Organ bağışı hayat verir
Birde Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre bağışta bulunanlara bakalım. Avrupa'da yıllık kadavra sayısı 25-30'ken, Türkiye'de bu rakam 4,7'dir. Bunun nedeni ise beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailelerinden çoğunlukla “ret” cevabı alınmaktadır. Ortalamaya bakıldığında beyin ölümü gerçekleşenlerin sadece yüzde 26'sının organları alınabildiği görülüyor. Elbette organ bağışı konusunda doğru bilginin aktarılması oldukça çok önemlidir.
Türkiye'nin yıllık istatistiklerine bakıldığında sadece böbrek nâkilinde 3 bin civarındadır. Fakat bunların birçoğu canlıdan alınan organ nakillerdir. Türkiye'de kadavra bağışı çok az olduğu için canlı vericilerde nakiller ön plana çıkmaktadır. Tabi canlıdan alınan organ da başarı oranın pek yüksek olduğu söylenemez, bununla beraber donar yani vericinin hayatı da risk altına girmektedir.
Ne yazık ki ülkemizde hala kadavra bağışı yeterli düzeyde değildir. Organ bağışı konusunda toplumda yeterli duyarlılığın oluşmaması hala bilgi eksikliğinin, önyargıların hatta yanlış inanışların olduğunu göstermektedir. Bağışlayacağınız organınızın bir hayat kurtaracağını düşünün ve siz belki hayata olmayacaksınız fakat bağışladığınız organınız bir yâda birkaç kişiyi yaşatacaktır.
Birde şöyle düşünün empati kurarak düşünelim, kendinizi ya da sevdiğiniz, yakınınız aynı durumda olabilir ve bunu düşünerek organ nakilinin insan hayatını ne derece önem arz etiğin farkında olunması gerektiğini düşünüyorum. Birbirimize hayat verelim umut olalım ve bu konuda yeteri kadar duyarlı olalım elimizden geleni yapalım.
Sevgiyle kalın.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: