Öğretmen indirimi
75 kuruş gibi bir zam anında yansıtılarak vatandaşların uyum sağlaması istendi. Olabilir zaten zamlar bu ülkenin alışıla gelmiş olmazsa olmazları arasında adeta birinci sırada yerini almış olan birtakım yatırımlardan oluşmakta.
Buraya kadar her şey normal, bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım. Bunlara ek olarak bir de indirimler söz konusu oluyor. Ne güzel öğrenci indirimi belirli bir ücretten feragat edilerek yapılan ve daha rahat bir şekilde öğrenimini tamamlamasını sağlamak için yapılan indirimler.
Bir de buna ek olarak öğretmenler için yapılan indirimlere değinmek istiyorum. Bizleri hayata hazırlayan ve üzerimizde gerçek manada emeği çok olan öğretmenlerimizin ellerini öpmek her öğrencinin bana göre zorunluluğudur. Onlar saygıyı en başta hak eden ve hatta yüce Halife Hz. Âli’nin, ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ gibi yüce bir kelimeyi bile söylemiş olan o mübarek bile öğretmenlerin önemini bu kelimelerle vurgulamıştır.
Buraya kadar her şey normal. Fakat benim anlam veremediğim durum adeta kafamın içerisinde bir kurt gibi düşüncelerimi kemiriyor. Bir an için düşündüm de bir baba düşünün kendisi kirada 6 ya da 7 çocuklu ve aynı zamanda asgari ücretli bir baba düşünün. Bu babanın en az mutlaka 4 çocuğu okula gidiyordur.
Her bir öğrencinin okul masraflarına bakacak olursak, bu masrafların altından kalkmak mümkün değil. Bununla birlikte ev kirası, elektrik su, yakacak, yiyecek ve içeceğin yanı sıra ev giderleri buna ek yapmak istersen inanın hesabın içerisinden çıkamayız. Ve bu babanın şehir içi ulaşımı tam bilet üzerinden sağlanmakta. Yani kısacası hayatın zaten vurduğu bu zavallı babaya bir de tam bilet ve buna ek olarak her defasında yükleme yapmak zorunda kaldığı öğrenci biletleri yük olmuş.
Öte yandan bakıyorum da öğrencilere uygulanan indirimin bir benzeri de aynı zamanda öğretmenlere de uygulanmış. Oysa ki, bu öğretmenlerimizin en fazla 3 ya da bilemedin 4 çocuğu var. Bununla birlikte birçoğunun eşi de aynı mesleği yapmakta ve bu insanlar asgari ücretin neredeyse 2 buçuk katı ücret alıyor ve oturdukları evler lüks. Birçoğu kendi evinde oturuyor. Bununa birlikte en ilginç olanı da bu öğretmenlerin yine birçoğunun çocukları özel okullarda indirimli okuyorlar.
Bu öğretmenlerin birçoğunun altında lüks araçları. Yani kısacası hayatın er alanında öğretmenler ayrıcalıklı ve tüm indirimlerden faydalanıyorlar. Bununla birlikte tüm il ve bazı ilçelerde öğretmen evleri bile onlara indirimli bir şekilde hizmet vermekte. Kısacası hayatın tüm alanı öğretmenlere indirimli. Şimdi bu da nereden çıktı diye sorabilirsiniz.
Aslında biraz düşününce bunun sağlamasını yapabilirsiniz. Az önce söyledim. Asgari ücretli bir baba otobüse tam ücret ödeyerek binerken neden asgari ücretin neredeyse 3 katını alan ve bununla birlikte birçoğu çift maaşlı olan öğretmenlere indirim var? İşte kafamda zihnimi kemiren en önemli kısım da bu.
O zaman bir uygulama daha yapılamaz mı? Asgari ücretli çalışan aile reislerinin bunu belgelemesi halinde evinde bulunan öğrencilere bedava otobüse binme hakkı verilemez mi? Öğretmenlere neden böyle bir imtiyaz sağlanıyor diye sormuyorum. Olabilir! Onlar birer eğitimci hak edip etmedikleri konusunda bir tartışma oluşturmak istemiyorum. Fakat neden bu sınıf ayrımında zavallı asgari ücretli baba hep sınıfta kalıyor.
Sosyal devlet anlayışı halkına daha refah, seviyesi yüksek bir hayat sunmak değil mi? İnanın o adam çoğu kez çocukları doysun diye eşiyle birlikte aç uyumak zorunda kalıyor. Birçoğu çok uzak olan iş yerlerine bile yürüyerek gidip gelmek zorunda kalıyor. Bu durum oldukça beni üzüyor. Bana göre bir an önce bazı düzenlemeler yapılarak gerçek manada sosyal devletçilik adımları atılmalı ve bazı durumlarda ayrım erime eşitlik getirilmeli ve bu konuda anlattığım baba gibi birçok babanın imdadına yardım eli uzatılmalı. Bilmem olur mu ama en azından ben bu kanaatteyim. Hadi hayırlısı…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: