Geçmeyen yorgunluğunuz varsa dikkat! -1
D Vitamini Nedir? D vitamini yağda çözünebilen ve vücutta depolanabilen sterol grubundan bir vitamindir. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Beslenme ile bitkisel ve hayvansal gıdalardan da az miktarlarda sağlanabilir. Kemik kas eklem fonksiyonlarından sinir sisteminin çalışmasında ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasında D vitaminin çeşitli görevleri bulunmaktadır.
D Vitamini Vücutta Nasıl Sentez Edilir? Cildiniz güneş ışığı ile buluştuğunda D3 vitamini üretmeye başlar. Tipik olarak, güneş ışığından gelen ultraviyole B (UVB) ışınları, ciltteki 7-dehidrokolesterol bileşiğinden D vitamini oluşumunu uyarır ve süreci başlatır. Güneşle temas yaz aylarında oldukça önemlidir. Güneş koruyucu ürünler vücudumuzda D vitamini sentez edilmesini engellediği için, en azından 15-20 dakika kadar koruyucu güneş kremi sürmeden D vitamini alınmalıdır.
D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? D vitamini eksikliği en sık yorgunluk, halsizlik, tüm vücutta genel ağrı, kemik ve eklem ağrısı, depresif ruh durumu, bağışıklık sisteminde zayıflamaya bağlı enfeksiyonlara duyarlılıkta artma, sarkopeni olarak adlandırdığımız kas kütlesinde azalma veya yaşlı kişilerde yatağa bağlılığa kadar giden daha ciddi tablolarla kendini gösterebilir. Ayrıca osteoporoz, düşme ve kırıklara neden olabilir.
D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür? Açık tenliler, kapalı ortamda çalışanlar, yaşlı kişiler, beslenme bozukluğu olanlar, güneş ışığından korunmak için yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullananlar, kapalı giysiler giyenler, gebeler ve emziren kadınlar, böbrek hastalığı olanlar, karaciğer hastalığı olanlar özellikle risk altındadır. Bununla birlikte, birçok insan günlük hayatta çok az bir süre boyunca güneş ışığından faydalanabilir. Günün çoğunluğunda ya kapalı ortamlarda çalışı ya da kışın fazla güneş ışığı almayan bir ülkede yaşarlar. Bu sizin için de geçerliyse, düzenli olarak D vitamini kullanabilirsiniz.
Bebeklerde ve Çocuklarda D Vitamini Alımı Nasıl Olmalıdır? Çocuklarda D vitamini kullanımının yenidoğan döneminden itibaren başlaması gerekmektedir. Geçmişte sağlık ocakları tarafından yenidoğanlarda ilk 14 günden sonra D vitamini takviyesine başlanılıyordu. Ancak günümüzde tüm yenidoğanlarda, hastaneden çıkıp eve giderken D vitamini başlanıp minimum bir yıl boyunca devam edilmektedir.
Devamı gelecek
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: