Histriyonik kişilik bozukluğu, toplumda sık sık kullanılan bir terim olmamakla beraber erken erişkinlikte başlayıp ve değişik bağlamlarda ortaya çıkan , aşırı duygusal ve dikkat çekme isteği ile kendini gösteren bir kişilik bozukluğudur.
Histriyonik kişilik bozukluğu tanısı almış kişiler; bulundukları ortamda ilgi odağı olduğu sürece enerjileri yüksek, muhabbetleri doyumsuz, ilişkileri kuvvetli bir birey haline bürünürler. Grup içerisinde ya da ikili ilişkilerindeki uyumu yakalamak adına yalan söyleme veya durumu gerçekçi olarak değerlendirememe eğilimleri mevcuttur. Yaşadığı olayları abartarak anlatma ve dramatize etme yönünde çarpıcı konuşma ve eylemleri de görülmektedir. İlgi odağı olma, beğenilme arzusu ve beğeni ve takdir almak histriyonik kişilikler için önemli bir inanç haline gelmesinden ötürü baştan çıkarıcılık görünümlerinin yanı sıra davranışlarında da kendini göstermektedir.
Belirgin ve anlamsız bir biçimde başkaları ile olan etkileşimleri, cinsel yönden ayartıcı, kışkırtıcı ya da baştan çıkartıcı, uygunsuz davranışları olsa da aslında ilişkileri yüzeyseldir. Histriyonik kişiler, yakın teması istedikleri ilgiyi elde etmeye yarayan bir tür manipülatif davranışa yönelik araç olarak kullanırlar. Dış görünüşlerine büyük önem verirler çünkü ilgi çekmek için dış görünüşleri onlar için etkileyici olmalıdır. Etkiliyici görünebilmek için de hem çok zaman hem de büyük paralar harcamaktan çekinmez ve kullanmadıkları markaları öğrenmekten kendilerini alıkoyamazlar. Aniden değişen yüzeysel duygular gösterirler . Bir anda kötü bir haber almışcasına kendinizi onu teselli ederken bulabilirisiniz. Fakat kısa bir süre sonra umursamaz tavırları ile karşılaşabilirsiniz.Başlarda tarafınızdan tuhaf olarak karşılansa da sonrasında hiç bir şeyi takmayan biri olarak algılayabilirsiniz. Konuşmaları da davrnışları gibi etkilemeye yönelik ve detaydan yoksun olarak devam eder. Birilerinin kolayca etkisi altında kalabilirler. Her zaman ilişkilerinin olması gerektiğinden daha yakın olması gerektiğine inanmaktanda vazgeçemezler. Yalnızca kadınlarda görülen bir bozukluk olmamakla beraber erkeklerde de kendini fiziksel görünümlerindeki gücü ortaya çıkarmak adına vücut geliştirme odaklı yönelimleri yüksektir. Fakat kadınlarda daha kolay farkedilebilmektedir. Peki bu davranışların altında yatan sebeplere kısaca değinecek olursak ;
Genetik faktörlerin etkileri dışında ebeveynlerle olan iletişim ve aile ortamı en önemli faktörlerden biridir. Bu yapıda görülen abartılı davranışlar erken dönemde ihmalkâr anne- baba tutumları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kişi bebekliğinde ihtiyaçlarını ebeveynlerine iletebilmek için abartılı davranışlar sergilemektedir. Yaşamın ileriki dönemlerinde de duygulardan kurtulmak ya da kendini ifade edebilmek için alternatif bir yol bilmediği için abartılı davranışlarla kişi kendini ifade etmenin çözüm olabileceğine inanmaktadır. Bir yakınının ani kaybı, aile içinde sürekli kaygı doğuran bir hastalık bulunması, ebeveynlerin boşanması gibi faktörlerde diğer sebepler arasında bulunabilmektedir.
Histriyonik kişilik yapısında diğer kişilik bozukluklarından da bazı özellikler gözlenebilmektedir. Kadınlarda borderline kişilik, erkeklerde ise narsisistik kişilikle belirtiler daha fazladır. Bu kimselerde psikiyatrik ek tanı olarak depresyon, anksiyete, dissosiyatif bozukluklar, alkol ve madde kullanımı, cinsel sorunlar, evlilik sorunları, bipolar bozukluk gözlenebilmesi olağan bir durumdur. Sizlerde bu satırları okurken kendinize pay çıkarabilir ya da yakın çevrenizde bulunan kişilerde gözlem sonucu kanı oluşturma eğilimleri gösterebilirsiniz. Kendinizi veya bir başkasını etiketleme gayretinizi arka plana itmekten çekinmeyiniz. Zira bir uzman yardımı almak her zaman çözüme giden yolda avantaj sağlayacaktır. Kişilik bozukklukların tedavisinde Psikoterapi, psikanalitik-psikodinamik yöntemler, Bilişsel davranışçı terapi ve grup tedavileri fayda gözettiği açıkça bilinmektedir. Ek tanı psikiyatrik bozukluklarda ilaç kullanımı gerekebilmektedir. Sağlıklı günler dilerim.
Yorumlar
Kalan Karakter: