Sanal dünyanın hayatımızdaki yeri
Akıllı telefonlar, tabletler, bluetoothlu kulaklıklar hayatı kolaylaştırıyor ancak yaydıkları elektromanyetik radyasyon miktarıyla sağlığımızı tehdit ettiğini biliyoruz. Teknolojiye de çok çabuk uyum sağladık. Bu ürünlerin her birini benimsedik ve hayatımızın merkezine koyduk. Ancak bu aletler elektromanyetik radyasyon yayıyor. Ciddi bir sağlık tehlikesi olmaya başlıyor.
Sosyal medya, e-posta, anlık mesajlaşma ve binlerce aplikasyon yüklü cep telefonları ve mobil cihazlar günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Ancak bunca bilgi ve birçok şeyi aynı anda yapma zorunluluğu beynimizde “aşırı ısınmaya” neden olabilir. Bu aletler ile beynimiz hiç olmadığı kadar meşgul ediliyor. Yarı gerçekler, dedikodular bize bilgi olarak geliyor. Beynimiz, neyin doğru neyin yanlış olduğunu algılamaya çalışırken yorgunluktan tükeniyor.
Bu aletler bizi bu kadar etkilerken, çocuklardaki etkilerini düşünemiyorum bile. Bu konuda ailelerin dikkat etmesi gerekiyor. Çocuklar akranlarıyla sosyal aktiviteleri yapamayacak duruma gelip bilgisayar, tablet, telefon ve diğer sosyal medya gezintilerini engelleyemeyecek hal aldığında aileler bu durumda çocuklarını teknolojiden, internetten uzaklaştırmak için çocuklarına çeşitli olanaklar sunmalıdır.
Çocuk bir şeyi ne kadar çok yaparsa onda ustalaşıyor, otomatikleşiyor ve hızlanıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde herkes arkadaş, insanlar kendilerini çok farklı bir şekilde gösterebiliyorlar. Çocuğun takip edilmesi zor, aynı zamanda kurban edilmesi de kolay bir ortam.
Ebeveynler, çocuklarıyla vakit geçirerek oyun oynayarak, teknolojik aletlerden uzak durmasını sağlayarak çocuğun yaşıtlarıyla ve aile içi bireylerle iletişimin güçlendirilmesini sağlayabilir. Anne babaların yaptığı hatalardan biri de çocukların interneti kullanımına ilişkin çocuğa uygulayamayacağı katı kurallar koymasıdır. Çocuğa aslında kötü bir şey yapmadığı internetin hayatında sosyal aktivitelerini engellediği konusunda ikna edip daha kontrollü kullanması sonucunda ödüllendirileceğini söyleyip bu şekilde çocuğa yardımcı olunmalıdır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: