Balık tutmayı neden öğretmezler ki!
Ancak ülkemizde bakıyoruz da tavandan tabana kadar herkes işin kolay kısmına kaçıyor ve balık tutmayı öğretmek yerine balık veriyor. Şu anda yaşanılan gıda fiyatlarını buna en büyük örnek olarak gösterebiliriz.
Bildiğimiz gibi son günlerde gıda fiyatları cep yaktı, el yaktı, ocak yaktı. Aşırı derecede artan fiyatlar ülke genelinde gündem oldu. Herkes birilerini suçladı.
Hedef olarak pazar esnafı gösterildi, tüm suç onlara yığıldı. Ancak pazar esnafının cevabı ise üretimin olmaması oldu. Evirdiler çevirdiler fiyatlar bir türlü düşmedi. Eee fiyatların düşmemesi de normal. Çünkü yakıta, gübreye, işçi gücüne, vergiye yani maliyet giderlerinin tümüne zam geldi. Buna karşı direnemeyen üretici pes etti, üretim yapmadı.
Bir yandan vatandaş işini gücünü bıraktı gıda peşine düştü, diğer yandan yapılacak olan seçimlere odaklandı. Gıda fiyatlarında o kadar fahiş fiyatlar oldu ki bir türlü seçim atmosferine odaklanılamadı.
Hükümetimiz vatandaşı bu zor günlerden kurtarmak için bir çözüm buldu. Bu da belediyeler eliyle tanzim satış yerlerinin kurulması oldu. Bu tanzim satış yerleri ile vatandaşa daha ucuz sebze meyve satışı başladı.
Bu uygulama ile gıdada üretim yerine ithal yolu seçildi. Yani vatandaşa balık tutma öğretilmedi, balık verildi. Bu da bir süreliğine. Yapılan birçok çalışma bu yönde. Sadece günü kurtarmak amacıyla çalışmalar yapılıyor. Çünkü bir taraftan yerli üretim konusunda topyekün mücadele ediliyor, öte yandan gıda ithalatının yapılması meşru gösteriliyor.
Buna biz sadece siyaset gözüyle bakarız ancak! Çünkü kurulan tanzim satış pazarları her yerde yok. Sadece birkaç yerde bu çalışma uygulanıyor.
İstanbul'da Ankara'da ucuz sebze meyve satışı yapılırken, Şanlıurfa'daki vatandaşlar neden sebze meyveyi ucuz alamıyor?
Bu tabloya bakılırsa önümüzdeki yıllarda da endişelerimiz oluyor. Çünkü üretime teşvik etmek yerine ithal yolu seçiliyor. Et ithal edildi, buğday ve daha birçok gıda başka ülkeden ithal edildi.
Halbuki bunun yerine ileriye dönük kalıcı çözümler bulunsa ekonomi daha çok düzene girecek. Yoksa zengin tarım arazilerine sahip ülkemiz, temel gıdasını başka ülkeden ithal etmeye devam edecek.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: