Çocukların eğitimini önemseyelim!
Tüm bunlar, çocuğun gelişimi için önemli etkenlerdir. Çocuğun yemek yemesi için desteklenmesi, tuvalet eğitimi için sağlıklı bir yol izlenmesi, yaşına uygun oyuncak seçimi ve sosyalleşmesinin desteklenmesi de ebeveynin dikkat etmesi gereken başlıca hususlardandır.
ÇOCUKLARINIZIN OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ!
Çocuklarınız “olumsuz” davranışı öğrendikleri gibi, “olumlu” davranışı da sizin yönlendirmeniz neticesinde öğrenebilirler. Eğer siz çocuğunuzla problem yaşıyorsanız problem tek taraflı yaşanamayacağı için bunun bir parçasısınız demektir. Eğer problemin parçası iseniz çözümün de parçası olmalısınız. Çocuğunuzun olumsuz davranışlarını değiştirmek için gösterdiği çabası ve başarısı konusundaki güzel duygularınızı (onunla gurur duymak, mutlu olmak gibi) kendinize saklamayın ve ona davranışı ile ilgili bu duygularınızı iletin. Buna geri bildirim diyoruz.
Sürekli yasaklar konularak, eleştirilerek, çocuk aile içinde yok sayılarak bir tutum geliştirilen bu ailelerde çocuklar genellikle eleştirilen olumsuz davranışını katlanarak yapar. Çocuğun fikri sorulmadan her türlü kararın verildiği 'aşırı koruyucu' tutum yanlıştır.
Bu çocukların da ileriki yaşlarda içine kapanık, çekingen, hata yapmaktan korkan, sorumluluklarını üstlenmeyerek problemlerini tek başına çözemeyen bireyler olacaktır.
Anneler işlerini yaparken çocuklarına çizgi film seyrettirmesinler. Kontrolsüz çizgi film seyretmek, çocukların beyin gelişimlerini ve davranışlarını geri dönülmez şekilde olumsuz etkiliyor. Çocuk ve televizyon ilişkisi uzmanlarca tartışılırken, bilinmesi gereken en önemli şey, çizgi filmlerin çocuğu oyalamak amacı ile seyredilmemesi. Uzmanların görüşü, çocuğun televizyon ile mümkün olduğunca geç tanışmalarından yana.
Çizgi film izleyen çocuk pasif şekildedir ve beyni tek bir noktaya odaklanmıştır. Bu da, çocukların öğrenim sürelerini geciktirir ve gelişim aksamalarına neden olur. 3 yaşındaki çocukların beyin gelişimi tam olmadığı için, bizim akıcı şekilde gördüğümüz görüntüleri onlar kare kare görebilirler. Bu yüzden uzun süre çizgi film seyreden çocuğun beyni hızlı düşünmeye ve hızlı hareket etmeye programlanır.
Hızlı düşünen çocuklarda dikkatlerini toplayamaz, böylece analiz yeteneği oluşmaz ve öğrenme güçlüğü başlar. Uzmanlar çok hareketli ve hiperaktivite oluşan çocuklarda bu öğenin çok etkili olduğu görüşünde birleşiyorlar.
Muhakeme yeteneği, küçük yaşlardaki çocuklarda gelişmediğinden, küçük yaştaki çocuklar izlediklerinin hangisinin doğru ya da yanlış olduğunu ayırt edemeyecek ve şiddete
yöneleceklerdir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: