Peki Neden Öfkeleniriz ?
Her zaman istediğimiz sonuçları elde edemeyebiliriz. Herkesin hayatta değiştiremeyeceği durumlarla sık sık karşılaşır. Değiştiremeyeceğimiz sonuçlar,öfkelenmemize sebebiyet verebilir. Öfkelenmek durumu değiştirir zannederiz fakat olan umudumuzu da tamamen yok edeceğini unuturuz. Bulunduğumuz durumun kontrolünü kaybetmek bizi öfkelendirebilir, bir tartışmayı kaybettiğimizi düşünmek bizi öfkelendirebilir. Öfkemiz tartışma sırasında okadar şiddetlenir ki karşımızda duran bilgi pencerisini sonuna kadar kapatırız. :İnsanın takdir edilme ihitiyacı , onaylanma ihtiyacını da beraberinde getirmiştir.Çoğu zaman söylediklerimiz veya davranışlarımız onaylansın isteriz. Aynı fikir ve eylemin farklılık gösterdiğini görmek öfkeye sebebiyet verdiği gibi öfkeyle beraber ‘ canlıya saygı ‘ potansiyelimizi de zedeleyebilir. Bir durumun adil olmadığını düşünmek bizi öfkelendirebilir , Birinden öğüt almak bizi öfkelendirebilir. Sözümüzün kesilmesi, işlerimizin bölünmesi ya da eşyalarımızın kullanılmasına kadar bir çok kez öfkelenmek için bin bir bahane bulabiliriz. Öfke bir davranış olmamakla beraber insana özgü evrensel bir duygudur.
Öfkelenince Ne Yapmalıyım ?
- Sakin olmamız gerektiğini hatırlamaya çalışın.
- Bilincimizin saniyeler içerisinde bizi ele geçireceğini hatırlamalı ve bilincimize ‘’sakin ol'’uyarısı göndermek için hızlı davranmamız gerektiğini hatırlamalıyız.
- Içinizden 10 a kadar sayın. Bu süreyi daha uzun veya kısa tutabirsiniz.
- Eğer öfkeli iken ayaktaysanız oturun,hareket halinde değilseniz ayağa kalkın ve yürüyün.
- Diyaframdan derin nefes alın;nefes alıp verdiğinizde göğüs değili,karın şişmelidir.
- Sizi rahatlatacak, sevdiğiniz bir ortamı hayal edin ve sizde öfke uyandıran durum veya olayın öfkeli iken yarar sağlamayacağını, biraz düşünmeye ihtiyacınız olduğunu kendinize itiraf edin .
- Öfkenizin en yüksek yaşadığımız anda, sözel veya fiziksel tepki vermemeye özen gösterin.
- Öfkeyle yüzmeşmeniz gerekirse yüzleşin, ondan kaçmayın. Karşımızdaki insana o anki duygularımızı kırıcı ve yıkıcı olmadan aktararak ifade etmeye özen gösterin.
- Düzenli olarak günlük 45 dk yürüyüş yapın.
- Hobilerinizi keşfedin
- Öfkenin altındaki duyguları keşfedin
- Yaşam alanınıza bir çember çizin ve size huzur veren her şeyi o çemberin içine alıp,korumaya özen gösterin.
Öfkemiz deniz kadar dalgalı olsa da sonunda durulur . Öfkemiz bizi kontrol altına almadan , bizim öfkeyi kontrol altına almamız yaşam tarzımız haline gelmelidir. Psikolojik etkileriyle başa başa giden fiziksel etkileri de hatırlanmalı ve öfkemizin bizi yıpratmasına izin vermemeliyiz. Sabrınızın ve sıhhatinizin bol olduğu bir hafta diliyorum. Sağlıcakla kalın .
Yorumlar
Kalan Karakter: