Başarılı ilçeler, tekrar trene bindirilir mi?
Bildiğimiz gibi 2004 yılında Ak Parti'den Şanlıurfa Belediye Başkanı seçilen Ahmet Eşref Fakıbaba, 2009 yerel seçimlerinde ise Ak Parti'nin treninden indirilerek listeye aday olarak giremedi. Bu durumu kabullenemeyen Fakıbaba, Saadet Partisi'nin de desteğini arkasına aldı ve bağımsız aday olarak seçimlere girdi.
Şanlıurfalı seçmen ise Fakıbaba ile Ak Parti arasında kaldı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Şanlıurfalılar, Ahmet Eşref Fakıbaba'yı tekrar Ak Parti'de görmek istediklerini belirtseler de Erdoğan o zaman da "Bu trenden inen bir daha binemez" diyerek cevap vermişti.
Bunun üstüne de Ak Parti milletvekillerinin "Buraya ceket koysak yüzde 70 oy alır" söylemi de kentte siyasi gerginliğe neden olmuştu. Bu durumda Fakıbaba, başarıyı elde etmiş, seçimden bağımsız belediye başkanı olarak çıkmıştı.
Dönemin belediye başkanı Fakıbaba'nın başarısını gören Ak Pati, onu tekrar indirdiği trene bindirmişti. Fakıbaba da hiç düşünmeden trene binmeyi kabul etmiş ve Ak Parti'ye tekrar katılmıştı. Bu durum hem Ak Parti için hem de Fakıbaba için takdir edilecek bir davranış değildi. Çünkü Ak Parti yerel seçimlerde Şanlıurfalıların taleplerine kulak asmadığını ve hata ettiğini kabul etmişti. Ahmet Eşref Fakıbaba ise seçmenin karşısında dik durduğu Ak Parti'ye, seçmenin tercihi olmadan geçmişti. Zaten bu olaydan sonra da Fakıbaba'ya eskisi gibi vatandaşlardan sevgi gelmediği de dikkatlerimizden kaçmadı.
Şu anda yıllar önce Şanlıurfa'da yaşanan siyasetin bir benzerini Akçakale'de görüyoruz. Bildiğimiz gibi Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, Ak Parti'nin aday listesinde kendisini göremedi, 31 Mart seçimleri için Saadet Partisi'nden aday oldu. Abdulhakim Ayhan'ın ilçedeki siyasi geçmişi de dikkatlerimizi çekiyor. Çünkü Ayhan, daha önce 2009 seçimlerinde Saadet Partisi'nden belediye başkanı olarak seçilmişti. Bu başarıyı gören Ak Parti, Ayhan'ı da ilk kez trenine bindirmiş ve 2014 yerel seçimlerde aday olarak göstermişti.
Önceki dönem Ak Parti'den belediye başkan olarak seçilen Ayhan'ın 31 Mart 2019 seçimlerinde zaferle çıkmasından sonra tekrar Ak Parti'nin trenine binip binmeyeceğini de gerçekten merak ediyoruz. Çünkü Ak Parti, sadece Şanlıurfa'da değil Türkiye genelinde seçimden zaferle çıkan siyasileri kendi trenine çekmeyi başarmıştır.
Abdulhakim Ayhan, ilçede geniş bir kitleye sahip olsa da burada MHP'nin oylarını da dikkate almak lazım. Çünkü 2014 seçimlerinde Ak Parti Akçakale'de yüzde 50,8 oy alırken, MHP de yüzde 44,4 oy almıştır. Bu tabloya bakarak MHP'yi yanına alan Ak Parti'nin ilçede belediye başkanlığı alacağını tahmin edebiliriz ama yine de hareketli olan Şanlıurfa siyasetinin rotayı nereye çevireceği de belli olmaz. Bu durumda eğer Abdulhakim Ayhan, seçimden zaferle çıksa bile söz konusu trene binmesi hem Ak Parti için hem de Ayhan için pek güzel karşılanmaz. Çünkü Ak Parti ilçede siyasete hakim olamadığını kabul etmiş olacak. Ayhan ise hizmet ettiği partinin kendini dışladığını öne sürecek ve vatandaşların desteğini aldığı halde bu partiye tekrar hizmet edecek. Bu sadece Akçakale için değil, Şanlıurfa geneli için düşünülmelidir. Trenden indirilen ya tam indirilmeli ya da o trenden indirilmemeli.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: