Geçmeyen yorgunluğunuzvarsa dikkat! -2
D Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?D vitamini; balık (özellikle somon), süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bol miktarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
D Vitamini Eksikliği Tanısı Nasıl Konur?Sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda doktorunuz tarafından öncelikle D vitamini eksikliğine yönelik sorular sorulur. Genellikle sonrasında 25-hidroksivitamin D düzeyini belirlemek için kan vermeniz gerekmektedir. Vücuttaki D vitamini düzeyinin en iyi göstergesi, 25-hidroksivitamin D'dir.
25-hidroksivitamin D, ciltte üretilen ve yiyeceklerle alınan D vitamini miktarını en iyi yansıtan D vitamini formudur. Ölçülen D vitamini seviyelerine göre; 10ng/ml'nin altı ciddi eksiklik, 20 ng/ml'nin altı eksiklik, 20 ile 30 ng/ml arası yetersizlik ve 30 ng/ml’in üstü yeterli D vitamini düzeyi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca D vitamini seviyeniz düşükse ve kemik ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuz özel bir test yaptırmanızı isteyebilir. Bu test, kemik sağlığınızın göstergesi olan kemik yoğunluğunu kontrol etmek için yapılır.
D Vitamini Eksikliğinin Tedavi YöntemleriNelerdir?Tedavi genellikle D vitamini damlası verilerek yapılabilir. Sizin yaşınıza ve eksikliğin şiddetine göre en uygun tedavi seçeneği ve dozu doktorunuz tarafından belirlenir.
D Vitamini Vücutta Nasıl Depolanır? Güneş ışınlarından en fazla fayda gördüğümüz saatler yaz mevsimlerinde 11.00 ila 15.00 arasındaki zaman dilimidir. Bu saatlerde her 2 kolun çıplak ve güneşten koruma kremi sürmeden 15-20 dakika boyunca güneşlenilmesi önemlidir. Pencere ve cam arkasından güneşlenmek güneşin ciltte D vitamini üretimini engellemektedir.
D Vitamininin Fazlası Zararlı Mıdır?Uygunsuz ve fazla miktarda çok uzun süreler kullanım sonucunda vücutta D vitamininin depolanması artabilir ve D vitamini zehirlenmesi oluşabilir. Tek seferde çok yüksek ampüldozlarının etkisiz olabileceği ve hatta kırık riskini de artırabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle tek seferde yüksek doz D vitamini tedavisi önerilmemektedir. Bunun yerine bölünmüş dozlarda yükleme tedavi ve ardından idame tedavi önerilmektedir. Yağlı dokuda biriken D vitamininin vücuttan atılması da oldukça zordur. D vitamini zehirlemesi bağırsaktan kalsiyum emilimini artırarak kan kalsiyum düzeyinin yükselmesine neden olur. Bunun sonucunda halsizlik, mide bulantısı, kusma, sersemlik, anksiyete, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bilinç değişiklikleri de tabloya eklenebilir.
D Vitamini Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekmektedir? Sağlığınıza büyük katkıları olan D vitamininin seviyelerini korumak için, düzenli olarak bol miktarda D vitamini içeren gıdaları tükettiğinizden ve güneşin dik açıyla geldiği öğle saatlerinde güneşten yararlandığınıza emin olabilirsiniz. D vitamini takviyesi için ise doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: