Çocuk işçiliği - 3
Yapılan araştırmalarla elde edilen bilgilere göre ülkemizde her beş çocuktan biri çocuk işçisi olarak çalışmakta. Başka bir araştırmaya göre DİSK Genel-İş'in 2020 raporuna göre Türkiye’de çalışan çocuk sayısı 2 milyona yaklaştı. Çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştırılıyor. 2016 yılında 56 çocuk iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. Yine diğer bir araştırmaya göre TÜİK'in elde ettiği verilere göre de Türkiye'de 5-17 yaş arası tam 720 bin çocuk çalışıyor. 2020 yılı ocak ayı itibariyle kayıtlı çalışan çırak sayısı 308 bin, 1 milyon 15 bin de stajyer ve kursiyer bulunuyor. Çalışan çocukların yüzde 35,9'u ev geçindirmeye destek olmak için erken yaşta iş hayatına atıldığını söylüyor. Çalışan çocukların yüzde 79,7'sini 15-17 yaş grubundakiler oluştururken yüzde 15,9'unu 12-14 yaş grubundakiler, yüzde 4,4'ünü ise 5-11 yaş grubundaki çocuklar oluşturdu. Çalışan çocukların oranı cinsiyete göre incelendiğinde, çalışan çocukların yüzde 70,6'sını erkek, yüzde 29,4'ünü ise kız çocukları oluşturuyor.
Yapılan araştırmalarla elde edilen verilere göre durum hiç de iç açıcı değil. Çocuk politikası ne yazık ki yine sınıfta kalmıştır. Peki, çocuk işçiliğinin önlemesinde yasalarımız yeterlimi? Anayasa’nın 50. maddesinde, Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılmayacağını küçük yaşlarda olan bedeni ve ruhi yetersizliği açısından çalışma şartları bakımından uygun görülmediği için özel korunma altına alınılmıştır denilmekte. İş Kanunu’na göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak. Çocukları çalıştırma yaşına ve çalıştırma yasağına uymayan işverene 2 bin 292 lira para cezası uygulanıyor. Cezalar çocuk başına değil de işletme başına olduğu için çocukları çalıştıran aileler ve bireyler için pekte caydırıcı olduğu söylenemez.
Araştırmalar ve veriler bu şeklide değerli okuyucularım haftaya gene aynı konu özerinde buluşmak üzere sevgiyle kalın…
Not: sizde konu hakkında fikirlerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: