Urfa'ya da yatırım yap Cengiz Bey
Son yıllardaki huzur ve refah iklimi Güneydoğu’ya yapılan yatırımların önemli ölçüde artmasına yol açtı. Siyasi iradenin istikrarlı duruşu ve terörle mücadelenin başarılı sonuçları, bir dönem yatırım açısından tereddütle bakılan Güneydoğu’yu artık tercih edilen bir bölge konumuna getirdi.
Son dönemde Mardin’e yapılan yatırımlar buna en güzel örnek…
İhracatta yarattığı katma değerle dikkatleri üzerine çeken Mardin, şimdilerde bölgeye yapılan dev yatırımlarla Türkiye’de bölgesel kalkınma anlamında açık ara liderliği eline geçirmiş bulunuyor. Bu yatırımlar elbette istihdama katkı sağladığı gibi, bölgedeki beyin göçünün de tersine dönmesine yol açıyor.
Dev yatırımlar Mardin’i “Doğunun İncisi” olarak tescillerken, bu kadim kent başarı hikâyelerine ger geçen gün yenisini ekliyor.
Mardin’in başarı hikâyesinde Cengiz Holding kuşkusuz çok önemli bir yere sahip…
Cengiz Holding tarafından Mardin’in Mazıdağı ilçesinde 1.2 milyar dolarlık yatırımla kurulan Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, doğrudan bin 500 kişiye, dolaylı olarak da yaklaşık 25 bin kişiye iş imkânı sağlamış durumda. Haliyle bu yatırım Mardin’i bölgesel gelişmişliğin adresi haline getirmiş oldu. Türkiye'nin tek entegre gübre üretim tesisi olarak gübre ve metal üretimi ile ithalata bağımlılığı da önemli bir miktarda düşüren bu yatırım, her yıl yurt dışına çıkan 350milyon doların da Türkiye’de kalmasını sağladı.
Mardin’e yönelik yatırımlar, istihdam ve tersine göçle de sınırlı kalmayıp, kullanılan yeni teknolojilerle de kalkınmaya niteliksel bir değer kazandırıyor.
Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri teknolojisiyle de yüz akı bir tesis olarak öne çıkıyor. Kobalt, bakır ve çinko üretimiyle bu alanda önemli bir yere sahip olan tesis aynı zamanda sıfır atık projesi olarak parmakla gösteriliyor. Ham maddesini atıktan elde eden tesis, diğer tesislerin de atığını azaltarak sıfır atığı daha da ileriye taşıyor ve “eksi atık” tanımlamasının temsilciliğini üstleniyor.
Cengiz Holding’in bu örnek yatırımı Mardin’e yatırım yapmak isteyen yeni yatırımcılara örnek teşkil etmekle kalmayıp kenti ‘bölgesel kalkınmışlık’ konusunda simgesel bir noktaya taşıyor.
Zira bölgesel kalkınmışlık seviyesinin yükseltilmesinde söz sahibi olan yatırımlar, bölgesel işsizlikle savaşmakta çok önemli bir silah görevi üstleniyor. Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nin doğrudan iş sahibi yaptığı bin 500 kişinin yaklaşık 900’ü Mazıdağı'nda yaşayan yerel halktan, 300’ü ise yakın bölgede yaşayan insanlardan oluşuyor.
Bu örnek tesisisin Mazıdağı'na rakamsal olarak nasıl bir katkı sağladığına gelecek olursak…. Tesis sayesinde bu şirin kente 10 milyon TL civarında bir girdi sağlanıyor. Kuşkusuz bu rakam her kuruşuna kadar bölge için son derece değerli…
Tesisin üretim aşamasına geçtikten sonra yöreye kazandırdıklarını anlattık, peki inşaat aşamasında bölge hiç mi kazandı. Elbette tesisin inşaatında da kazanan yine bölge halkı oldu.
Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nin inşaat aşamasında 5 bin kişiye doğrudan, 25 bin kişiye dolaylı iş imkânı sağlandı. Yani bir başka değişle yatırımların başlama vuruşu bile bölgeye müthiş bir ekonomik ivme kazandırdı. Tesisin tasarım ve yapım aşamasında 22 ülkeden, dünyanın önde gelen mühendislik şirketlerinden 285 yabancı mühendisin Mazıdağı’nda Türk mühendisler ile birlikte çalıştığını da hesaba katarsak, bu tür dev yatırımların yeni iş geliştirme potansiyeli taşıdığını da gözlemleyebiliriz.
Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük özel sektör yatırımı olarak değerlendiriliyor. Cengiz Holding, bölgedeki bir diğer yatırımı olan 2018 yılında tamamladığı Ilısu Barajı ve HES İnşaatı ile bölgeye sunduğu ekonomik katma değeri pekiştiriyor. Holding her iki yatırımı ile bölgede tersine göçe dair yeni başarı hikâyeleri yaratmayı sürdürüyor.
Mardin özelinde Cengiz Holding’i kutluyor ve “darısı Şanlıurfa’nın başına” diyoruz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: