Ak Partili Vedat Demiröz 'ün İl sayının 100 olacağını ima etmesi bile Siverek ilçesinde büyük heyecan yaşattı, ancak açıklama kısa sürede yalanlandı.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi 60 yıldır il olma mücadelesi veriyor. Bu uğurda 30 yıldır mücadele eden Koçali Aymaz, 13 siyasiye 'verdikleri sözü yerine getirmedikleri' gerekçesiyle dava açmıştı. Koçali Aymaz, Siverek ilçesinde adeta bir kahraman. Yaşamının neredeyse yarısını Siverek ilçesinin yeniden il yapması için harcayan Koçali Aymaz ölmeden bu arzusuna kavuşmak istiyor.
Aymaz’a göre mücadelenin adı, "Siverek’in elinden alınan il hakkını geri alma mücadelesi" Aymaz Siverek’in il olma yolundaki mücadelesine herkes destek olmak zorunda.
Siverek bugün 250 bin nüfusu ile çok sayıda şehirden büyük.
Yılmaz Güney'in memleketi, feodal yapının halen hüküm sürdüğü Siverek mutlaka il olmalıdır. 1926’da çıkarılan bir yasa ile Siverek’in il statüsü alınarak ilçe yapıldı. Resmi kayıtlara gerekçe olarak ‘ilçenin geliri giderini karşılamıyor’ yazıldı. Siverek İl Yapma Derneği Başkanı Koçali Aymaz bir gazeteye verdiği demeçte, Siverek 'in neden ilçe olduğunu şu sözlerle ifade ediyor. Birçok kaynağa göre, ilçedeki bazı kişilerin 1925’teki şeyh Sait isyanına destek vermeleri nedeniyle Siverek ilçe oldu. Aymaz, "büyüklerden duyduğumuz kadarıyla, bize diyorlardı ‘Siverek cezalıdır, üzerinde kırmızı çizgi vardır’. 1926 yılında ilçe yapıldı, birçok lideri, ileri geleni sürgüne gönderildi tek parti yönetimi döneminde kimse karara karşı çıkmaya cesaret edemedi.
Türkiye çok partili sisteme geçince, 1950’li yılların ortasında Siverekliler de harekete geçti.
“o yıllarda Siverek’i vilayet yapma ve güzelleştirme cemiyeti kurulmuş. 1959 yılında heyet Ankara’ya başbakan Adnan Menderes’le görüşmek için gitmiş. Menderes’le Aralık’ın ortalarında görüşüyorlar. İçişleri Bakanı’na talimat vereceğini ve çalışmalara başlanmasını söylüyor. Ancak 1960 ihtilali gelince cemiyet kapatıldı. Ondan sonra uzun süre il davası gündemden kalktı. 1980 yılından sonra Kenan Evren bölgeye gelene kadar.
Yıllardır Siverekliler il olma hayali kurarlar. Hiç bir Siverekli Şanlıurfalıyız demezler. Diyarbakır ve Şanlıurfa arasında adeta sıkışıp kalan Siverek 2000'li yıllara kadar çok acılar çekti, bireysel olan beyefendi aileler, Devlet gücünü arkasına alan aşiretler tarafından ya sürgün edildi ya da kaçmak zorunda kaldı. Bugün binlerce dönüm araziye sahip olan aşiretlerin toprak zenginliği işgallerin sonucu olmuştur. Siverek'in en verimli arazilerini bırakıp kaçan binlerce eğitimli aile, büyük kentlere yerleştiler. Siverek özlemi ve hasretiyle yanıp tutuşan gurbetteki aileler, Siverek'in eski günlerine dönmesini bekliyorlar. Ak Parti Genel Başkan yardımcısı Vedat Demiröz'ün il sayının 100 olacağını ima etmesi bile heyecan yaşanmasına yol açtı. Sivereklilere il olma sözünü veren Demirel, Özal, Çiller, Yılmaz, Cevheri gibi siyasi liderler açılan mahkemeleri kayıp ettiler. Ancak Siverek il olamadı.
Siverek İl olmalıdır. Siverek il olursa Vali tarafından yönetilecek. İlçe jandarmaya en azından Albay atanacak. İl emniyet müdürü 1.sınıf olacak. Yargıya tecrübeli isimler atanacak. Aşiretler azda olsa hüküm süremeyecek. Gerçi, Ak Parti hükümeti döneminde aşiret kökenli isimlere vekillik az verilmesi sevindirici, ancak bürokratlar eli silahlı bu aşiretlere çok imtiyazlı davrandılar. Şanlıurfa'nın yeni Valisi Salih Ayhan beyin bu imtiyazlı aşiretlere mesafeli olacağını ümit ediyoruz.
Siverek için hayatını adeta vakıf eden Koçali Aymaz ağabey, bayrağı genç bir Mühendise teslim etmiş. Vahap Bayram, Siverek il yapma ve yaşatma derneği başkanı oldu. Yeni Başkan, Siverek'in il olması için mücadeleye devam mesajını verdi.
Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili MKYK üyesi AB Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar'ın , Siverek'in il olmasını arzulayacağını düşünüyorum.
Siverek'in İl olması demek, coğrafyanın kader olmasının değişimi gibi bir şey demektir. Yeniden görüşmek dileğiyle.
Yorumlar
Kalan Karakter: