Fıstık üreticilerine kulak verin
Türkiye'de en fazla fıstık ağacı ve üretim Şanlıurfa'da olmasına rağmen pazarlama ve paketleme Şanlıurfa'da olmadığı için haklı olarak isim Antep fıstığı olarak anılıyor.
CHP'li vekil Yılmazkaya, TBMM'de verdiği soru önergesinde fıstık üreticilerinin sesine kulak verdi. CHP'li Vekil, soru önergesinde şunları kaydetti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen ve aynı zamanda da bölgenin yöresel lezzetlerinden olan Antep fıstığında fiyat tekeli üreticiyi ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor.
Türkiye'nin iç piyasa, baklava ve çikolata üretimi ile ihracatta dahil yıllık Antep fıstığı ihtiyacının 120-130 bin ton olduğu gerçeğinden yola çıkarak bir düzenleme getirilmeli.
Stratejik öneme sahip olan Antep fıstığına alan bazlı destek verilmesi gerek. Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda, bir müdahale kuruluşunun Antep fıstığını depolaması ve rekoltenin az olduğu yılda piyasaya arz etmesi gerekmekte.
Hükümetinizin bu konuda bir çalışması var mı?
Antep fıstığı üretimine ilişkin yapılan rekolte çalışmalarında ortaya konulan sonuçların, reel rakamları tam olarak yansıtmaması, üreticinin fiyat politikasını etkiliyor. Antep fıstığı üreticisini fındık gibi desteklemeye yönelik adımlar atılacak mı?
Devlet sürecin kontrolünü elinde bulunduracak gerekli argümanları oluşturmazsa maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı olan fıstığın geleceği konusunda üreticiye destekleme noktasında ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz?
"Antep fıstığına üvey evlat muamelesi yapılıyor. Şanlıurfa ise ülkemizde en fazla üretim yapan kent. Özellikle Birecik, Bozova, Halfeti ve Karaköprü ilçesinde on binlerce aile geçimini fıstık ağaçlarına bağlamış durumda. Fındığa verilen destek gibi fıstığa da destek verilmelidir.
Şanlıurfa ilimizde 1.450 000 dekar arazide 29 milyon Fıstık (Antepfıstığı) ağacı mevcut olup, yaklaşık 20 milyonu meyve vermektedir ( meyve verme yaşındadır). İlimiz 2020 rekolte tahmini ise 130 bin tondur.
Ülkemizde üretim üzerine hem 2018, 2019 yıllarında 1. olmakla birlikte yine 2020 yılı üretiminde rekolte beklentisi olarak da yaklaşık % 43 ile Şanlıurfa ilimiz 1. sırada en çok üretim yapan il olacağı beklenmektedir.
Sonuç olarak Şanlıurfa fıstık üreticisine destek verilmelidir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: