Eski Başkan gerçekten büyük başarı sağladı mı?
Bazen çok hızlı çalışırsınız ama çalışmanızda bir planlama olmazsa meyvesini alamazsınız. Bir ay içinde birçok bağlantı yolu yaparsınız ama en ufak bir yağışta o yolunuz çökerse bu çalışmaların hiçbir karşılığı olmaz. Yolun yapımında emeği geçenler haklı olarak eleştirilir. Şimdi Şanlıurfa'nın durumuna baktığımızda belediyecilik açısında halen çok eksiklikler, sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Bu sorunlar halen yaşanırken, kimsenin çıkıp da en iyi çalışmayı yaptığını söylemeye hakkı yok. Hizmet yapılan bölgelerde sizi eleştiren olmazsa, hizmetin gitmediği alanlarda illaki sizi eleştirenler olur. Vatandaşların bu eleştirileri de haklı olur. A bölgesi sorun yaşarken, B bölgesinde yaptığınız çalışmalarla bu eleştirilere cevap vermeniz sizi haksız duruma düşürür ve tepkileri daha da büyütür.
Şimdi Nihat Çiftçi'nin kendi dönemi ile ilgili sarf ettiği sözleri değerlendirelim!
Eski Başkan: “Şehirde her zaman birlikteliğe önem verdik. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla hep bir uyum içerisinde hareket ettik. Hiçbir zaman insanımız arasında kırsallı ve şehirli ayırımı yapmadık.”
- Bana göre çalışmalarda ayrım yapıldı. Çünkü Karaköprü'deki mahalleler ile Eyyübiye, Haliliye'deki mahallelerde yapılan çalışmaların halen eşit olmadığını görebiliyoruz. Karaköprü'de sosyal çalışmalar dahilinde parklar, yeşil alanlar yoğunken, diğer alanlarda halen çarpık kentleşme, betonlaşma varlığını koruyor. Süleymaniye'de, Bağlarbaşı'nda, Devteşti'nde halen sorunlar yaşanıyorsa eşit çalışmadan söz edilemez. Bugün SSK caddesinde trafik her gün sıkışırken, bırakın araç yolunu, yayaların kullanabileceği düzgün bir kaldırım bile bulunmazken, hangi çalışmanın büyüklüğünden, eşitliğinden bahsediliyor! Kırsallı ve şehirli ayrımı da yapıldı. Halen birçok kırsal mahallede yol sorunu, içme su sorunu yaşanıyor. Bazı kırsal mahallelerin yoluna bir cep yapılmadığı için ters yönü kullanan sürücülerin her gün ölümle burun buruna geldiğini görüyoruz.
Eski Başkan: “Algı yönetimleriyle işimiz olmadı. Açık ve şeffaf çalıştık. Hiçbir fake hesabımız da olmadı. Böyle bir derdimiz de yoktu. Belediye yönetimini belediyenin organları olan; başkanlık, encümen, komisyon ve meclisle yürüttük. Belediyenin gündemini hiçbir zaman dışarıya taşımadık. Dışarıdan kimseye müdahale şansı vermedik. Çalışanlarımız arasında hiçbir ayırım koymadık. Hepsini kardeş bildik. Alın teri olan ücretlerini sonuna kadar ödedik. Aralarında şunun adamı bunun adamı ayırımını da yapmadık.”
- Çalışanlar arasında ayrımın yapılıp yapılmadığını bilemiyorum ama sizin döneminizde işe gitmeden maaş alan çalışanlar olduğu dedikodularına şeffaf bir şekilde açıklama yapılmıyordu. Belgelerle dedikodulara cevap verilseydi, vatandaşlar da bu dedikodulara kulak asmasaydı. Şeffaflık demek, belediyenin hiçbir saklı yönünün olmaması demektir. Gelir-gider tablosunu, belediyenin ne kadar borçlu olduğunu net bir şekilde açıklamamanız da şeffaflığa aykırıdır.
Eski Başkan: “Hep Şanlıurfa'mızın yararına proje üreterek uygulamaya koyduk. Birçok iç ve dış fon kuruluşundan şehrimize 400 milyon TL üzerinde bir hibe kazandırarak, Şanlıurfa'mızı ülkede yarışan şehirler arasına koymaya çalıştık.”
- Kente hibe kazandırma konusunda sizi tebrik ediyoruz. Çünkü her defasında başka ülkelere giderek hibe kazandırmanın peşindeydiniz. Ama projelerin Şanlıurfa'ya yararlı olup olmadığı tartışılır niteliktedir. Örneğin trambüs projesi ne kadar yararlıdır? Trambüslerin boyu körüklü otobüsler kadar olacaksa ne faydası kaldı? Şanlıurfa'ya en yararlı proje, iş alanlarının artırılmasıdır. İşsiz olup cebinde parası olmayan vatandaşlar zaten hayata geçirilen sosyal alanların keyfini çıkaramaz.
Eski Başkan: “İl teşkilatımızla samimiyetle çalıştık. Samimiyetliğimizin karşılığını hiçbir zaman görmemize rağmen; tüm seçimlerde can siperane çalıştık. Teşkilat mensuplarını kardeşlerimiz bildik. Şehrimizin yarınını düşündük; yeni yerleşim yerlerinde altyapı, arıtmalar, bulvarlar, çevre yolları ve sosyal alanlar kazandırarak zor belediyeciliği seçtik. Günü kurtarma derdine hiç düşmedik.”
- Yeni yerleşim alanı olan Seyrantepe'de alt yapı bakımından halen birçok şikayet söz konusu.
Eski Başkan: “Hep ilklerle şehrimizi gündemde tutuk. Prestij caddeleri, GES, çöp aktarma istasyonları, konservatuar, fuar merkezi, şehir parkları, çocuk, futbol ve tenis oyun dünyaları, akıllı trafik sistemleri, külliye yapımı, çöp aktarma istasyonları ve trafik eğitim merkezi, engelli yaşam merkezi, festivaller ve bilim fuarları bu dönemde uygulandı.”
- Festivaller ve fuarlar kente bir kazanım oldu, bunun için teşekkür ederiz. Ama bu sosyal çalışmaların çoğu belli bölgelerde yoğunlaştı.
Eski Başkan: “Ara dönem olmasına rağmen sadece çalışmaya önem verdik. Bir dakika boş durduğumuzda kendimizi şehrimize ihanet ediyormuş hissiyle hep çalışma dedik. Tüm hedeflerimizi planlayarak, gittiğimiz yeri bilmiyorsak vardığımız yerin önemi yoktur ilkesiyle bilinçli hareket ederek, kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirdik. Öz kaynak üreterek, kaynak eksikliğini hiçbir zaman bahane etmedik.”
- Doğrudur. Çok çalıştınız, buna şahit olduk! Ancak planlama konusunda aynı başarının gösterildiğini söyleyemeyiz. Çünkü döneminizde yap-boz çalışmaları oldukça fazla gündemdeydi. Yeni yapılan çalışmalar bir kez daha yıktırılıyor, onarılıyordu. Bu da plansızlığı açığa çıkarıyordu. Kaynak eksikliği bahane edilmedi ama borcun ne kadar olduğunu da bilmiyorduk. Büyükşehir'in yeni yönetimi tarafından borcun oldukça fazla olduğu ifade ediliyordu. Belki de yapılanların çoğu borçla yapıldı.
Eski Başkan: “Tüm çalışmalarımızı basın önünde aylık bültenlerle açıkladık. Basın mensuplarına açık mikrofon uzatarak, sorulan tüm sorulara açık yüreklilikle cevap verdik. Şehrin tüm meslek odaları, dernekleri, vakıfları, kooperatifleri ile bir hukuk geliştirilerek ortak yönetim anlayışına önem verdik. Sadece şehire hizmet eden bizim kurumdur demedik. Tüm kurumlarla ortak projeler yapıldı. Esas olan hizmettir deyip ortak projelere ortak bütçeler oluşturuldu.”
- Evet çalışmalar basına açıklanıyordu. Ancak birçok proje kamuoyuna açıklanmadan hazırlanmış, uygulamaya geçileceği vakit basına duyuruluyordu. Kentin tüm meslek odalarıyla projeleri hukuk çerçevesinde yürütüldüğü de söylenemez. Çünkü Şehir Plancıları Odası, Şoförler Odası trambüs projesine karşıydı, bu projelerin kendileriyle görüşülmeden uygulandığı belirtiliyordu. Kaşmer Dağı imar planında da meslek odalarının görüşü alınmamıştı ve bu nedenle bu projeye de tepki gelmişti. Sadece bir meslek kuruluşu karşı çıkıyorsa, ortak çalışmadan söz edilemez.
Eski Başkan: “Çalışma arkadaşlarımızla şehri dedikoduya boğmadan verimli bir zeminde ele aldık, her türlü kaygıdan uzak bir yönetim anlayışı sergiledik.”
- Projeler tam anlamıyla şeffaf bir şekilde açıklanmadığından dolayı dedikodular da fazla oldu. Özellikle bazı projeler Urfa'nın gündeminden düşmedi. Her şey açık bir şekilde ifade edilseydi, bu dedikodular gündemde bile durmazdı.
Aslında yapılan çalışmaları tekrar tekrar gündeme getirmeye gerek yok. Kentte yaşayanlar sorun yaşamıyorsa, en büyük çalışma yapılmış, başarı sağlanmış demektir. Ancak halen sorun yaşanıyorsa zaten başarıdan bahsedilemez.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: