Turizm değeri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan etmesiyle birlikte tüm gözler Şanlıurfa'ya çevrilmişti.
Örencik köyünde Bir köylü tarafından bulunan oymalı bir taş insanlık tarihinin yeniden yazılmasını sağlayan kazıları başlattı. 2005 yılında Gazeteci Reşat Uzun ve Barış Durak ulusal medyaya Göbeklitepe'yı haber yapmasının ardından Göbeklitepe'nin varlığı ortaya çıktı.
Mitolojiye göre, Adem ile Havva'nın cennetten kovulduktan sonra buluştukları Göbeklitepe'de dünyanın ilk tapınağı günümüzden tam 12 bin yıl önce Cilalı Taş Devri'nde kurulmuş. İnsanlık tarihinin yeniden yazılmasını sağlayacak bilgileri barındıran Göbeklitepe, dünyanın en büyük arkeolojik keşfi olarak kabul ediliyor. Kazıların 80 yıl daha sürmesi bekleniyor. Göbeklitepe'nin bulunma hikâyesi aslında 1963'lere kadar gidiyor. Ancak o tarihlerdeki yüzeysel çalışmalardan çıkan sonuçlarla değeri anlaşılamadı.
İnsanlık tarihini değiştirecek çok önemli bulguları barındıran Göbeklitepe'nin gerçek anlamda önemi ise Şanlıurfa Örencik köyünden Şavak Yıldız'ın, tarlasını sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götürmesiyle ortaya çıktı. Tarlasından çıkan taşı, tarihi değeri olabileceği şüphesiyle müzeye götüren Yıldız, dünyadaki arkeolojik bilgileri yerle bir eden 12 bin yıllık Göbeklitepe Tapınağı'nın ortaya çıkarılmasını sağlamış oldu. 2007'den itibaren Klaus Schmidt başkanlığında yürütülen 5 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda, 20 adet tapınma amaçlı alan keşfedilirken, bunlardan şimdiye kadar 6 tanesi gün yüzüne çıkarıldı. Göbeklitepe, Harran Ovası'na hakim konumuyla bugüne kadar çok az bölümü kazılmış olmasına rağmen avcı-toplayıcı yaşam biçiminden dini mekanların biçimlenmesi, tapınak mimarisinin ve sanatın doğuşu, tarım ve hayvancılığa geçiş sürecini anlamamıza katkılar sağlayan benzersiz bir tarih öncesi yerleşimi özelliği taşıyor.
Göbeklitepe Şanlıurfa'ya bir değer kattı. Ancak, bu" kıymetli değeri" değerlendiremiyoruz. Şanlıurfa eski Milletvekili eski Bakanlardan Faruk Çelik tarafından, Türkiye'nin en büyük müzesi, Turizm bölgesi ilan edilen Halfeti, hanelbarur bölgesinin yolları sırf Göbeklitepe’ye gelen Turistlerin Urfa'da konaklama yapmaları için yapıldı.
Şanlıurfa'nın yer altı altın değerinde. Şanlıurfa'da Karahan tepe kadar onlarca tarihi kalıntılar vardır. Nemrut'un tahtı, nevali çori, bazda mağaraları, Birecik ve Viranşehir bölgesindeki hüyükler, Karacadağ bölgesi kısacası Urfa'nın taşı toprağı turizm için yaratılmış. Ancak Urfa turizminden övünen Bakan ise Urfa'ya iki yıldır geldiği yok. Bakan gelmeyince Urfa'nın yöneticileri de Urfa'mızın turizm değerlerini önemsemiyorlar.
Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu yıl, en az bir turizm fuarı, büyükşehir havaalanlarında yıl boyu kalacak şekilde bilbordlara reklam, spot reklamlar, sosyal medya üzerinden algı reklamları yapılmalıdır. Şanlıurfa BŞB tarafından sadece turizm dairesi kurulmalıdır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: