Kirişçi ve Pakdil Urfa'ya gelsin
GAP Türkiye'nin en büyük kalkınma projesidir. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve maliyetli projesi olup, bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma plan ve programları arasında en etkin olarak uygulananıdır. GAP, entegre bölgesel kalkınma yaklaşımı ve sürdürülebilir insani gelişme felsefesi ile uluslararası literatüre geçen ve marka değeri olan bir projedir. Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan Şanlıurfa ve 9 ili kapsamaktadır. GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiye’nin ortalama % 10,8’ i civarındadır.
GAP’ın temel hedefleri; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bu Bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmaktır.
Geçen yılın sonlarında gündemde olan ancak Şubat ve Mart aylarıyla birlikte artan kar yağışları sonucu gündemden düşen kuraklık, Nisan ayının yağışsız geçmesi, Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki üreticilerin kabusu oldu. Çiftçiler, önümüzdeki günlerde yağmurun yağmaması halinde tarladaki buğdayın tamamen kuruyacağı endişesini taşıyor. haklılık payları çok büyük Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekilmeyen yer kalmasın diyor, ancak bürokratik ve elektrik, mazot maliyetleri kadar kuraklıkta ekin yapmaya engel.
Şanlıurfa'daki arazilerde sulamada adaletsizlik var. Harran ovası yıllardır vahşice sulanıyor, Suruç ve Bozova ovaları sulanıyor, su fazlalığı var. Ancak en verimli sulama alanları olan Hilvan, Siverek, Şanlıurfa kuzeyi ve yukarı Viranşehir sulama projeleri hazır olmasına rağmen yıllardır bu projeler hayata geçirilmedi. Gerekçe enerji maliyetleri, köprülere kaynak bulan hükümetin, GAP'a neden kaynak aktarmadığı konuşuluyor.
GAP ülkemize ve bölgemize yeter. Gıda tehlikesi var. Bir an önce GES projeleri hayata geçirilerek yukarı Fırat’tan diğer ovalara su verilmelidir. Giderek artan kuraklık tehlikesi nedeniyle en verimli topraklarda buğday, mercimek ve arpa yerine fıstık ve madem ağaçları dikiliyor. Aksi takdirde böyle giderse kimse köylerde kalmaz. Şanlıurfa genelinde 350 bin aile tarım işçisi. GAP hayata geçirilsin işsizlikte bitecektir. Tarımın başında ki yeni Bakan Vahit Kirişçi ve Bakan yardımcısı tecrübeli isim Nihat Pakdil beylerin acilen bölgeye gelmesi gerekiyor. Bunun için il Başkanı Abdurrahman Kırıkçı Bey bakan ve ekibini Urfa'ya davet etmelidir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: