Eğitim sisteminin bu kadar bozuk olduğu bir ilde yetkililer bu konuya neden ısrarla kulak tıkıyorlar.
Bir yandan mevsimlik göçle boğuşan öğrenciler diğer yandan maddi imkânsızlıklarla da boğuşmaya devam ediyor.
Öğrencilerimiz bir test kitabı almaya gittiklerinde bunu ne zaman bitireceğim derdine düşmesi gerekirken ne yazık ki önce fiyatını düşünüyor.
Gençlerimizi okumaya teşvik etmemiz gerektiği yerde biz onlara bu kadar yük yüklersek değil okumaya teşvik, okuma kelimesini bile kaldırmış oluruz.
Şanlıurfa'da belirli aylarda mevsimlik göçe giden öğrenciler hem eğitimlerinden kalıyor hem de psikolojik olarak zorlu süreçler geçiriyor.
Urfa'dan üniversiteye giden öğrenciler ile batı bölgelerinde giden öğrenciler arasında dağlar kadar fark var. Aslında sadece bunu test kitaplarına ya da okumaya bağlamamak lazım. Gerek belediyelerimiz olsun gerek valiliğimiz tarafından olsun öğrencilerimize türlü faaliyetler ve imkanlar sağlanmalı...
Buna en basit örnek olarak kendinden başlamak istiyorum. Ben Siverek'te yaşamama rağmen Göbeklitepe'ye, Balıklıgöl'e, Halfeti'ye, Karacadağ’a hiç gitmedim daha doğrusu gidemedim.
Gerek maddi imkanlar olsun, gerek bölgenin koşulları olsun hep bunu tetikledi.
Ben üniversiteye giderken arkadaşlarım bana Urfa'da gezilecek yerler neresi, en çok neresini beğeniyorsun ya da falanca yeri biliyor musun dediklerinde ben hayır demekten utanıyordum.
Gelelim utanç veren konuya burada benim mi utanmam gerekiyor yoksa bana bu imkânları sağlamayanların mı utanması gerekiyor.
Kırsal kesimdeki çoğu öğrencimiz daha Balıklıgöl’ü bilmiyor görmedi bile, işte bu yüzden yetkililerin harekete geçip öğrencilere bu imkânları sağlaması gerekiyor.
Eğitim konusuna tekrardan dönecek olursam; evet bu konuda belediyelerimiz ve valiliğimiz gerekli tedbirleri alıyor fakat bu tedbirler ne kadar yeterli oluyor.
Bu kurslara 600-700 öğrenci katılırken bu kurslara katılamayan binlercesi de arka planda duruyor.
Öğrencilerimiz kitap ücretini düşünmemeli, kültürlerini öğrenecek imkanlara sahip olmalı, mevsimlik göçün önüne geçilmeli kendi tarım alanlarımız geliştirilmeli bu vesile ile öğrenciler eğitiminden geri kalmamalı...
Açıkta bekleyen binlerce öğretmen adayı varken Şanlıurfa'nın bazı kesimlerinde hala birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrencilerimiz var.
Yorumlar
Kalan Karakter: