermiştir. Her sorun bilimle çözülmüştür. Bilimsel bulgular toplumların gelişmesini ve bugünkü modern şeklini almasını sağlamıştır.Bilim aslında yaratıcılığın ürünüdür. Yaratıcılık da hayal gücü ve düşünceyle ilgili bir kavram olduğuna göre bilim insanın duygularında başlar diyebiliriz. Bilimsel gerçekler insan bunu ortaya çıkartmadan önce de vardır. Sadece farkına varılması gerekir. Bunu başaran insandır. Bilimsel bilgi, binlerce yıllık araştırmayla günümüze kadar ulaşmış ve müthiş bir bilgi birikimine sahip olmuştur.Bilimsel bilgiyi kullanmak, daha çok bilmek ve bilgiye sahip olmak istemek yaşamda başarı şansımızı arttırır. Bilimin amacı insan hayatını kolaylaştırmak ve Dünya’yı daha yaşanabilir bir hale getirmektir. Bunu başaran toplumlar Dünya’nın önde gelen toplumları olacaktır.
Bilim dıştaki dünyaya, nesnel gerçekliğe ve bu gerçeklikte yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve sistematik; deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak ismidir.
İnsanoğlu, tarihin çok eski dönemlerinden beri doğaya egemen olmak istemiştir. Bu nedenle, insan var oluşundan beri doğayla savaşıyor.Gök gürlemesi, şimşek çakması, ay ya da güneşin tutulması, hastalıklar, afetler, vb. doğa olayları insanın ilgisini çekmiş; kimi zaman da onu korkutmuştur.Bilgi çağını yaşadığımız çağda 1998 yılından bu yana Bilim ve Teknoloji Haftası ile ilgili etkinlikler yapılmaya devam etmektedir. Her yıl 8 ile 14 Mart tarihleri arasında Bilim ve Teknoloji Haftası uyarınca etkinlikler yapılmaktadır.
Atatürk farklı zamanlarda hemen hemen aynı anlama gelecek şekilde "Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir akıl ve bilime önem verenler benim mirasçılarım olurlar ve Dünyada herşey için medeniyet için hayat için başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir fendir ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir cahilliktir dogru yoldan sapmaktır. " sözleri ile o dönemki terimler ile söylemek gerekirse ilmin ve fennin ne kadar önemli olduğunu açıklamaya çalışmıştır.Bilim ve Teknoloji de geri kalan toplumların çok kısa süreler zarfında bu konularda ilerlemiş medeniyetler ve ülkeler karşısında bir nevi sömürge durumuna düşecek olduklarını söylemek için kahin ve ya çok zeki olmaya gerek yoktur. Bilim sadece pozitif bilimler kabul edilen fizik, kimya, biyoloji v.s. gibi dallar dışında ülke yönetimleri, ülke ekonomi yönetimleri gibi birebir insan hayatını ilgilendiren her türlü kanala, olguya ve de konuya girmiş bulunmaktadır.
İnsanlığı aydınlığa kavuşturan, bu yolda bilgi ve söz sahibi olmasını sağlayan en önemli unsur bilimdir. Hayatımızda ulaşmak istediklerimiz için araştırma yapmak, çözüme ulaştırarak sorunları insanlığa katkı da bulunulabilir. Bilim geniş bir anlamda insanlık için çalışmalar yapar. Faydalı olabilecek buluşlar sayesinde bir çok hastalığın önlenmesi, insanlığın gelişmesinin sağlanmasını sağlar.Bilimsel anlamda çalışmalar insanlığın ulaşabileceği son noktaya gelmesini sağlar. Çaresiz olanlar açıklığa kavuşur, cevabı bulunamayan sorunlar ise çözümlenir. Bilimin ilerlemesi insanların bilgi anlamında gelişme sağlamasını sağlar. İnsanlar hayatına yön verdiği sürece bilim ve dallarına yönelmesi gerekir. İnsanların yeni bir şey öğrenmeleri onların kalkınmalarını gelişmelerini sağlar. İnsanlığın merak ettiği ve keşfetmek istediklerini bilim gerçekleştirebilir. Nereden nasıl geldiklerini öğrenmeleri içinde bilim üzerinden çalışmalar yürütülebilir. Toplumun merak ettiği ve cevabını bilmediği bütün sorunların cevabını sadece bilim verebilir.
Bilimsel gelişmelerden insanlık yararlanır. Yeni bir çağ ile insanların sorunlarına çözüm sağlanabilir. Yapılacak çalışmalar bilimin gelişmesinde rol oynar. Bayrak yarışı gibi geliştirilir, yerini başkasına bırakarak bir başkası geliştirmeye devam eder. İnsanlar bilim ışığından ayrılmayarak gelişmesinde öncülük etmeleri gerekir. İnsanlığa karşı yapılacak en büyük çalışma bilim alanındadır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: