Doğrunun Kendisi Acı Meyvesi Tatlıdır
İşte bu nedenlerden ötürü her ne olursa olsun her zaman doğruları söyleyin göreceksiniz ki doğru ve dürüst olmak bizi çevremizde sevilen ve güvenilir bir insan yapacak ve emin olun kazanan taraf siz olacaksınız.Bir insanın sahip olması gereken özellikleri başında doğruluk ve dürüstlük gelir. İnsan her zaman dürüst olmalı ve bu çizgiden ayrılmamalıdır. Doğru ve dürüst insanlar hayattan güzel şeyler elde ederler ve kötü bir durumla karşı karşıya kalmazlar.Doğruluk ve dürüstlük kavramlarını biraz açmak gerekirse, her zaman verdiği sözün arkasında duran, kimseye yalan söylemeyen, hatalarını kabul eden ve dersler çıkaran, insanlara karşı saygılı olan bir insanın davranışlarını örnek verebiliriz. Doğru ve dürüst insanlar çevrelerine her zaman faydalı davranışlar sergiledikleri için diğer insanlardan da fayda görürler ve sevilirler.Doğruluk ve dürüstlük insanlara bir şey kaybettirmez tersine birçok şey kazandırır. Bu nedenle her zaman doğruluk ve dürüstlükten yana tutumlar içinde olmalı ve bu doğrultudan hiçbir koşulda vazgeçmemeliyiz.
Sözler acıtır insanı, bir ok gibi saplanırken yüreğimize, yayın ucundakinin canımızı yakmaya çalıştığını sanarız. Aslolan öyle değildir, bizim iyiliğimiz için gerilmiştir yay. Bazen çok kısa olur anlamak bunu, bazense yıllarını alır insanın sözler ile olan imtihanı. Ders verilmesi, sakınılması, özen gösterilmesi için ağızdan çıkan her kelime zehirlerken kanımızı, sorgulamaya başlarız. Neden böyle bir şey söylemek gereğinde bulunulduğuna dair.. Bazen annelerden,babalardan, bazense arkadaşlardan ya da hiç tanımadığımız insanlardan anlamsız gibi gelen uyarılar kulak ardı edilirken, bizim için bilinmez diğerleri için aşikar olan kötü şeyler gelir başa. İnsan kendi cehennemindeyken görmez ölüm meleğinden başkasını, daha fazla canını yakacak bir şeyin olmadığını düşünerek.Bizim için söylenen her sözün altında yatan başka düşünceler vardır ve biraz kulak ardı edilmeden uygulamaya konulması sakıncalı olmayacak yerine fayda sağlayacaktır. "Ah zamanında ben bunu söylemiştim." cümlesini kadar can sıkıcı bir cümle olamaz söylenenler, bunu duymamak da uygulamaya konulması için güzel bir sebep ve faydalı bir sonuçtur.
Doğru olmak bildiğimiz üzere özü sözü bir olup sözünün arkasında olan kişidir. Bilgisi ve tecrübesi sayesinde doğruyu yanlışı ayıran kişileri kapsıyor. Toplum içersinde bu şekilde halk kahramanları bulunur. Mahallelerde bilirkişi olup sözüne saygı duyulanlardır. Tanıdıkça kişileri nasıl oldukları öğrenirler her zaman söylediklerinin arkasında duruyorsa ona saygı gösterirler. Herkes tarafından doğruluk önemli yere sahiptir. Günümüzde pembe yalanlar oldukça fazla olup kimse tam sözünü yerine getirmezler. Doğruluk bize getirecekleri saygı ve sevgi olacaktır. İnsanlara niyetimizi gösterip söylediklerimizin arkasında olduğumuz sürece güven gösterirler. Güvenilen bir insanın sözü şerefi olarak görülür. Yalanlarla dolu bir dünyada insanların vicdanları rahatlamaz doğruyu söyleyerek onu da teselli etmiş oluruz.Doğruluğun önemini bir kez daha görmüş olduk. Siz doğruyu söyledikçe kötülükler, olumsuzluklar hayatınızdan çıkıp başarı gelecektir. Hepimiz çoban ve kurt hikayesini biliyor olmalısınız. İnsanların bize güvenip değer vermelerini istiyorsanız o zaman doğruluktan şaşmayın.
Meziyetlerin belki de en başında gelenidir dürüstlük.Dürüstlük kendini toplum içinde çeşitli şekillerde kendini gösterir. Doğruluk ve dürüstlük her zaman verdiği sözü tutma, kimseye yalan söylememe, hatamızı kabullenme, insanlara saygılı davranma gibi davranışları içinde barındırır. Bu nedenle dürüst ve doğruluktan ayrılmayan insanlar her zaman olumlu davranışlar gösterirler ve bu nedenle de çevresindeki kişiler tarafından her zaman çok sevilirler. Doğru ve dürüst olmak bize hiçbir şey kaybettirmez aksine bize çok şey kazandırır. Bu nedenle hayatımız boyunca her zaman doğru davranışlar göstererek dürüst bir insan olmaya dikkat etmeliyiz.
Dürüst olmak, bir konu hakkındaki gerçekleri karşımızdaki kişi ya da kişilere doğru ve eksiksiz olarak söylemek demektir. Dürüst olmak sadece olanı söylemek değil, en doğru ve eksiksiz biçimde iletmeye çalışmaktır. Doğruluk ise gerçek ve hakikattir. İyi bir insan olmanın altın kurallarından birinin de doğruluk ve dürüstlük olduğunu unutmayalım. Doğduğumuz andan itibaren birtakım yaşam kurallarını ve iyi bir insan olma kurallarını öncelikle ailemizden, daha sonra da okulumuzdan, kitaplardan öğreniriz. Düşünün ailemizden öğrendiğimiz güzel ve erdemli davranışlar ömrümüz boyunca yaşantımızı nasıl etkiler? Dürüstlük bir insanın küçük yaşta kavrayabileceği bir eylem olduğundan dolayı akraba, arkadaş, okul, iş yaşantısı bu ilke üzerine şekillenir. Bir de doğru ve dürüst olmayı kendisine ilke edinmemiş olan insanların yaşamları da ilkesizlik üzerine inşa edileceğinden hayatlarında sıkıntılar, sorunlar hiç eksik olmaz.
Bir bakkal düşünün… Bir müşterisi var ki veresiye alış veriş yapıyor, maaşını aldığında ödeyeceğini söylüyor, maaşını aldığı gün borcunu ödemek için hemen ilk işi bakkala borcunu ödemek… Bir de aynı şekilde alış veriş yapan, maaşını aldığında aynı gün dükkânın önünden geçmeyen, hep gecikmeli ödeyen müşteri… Siz olsaydınız hangi müşterinin sözüne, dürüstlüğüne inanırdınız, hangisine bir daha veresiye satış yapardınız? Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltarak doğruluk ve dürüstlüğün önemini daha iyi anlayabiliriz. Dürüst olanlar verdikleri sözleri yerine getirirler. Yapamayacakları vaatlerde bulunmazlar. Bir şeyi yapacaklarını söylediklerinde bunun için uğraşırlar. Bu yüzden çevrenin bizi güvenilir, dürüst, emin ve sağlam olarak tanıması ve bilmesi lazımdır. Hayatımızın her alanında doğru ve dürüstlüğün önemi büyüktür. Bu kadar önemli bir davranışın önemini kavramalı ve topluma faydalarını anlatmalıyız. Toplumda huzur ve düzeni hukuk kurallarının yanında toplum kuralları ile sağlarız. Adaleti de dürüstlük ile sağlarız. Ünlü ozanımız Yunus Emre’nin şu sözüyle hatırlatmak isterim ki: “Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulunmaz sen eğri isen.”
Yalan , insanları çok zor durumda bıraktığı gibi etrafındakilerin de ona karşı olan inancını azaltmaktadır. Bu sebepledir ki doğru ve dürüst olmak bizi etrafımızda sevilen ve güvenilir bir insan yapar. Doğruluk ve dürüstlük kişinin yaşamından hiçbir zaman çıkarmaması gereken iki erdem örneğidir. Doğru ve dürüst kişiler , bunun karşılığını her daim alır ve hiçbir vakit zor duruma düşmezler. Doğruluk ve dürüstlük her vakit verdiği sözü tutma, kimseye bir konuda yalan söylememe, yanlışlarımızı kabullenme, diğer insanlara saygılı davranma gibi nitelikleri içinde barındırır.
Bu sebeple dürüst ve doğruluktan ayrılmayan kişiler her zaman iyi davranışlar gösterirler ve bu sebeple de çevresindeki insanlar tarafından her daim çok sevilirler. Doğru ve dürüst bir kişi olmak bize hiçbir şey kaybettirmez tersine bize çok şey kazandırır. Bu sebeple yaşamımız boyunca her vakit doğru davranışlar göstererek dürüst bir kişi olmaya dikkat etmeliyiz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: