Borçlanarak hizmet yapmak!
Bir yol yaparsınız, onun altından geçecek alt yapıyı düşünmezsiniz. Bir kaldırım yaparsınız, sonra yapılan proje değişikliğiyle yeni yapılan kaldırım tekrar yıktırılır. Sürekli bir çalışma var ama etkili olan bir sonuç bulamıyoruz.
Uygulanan bu çalışmaların kararsızlıkla yürütülmesi tabiî ki Şanlıurfa'nın ekonomisini de oldukça yıpratıyor. Sonuçta bu çalışmalar belediye bütçeleriyle yapılıyor ve planlı bir şekilde yürütülmemesi maliyetin gereksiz yere kaybedilmesine neden oluyor.
Fazla üzerinde durmaya gerek yok! Sadece küçül bir kısmından bahsedecek olursak, 18 Mart caddesindeki kaldırımda 2-3 kez çalışma yapıldı ama sonuç hep aynı. Halen bu caddenin ne şekilde olacağı üzerine etkili bir karar verilmemiş.
Atatürk Bulvarı girişindeki toplama merkezinin yapılmasının üzerinden kaç yıl geçti ki! Halen kart okuma turnikeleri yerleştirilmesi planlanırken, yer altı çarşı projesiyle tekrar burada da ani kararlar alınmış oldu. Sonuç olarak daha yeni yapılan durak alanları tekrar kazılacak.
Bu tür çalışmaları hatırlamak istesek sayıları oldukça fazladır. Asıl mesele Şanlıurfa'nın bütçesi. Bilindiği gibi öyle kente gelir sağlayan projelerimiz yok denecek kadar az. Bu nedenle kente bir proje yapılacaksa ancak kredi alarak, borç para alarak yapılabiliyor.
Suriyelilerle birlikte nüfusu 2 buçuk milyona ulaşan Şanlıurfa'ya, İLBANK'tan gelen bütçe sadece Şanlıurfa'nın nüfusuna göre hesaplanıyor. Yani Suriyelilerin burada yaşadığı bütçeye dahil edilmiyor. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesinin aylık bütçesi her ay 14 milyon TL eksiyle kapatılıyor.
Nüfusun artmasına paralel olarak bütçenin de artması gerekir. Ancak bütçenin artırılması talebi konusunda yöneticilerimiz yine pasif kalıyor. Milletvekillerimiz bu konuda aktif olup gerekli yerlere talepleri iletme konusunda daha aktif olmalı.
Belediye çalışmalarına dönmek gerekirse, Şanlıurfa'ya gerekli çalışmaların yapılması için gelir sağlayan projelere ağırlık vermeleri gerekir. Projeler kredi alınarak yapılırsa bu kent borç batağından çıkamaz.
Kredi alarak çalışma yapmak en kolay çözümdür. Bu çözüm, sürekli övünülen tasarruf politikalarının da uygulanmadığını gösteriyor ve bu söylemleri komik duruma düşürüyor.
Şimdi Büyükşehir Belediyesi, mevcut olan bütçesinin bir buçuk katı kadar kredi almayı düşünüyor. Peki daha önce yüklü miktarda borcu olan belediyenin tekrar borç para alması neden doğru? Halbuki daha iyi projeler hayata geçirilse, hibelerin peşinden koşulsa borç büyümeyecek, tam tersine azalacak. Peki kredi almayı düşünen bu yöneticilerimiz, bu borcu nasıl ödeyeceklerini de düşünmüşler mi acaba?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: