Tarım İşçileri rafta kaldı...
Birkaç yıl önce Şanlıurfa eski Milletvekili Mahmut Kaçar Başkanlığında bir Komisyon, mevsimlik tarım işçilerinin durumunu yerinde görmek ve işçilerin sorunlarını bizzat kendilerinden dinlemek için Şanlıurfa, Adana ve Ordu illerini de ziyaret etti. Görüşmelerde hazırlanan raporlar meclisteki raflarında yer alırken, çalışmalar ırgatçı işçilere çare olamadı.
Raporda, tarım sektörünün en önemli işgücü olan mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin, yönetsel/mevzuat sorunları, ulaşım, barınma, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim, sosyal güvenlik, ücret ve çalışma ilişkileri, aracı ilişkileri konularında önemli sorunları tespit edildi.
Raporda, Türkiye'de 26 milyonu aşan toplam istihdam içinde 5 milyon 404 bine ulaşan tarım sektörünün yüzde 23 ile ikinci sırada yer aldığı hatırlatılıyor.
Hazırlanan raporu okumuştum.
Türkiye'de 15 yaş üzeri mevsimlik gezici çalışan işçisi sayısı 500 bini buluyor. Bu rakam, mevsimlik gezici tarım işçilerinin tarım sektörünün vazgeçilmez işgücü olduğunun teyit ediyor. Tüm işçiler sağlık güvencesiz kayıtsız işçi.
Şanlıurfa gibi, Diyarbakır, Mardin, Şırnak gibi illerde ki Yoksulluk nedeniyle, maliyeti düşürmek amacıyla yük üzerinde ve taşıma sınırı üstünde yolculuklar gerçekleşiyor. İşçi aileler naylon, bez, branda tarzı iptidai barınaklarda, çamur ve uygun olmayan alanlarda yaşamakta olup, konaklama alanlarında içme/kullanma suyu temini, tuvalet/banyo, çamaşır yıkama imkânları kısıtlı. Mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmeti verme yükümlülüğü Toplum Sağlığı Merkezleri'nde olmasına karşın yetersiz hizmet veriliyor. Mevsimlik tarım işçisi ve ailelerinde ölüm ve hastalık sıklıkları yüksek seyrediyor. Mevsimlik tarım işçileri yeterli ve dengeli beslenemiyor. Beslenme bozukluğuna bağlı gelişimsel bozukluk ve hastalıklar ortaya çıkıyor. İş sağlığı ve güvenliği noktasında mevsimlik tarım işçileri işle ilgili fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve psiko-sosyal faktörlere bağlı meslek hastalığı ve iş kazası tehlikeleri ile karşı karşıya kalıyor. Mevsimlik tarım işçisi aileler okulun açık olduğu dönemde tarım alanlarında çalıştıklarından çocuklarının okullaşma oranı, okula devam ve okul başarısı düşük.
Tarlada gündüz erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen, ev işlerinin devamı olan, yemek, temizlik, çocuk bakımı gibi pek çok iş kadın işçilerce yapılıyor. Bu yüzden mevsimlik tarım işçileri arasında en mağdur grubu kadınlar oluşturuyor.
Pamuk, Mısır, Fındık, Patates ürünlerinin toplatılması ve paketlemesi gibi ağır işçilik yapan Irgatçıları aldıkları ücret ise çok komik. Hepsi günlük yevmiyelerinden elçilerine pay veriyorlar. Irgatçılardan mağdur olan ise okuldan uzak duran eğitim alamayan genç nesil ve kadınlar.
Tarla sahiplerinden daha iyi şartların kendilerine sağlanmasını arzulayan Irgatçılar, Devletin elinde bulunan konteynırlardan faydalanmak istediklerini de dile getirdiler. Tarım sektöründe çalışanların sesi olmak için herkesin daha fazla duyarlı olması isteniyor.
Yeniden görüşmek dileğiyle
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: