Poşet
Özellikle büyük ve yoğun marketlerde uygulanan poşet yasağı son zamanlarda öylesine büyüdü ki hatta başta Twitter olmak üzere çeşitli sosyal Medya sitelerinde ti'ye alınarak espri konusu haline geldi.
Ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan insanlar büyük marketlerden alışveriş yaparken çekmiş oldukları fotoğrafları paylaşarak ve altına çeşitli yorumlar yazarak bu konuyu gündeme getirip alay konusu haline getirenler dahi oldu.
Aslında neydi bu poşet mevzusu? İlk etapta araştırma ihtiyacı hissetmeyen vatandaşlarımızın aslında işine gelen kadarını anlayıp gerisini boş verdiği bir konudan daha öte ve hayati bir konu olduğunu henüz kimse anlayabilmiş değil.
Poşet demek kimyasal demek, sadece bir poşet üzerinden yola çıkacak olursak, bunun zararlarını saymakla bitiremeyiz. Dünyada her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet çanta kullanıldığı tahmin ediliyor. Üstelik bu sayının 380 milyarı sadece ABD'de kullanılıyor. Araştırırsanız sizlere de gerçeği söyleyecektir arama motorları.
Ayrıca, birçok ülke plastik poşet kullanımını en aza indirmek için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemler çerçevesinde poşetlere vergi yükümlülüğü bile getiren ülkeler dahi bulunmakta. Yine araştırmalarımda karşılaştığım sonuçlar pekte iç açıcı değil.
Bakın mesela, Naylon poşet çöp ve kirlilik oluşturmasının yanında, üretim sürecinde suyumuzu tüketir, göl ve nehirlerin akış rejimlerini bozar, depolama sürecinde ciddi maliyetler oluşturur, doğal yaşam ortamlarına verdiği zararla, nesli tehlike altındaki türlerin varlığını da tehlikeye sokar.
Daha 1975 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yeryüzünde dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3 milyon 700 bin kilo plastik torbayı denizlere boşaltıyor. Dünya yüzeyi henüz bir plastik çöplüğüne dönüşmemişse, bunun nedeni deniz diplerinin çöplük olarak kullanılmasıdır.
Yapım aşamaları ve hammaddesi göz önüne alındığında, hemen hepsi kanserojen etkiye sahip. Hatta güneş ışınları ile bozunmaya ve parçalanmaya başlayınca kirlilik etkileri daha da artıyor. İnsanlar daha rahat bu poşetlerden kullanmamalı, naylon poşetleri mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmalıyız diyen akademisyenler bile bulunmakta.
Bu neyi gösteriyor? Hani son zamanlarda her defasında masum göstermeye çalıştığımız ve bedava olması için çaba sarf ettiğimiz plastik poşetler var ya işte bunların pekte masum olmadığını ortaya koyan kısa bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.
Sağlığımız için geleceğimiz için lütfen biraz daha dikkat edelim. Kısacası masum gördüğünüz en basit poşetin bile o kadar masum olmadığını ve insanlığı gün be gün acılı ölümlerin eşiğine kadar götürdüğünün göstergesi olarak karşımıza çıkıyor…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: