Çocuk işçiliği -1
![Çocuk işçiliği -1](https://www.urfadegisim.com/images/makaleler/2021/11/cocuk-isciligi-1-6234.jpg)
![Çocuk işçiliği -1](https://www.urfadegisim.com/images/makaleler/2021/11/cocuk-isciligi-1-6234.jpg)
Çocuk işçileri yaşta 14- 15 yaş altı çalışanlara yasalar veya gelenekler açısından belirlenmiş bir yaşın altında olan ve çalıştırılan çocuklara denilir. Çocuk işçilik; çocukların özerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bunlardan çocukluklarını yaşayamamasına, eğitim ve temel hak ve özgürlüklerinden mahrum kalmasına ve dolayısıyla sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimlerini engellenmesi ve olumsuzluklardan dolayı zararlı alışkanlıkların doğmasına sebep olmakta.
Şanlıurfa sınırları içinde Çocukların neredeyse birçok hizmet sektöründe olmakla beraber Sanayide, sokak satıcılığı, kâğıt toplamada, tarım işçiliği, temizlik, yük taşımacılığı ve en yaygını semt pazarlarında taşımacılık yapmaları. Çalışan bu çocukların büyük bir kısmı tehlikeli, fiziksel riskeler oluşturulacak sanayi işlerinde ve taşımacılık gibi alanlarda çalışıyor olması; bu alanda çalışan çocukların üçte biri tehlikeli işlerde çalışıyor diyebiliriz.
Çocuk yaşta çeşitli işlerde çalıştırılan çocuklar türlü türlü olumsuzluklara maruz kalmasına neden olmaktadır. En sık yaşadıkları ise hakaret, hor görme ve en önemlisi ise şiddete maruz kalmalarıdır.
Çocukların, çocuk yaşta çalışmasının başlı sebepleri yoksulluk, aile de birden çok fazla çocuk sahibi olmaları ve çevre ülkelerde savaşa maruz kalan yabancı uyruklu çocukların çalışması gelmektedir.
Ele aldığım konu ülkemiz ve geleceğimiz için son derece önem arz eden çocuk işçiliği; çocukların çalışması ülkemizde oldukça yaygın olan bu sorun gelecekte büyük tehlike arz etmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için öncelikle ailelere çok iş düşmektedir, bunu başta bakabilecekleri kadar ve okutup, eğitecekleri kadar çocuğa sahip olmaları gerekiyor.
İkinci unsur ülkenin gelir düzeni ve ekonomik şartlarının yeterli olmalı gerekmektedir. Çocuklar için eğitim programların olması kütüphane, bilgi evleri, bilim teknoloji alanların, oluşturulması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Eğlenecekleri sosyal alanların olmasıyla çocukların çocukluluklarını yaşamsı gelişimleri için oldukça önemli. Değerli okurlarım yarılarımızın geleceği olan çocuklara lütfen değer verelim ve önemseyelim.
Sevgiyle kalın…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: