Sağlık çalışanlarına şiddetin tırmanışa geçtiği bugünlerde bir şiddet olayı da Urfa'dan geldi. Adres her ne kadar farklı olsa da konu her zaman aynı kaldı.
Çok geniş bir çalışan grubunun bulunduğu sağlık kurumları ne yazık ki şiddetin de en çok görüldüğü iş alanlarından biri oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlık çalışanlarının yüzde 8’i ila 38’i kariyerlerinin bir noktasında fiziksel şiddete maruz kalıyor.
Tabi bu şiddetler bölgeden bölgeye de değişiklik gösterebiliyor. Bazı bölgelerde hastaya müdahale etmediği için sağlık çalışanına şiddet uygulanırken Şanlıurfa'da ise karşı cinsi tarafından muayene edildiği için hasta yakınları tarafından darp edilir.
Pandemi döneminde "namusumuz" dedikleri hanımları doktorlara teslim ederken, aman ölmesin deyince namus olmuyor da pandemiden sonra iğne yapılınca mı namusumuz aklımıza geliyor.
Geri kalmış bir toplum olduğumuzu adeta dünyaya bangır bangır haykırıyoruz. Neymiş efendim; 'Erkek hemşire hanımıma iğne yapmış' Getirmeseydin o zaman hastanı hastaneye arkadaş, zorlamı getir dediler...
Şanlıurfa'da sağlık diye bir şey yok, doktorlarımız eksik, çoğu poliklinik yok demeyi biliyorsan sağlıkçı adamın da işine karışmayı bırakacaksın.
Sağlıkta şiddet, şüphesiz ki hayatın tüm alanlarında şiddeti doğuran nedenlerden, şiddete yatkın insanların caydırılamamasından ve şiddet uygulayanların yeterince yaptırım görmemesinden tümüyle bağımsız bir olgu değildir. Bununla birlikte, ülkemizde diğer alanlarda çalışanlara nispetle sağlık çalışanlarının yaklaşık 20 kat daha sık şiddete uğruyor olması ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarının sıklık ve derecesinin giderek artıyor olması, bu meseleyi ülkemizin çok önemli sorunlarından biri haline getirmiştir.
Cezalar caydırıcı olmadığı müddetçe bu olaylar daha çok devam edecektir...
Örneğin; Sıcak bir şey yediğinde bile bebekler, bir daha o yiyecek verildiğinde yiyemez ya da korkuyla yaklaşır fakat sağlık çalışanlarına şiddet konusunda cezaların caydırıcı olmaması daha çok sorunu da beraberinde getirmekte.
Şanlıurfa'da siyasilerimizin pasifliğini sağlık çalışanlarına ödetmememiz gerekiyor. Eğer sağlık çalışanları eksikse, hastane yapılmıyorsa, poliklinik açılmıyorsa işte bu tarz konular siyasilerimizin lobisinden kaynaklanıyor.
Diğer konuya gelecek olursam; eğer sen sağlık çalışanına eşime iğne vurdu diye saldırırsan kusura bakma bu senin ne kadar barbar olduğundan kaynaklanıyor.
Bir il düşünün günlük 20 hastaya bakılması gerekiyorsa ve o sağlık çalışanı 40 kişiye bakıyorsa bu tabiki sağlık çalışanının psikolojisini de bozar, aile yapısını da...
Vay efendim Urfa'ya sağlık çalışanı gelmiyor, vay efendim hastalara bakılmıyor, vay efendim bazı bölümler açılmamış diyoruz ama bir gün olsun sağlık çalışanlarına hak vermedik. Günlük kaç hasta bakması gerekiyor, mesai saati kaçta başlıyor bunları bilmeden onları adeta robotlaştırmak istiyoruz.
İşte değerli okurlar, Şanlıurfa'ya sağlık çalışanlarının neden gelmediğini biraz daha bilmemiz lazım, evet sağlık sorunları çok fazla, poliklinik eksikliğimiz baya var bu konuda hemfikiriz fakat sağlık çalışanları da bu konuda zaten muzdarip, kimse işinin zorlaşmasını istemez işte biz sorunların odak noktasına bakmadan alt tabakayı eleştirmeye başlıyoruz.
Yorumlar
Kalan Karakter: