Değişim Gazetesinin bugünkü özel ekinden, SÖZ Ajansından biraz da Ankara Tanıtım günlerinden bahsedeceğim.
İçinde yaşadığımız yüzyılın iletişim ve teknoloji çağı olarak adlandırılmasındaki kuşkusuz en temel etkenlerin başında internet ve internetin temel altyapısını oluşturduğu iletişim teknolojileri gelmektedir.
Geleneksel medya yani eski medya olarak adlandırdığımız medya, günümüzde yerini yeni medya düzenini yaratmıştır. İletişim teknolojilerindeki hızlı ilerlemeyle birlikte geleneksel medya haberlerini okura, izleyiciye yeni ve farklı bir yolla ulaşabilme olanağı bulmuşlardır. Hemen hemen bütün elektronik gazeteler yayınlarını kendi hizmet sağlayıcılarından, internet kanalı ile okuyucularına sunmaktadırlar. Ancak yaşadığımız dönemde bunun da ötesinde çok daha farklı bir habercilik anlayışı yerleşemeye başlamıştır. Her geçen gün haberciliğin önünde eklenen farklı kavramlar ortaya çıkmaktadır.
Değişim gazetesi ve beraberinde SÖZ Ajansı da bu anlamda dijital medyada yerini almıştır. Habercilik alanında yaşanan bu değişimin Türkiye’ye nasıl yansıdığı çalışmanın ana unsurlarından bir tanesidir. Gazetecilik, İnternet, İnternet Gazeteciliği, Sosyal Medya bunlar hepsi birbirini tanımlıyor ama işlevleri farklı oluyor.
Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte Gazetecinin görevi de ağırlaşıyor ve farklılaşıyor. Gazetecinin ilk görevi, hakikate ve toplumun bilgiye erişim hakkına riayet etmektir. Gazeteci bu görevi yerine getirirken dürüstçe haber toplama ve yayımlama özgürlüğü ile adil yorum ve eleştiri hakkını her zaman savunmalıdır. Gazeteci, olguya dayalı bilgileri, yorum ve eleştiriden açıkça ayırmakla yükümlüdür. Değişim ve SÖZ Gazetesi de buna uymaya gayret gösteriyor.
Fikir gazeteciliği, çeşitli isimlerle tanımlanmış bir kavramdır. Dünyanın her yerinde ciddi, içerikli, okuyucusuna belli düşünsel hedefler doğrultusunda hizmet götüren gazetecilik türü olarak nitelenmesine rağmen bazen fikir gazetesi, bazen kanaat gazetesi ya da kalite gazetecilik olarak adlandırılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte Değişim Gazetesi de bu değişimin içinde yerini almıştır. Belki bugün yapılan Ankara Tanıtım gününde hiçbir gazetenin yapamadığını Değişim Gazetesi yapmıştır. Gazete tirajı düşerken Değişim Gazetesi bugün 5 bin adet basılmıştır.
TANITIM GÜNLERİNDEN BAHSEDELİM
Şimdi tabi ki yazımızda gerek Gazetecilikten ve gerekse de Değişim gazetesinin faaliyetlerinden söz ettik. Ankara’da Şanlıurfa Tanıtım günlerinden bahsetmezsek doğru olmaz. Çünkü bu gazete tanıtım özel eki olarak basılmıştır. Şanlıurfa Vakfı Başkanı Kemal Alataş ve yönetimi bugüne kadar yapılan tanıtım günlerinden biraz daha farklılık oluşturmak için yola koyuldu. Fikirler aldılar, değerlendirdiler. Aslında Tanıtım günlerinin tek amacı tanıtım yapmak da değildir. Biraz da Ticaret yapmaktır. Bu kabul görse de görmese de genelde böyledir.
Peki, tanıtım günlerinde neler yapılmalıdır. Biraz ondan bahsedelim.
- Yöresel ürünleri tatmak
- Yöresel ürünler satın almak
- Hemşerileri ile sosyal ağ kurmak ve iş ağına dahil olmak
- Yöneticilerle bir araya gelerek görüş, dilek, istek iletmek
- Çocuklarına memleketlerini tanıtmak
- Mikro düzeyde (memleket) üst kimlik bilinci geliştirmek
- Hoş vakit geçirmek gibi amaçlarla etkinlik alanına gelmiştir.
Şanlıurfa’dan gelen esnaf ise ürünleri için pazarını genişletmek, ticaret ağını genişletmek, güçlendirmek ve varsa markasının değerini yükseltecek faaliyetlerle gelmektedir.
O yüzden yapılacak tanıtım günlerinde kentimiz kadar ürünlerini de tanıtmak gerekir. Tanıtım günlerinde sadece çalıp oynamakla olmaz. Haydi, hep birlikte bu şehre katkı sunalım…
Kalın hepiniz sağlıcakla
Yorumlar
Kalan Karakter: