Teknolojik Etkiler
Ne yaparsak yapalım doğa kanunlar geçerli olacaktır. Çevre kirliliği dediğimiz şey zaten doğada var olan nesneleri tekrar doğaya salmamızdan başka bir şey değil. Sadece teknoloji bu işi hızlandırıyor diyebiliriz.
Bir insan etkinliği olarak teknoloji, insanlık tarihinde bilim ve mühendislikten önce ortaya çıkmıştır. Teknolojinin, bilimin uygulamacı yönü olduğu görüşleri de vardır.
Teknoloji, günümüzde veri paylaşımının en etkin bir biçimde kullanılarak keşiflere yön vermesinin etkin bir parçası olarak da tanımlanabilmektedir.
Faydaları Nelerdir?
Teknoloji sayesinde bilgi alışverişi kolaylaşmıştır. Dünyanın öteki ucunda gerçekleşen bir olaydan anında haberimiz olabilir.
İnsanların hayatı kolaylaşmıştır. Örneğin internetten alışveriş yapılabilir.
İnsanlar duygu ve düşüncelerini yazılı olarak hızlı bir şekilde ifade edebilirler.
Sağlık alanında hastalıkların erken teşhisini sağlarken aynı zamanda daha kolay çözüm bulunabilir.
Teknoloji sayesinde insanların ulaşım da atlarla veya yürüyerek gidilen yollar çok uzun zaman almaktaydı haftalar hatta aylar alabilmekteydi. Şimdi ise çok kısa sürelerde isteğimiz yerlere ulaşabiliyoruz.
Teknolojinin Zararları Nelerdir?
İnsanları tembelleştirmiştir. Hazıra alıştırmıştır. İnsanlar tam bir tüketici olmuştur.
Küresel ısınmaya sebebiyet vermiştir. Çevre kirliliği artmıştır.
Teknoloji ile birlikte çeşitli ve yeni hastalıklar ortaya çıkmıştır ama yine teknoloji sayesinde de çözüm bulunabilmektedir.
Teknoloji ürünlerinin neredeyse tamamı elektrikle çalışmaktadır. Elektrikle çalışan her alet bir elektromanyetik alan oluşturur. İnsan beyninin de kendine ait bir elektromanyetik alanı vardır. Çünkü sinirler nöronlar aracılığıyla elektriksel uyarıları beynin çeşitli yerlerine ulaştırarak çalışırlar. Bu nedenle günlük hayatta kullandığımız her elektrikli cihaz mutlaka bizi olumsuz etkilerler.
İnsanlar arasındaki yüz yüze iletişimi azaltmıştır.
Aslında teknoloji hep vardı. Yüzyıllar öncesine dayanan serüven, günümüzde üzerine koyarak devam ediyor. Okuma oranının artması, genç beyinlerin çoğalması bu gelişimde rol oynayan en büyük etkenlerden biri. Çünkü araştırmayı seven, yeni şeyler üretmeye çalışan ve kendini geliştirmeye açık bir nesil var.
Teknolojik gelişim, ekonomik şartlarla çok yakın ilgi içinde de olsa, en az onun kadar 'değerler' ile de ilgi içindedir. Çünkü teknolojiye gereken önemin verilmesinden, hedeflerin ve önceliklerin belirlenmesine, istenilen şartların sağlanmasına kadar uzanan geniş bir alanda değerler ve dolayısıyla kültürel doku rol oynamaktadır. Tıpkı toprağın, üzerinde yetişeceği bitkilerin özelliğini ve kalitesini belirlemesi gibi, kültür ve bu dokunun elemanları durumundaki 'değerler' de önceliklerin, tercihlerin, hedeflerin, yöntemin yani kısaca teknolojik gelişimin yönlendirilmesinde, hedeflerin belirlenebilmesinde rol oynarlar.
Değerler ile teknoloji arasında bir ölçüde dolaylı bir ölçüde de doğrudan kurulabilecek ilişkinin, yapıcı ve yol gösterici bir şekilde oluşturulması, şüphesiz kısa bir süre zarfında gerçekleşemez. Çünkü kültür ve değerler ancak uzun bir zaman dilimi içinde gelişebilir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: